‘Πάγωμα’ των ήδη ‘παγωμένων’ ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

'Πάγωμα' των ήδη 'παγωμένων' ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Νεφέλη Λυγερού

Σήμερα Τρίτη, θα δημοσιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά μέτρα εναντίον της Άγκυρας για την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα κλείσει την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται, «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». Στην πραγματικότητα, επισημοποιείται το ήδη υφιστάμενο de facto “πάγωμα” της ενταξιακής πορείας του γειτονικού μας κράτους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και αρκετό καιρό. Για την ακρίβεια, και από τις δύο πλευρές πια υπάρχει απροθυμία για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία. Παρόλα αυτά, δεν εξαλείφεται η πολιτική βαρύτητα μιας επίσημης τέτοιας απόφασης, η οποία σχετίζεται με αυτό που ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίστηκε «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ». «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ», απαντάει με ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι αν θα ληφθούν και πρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Πρακτικά μέτρα που θα πονέσουν την ήδη λαβωμένη οικονομία της. Η Βρετανία, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Παρασκηνιακά προωθεί μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις». Και αυτό παρά την εισβολή στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της ΕΕ! Την άποψη αυτή υιοθετεί, επίσης, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Έχει σημασία να δούμε τί στάση θα κρατήσει το Βερολίνο, δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του. Να θυμίσουμε ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φανεί αν θα καρποφορήσουν ή όχι οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας και της Αθήνας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής». Γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο σημείο όπου μία θεωρητική καταδίκη δεν αρκεί.

Να θυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Το αυτί του Ταγίπ Ερτογάν, όμως, δεν ίδρωσε. Στην παρούσα φάση, το ζήτημα αυτό υπερβαίνει την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς έχει να κάνει με τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της κυπριακής και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στόχος είναι το πρόβλημα να καταστεί ευρωτουρκικό. Προς το παρόν η Τουρκία παίζει το χαρτί του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της ΕΕ και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα εναντίον της στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx