ΘΕΜΑ

Πανικός στα κατεχόμενα από το κυνήγι σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών

Πανικός στα κατεχόμενα από το κυνήγι σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών, Κώστας Βενιζέλος
EPA/TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ανησυχούν στα κατεχόμενα για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να κυνηγήσει τους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Και τούτο πρέπει να σημειωθεί πως γίνεται για πρώτη φορά από την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

Είναι σαφές πως οι τελευταίες εξελίξεις, κυρίως η σύλληψη του Τουρκοεβραίου μεγαλοεργολάβου και η έκδοση εντάλματος Γερμανού μεσίτη προκάλεσε πανικό στην τουρκική πλευρά. Αυτό προκύπτει και από τις αντιδράσεις και τις δημόσιες τοποθεσίες στην Άγκυρα και τα κατεχόμενα.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τα μέτρα που υιοθέτησε η Κυπριακή Δημοκρατία προκαλούν προβλήματα τόσο σε σχέση με τις συλλήψεις και τις διώξεις, όσο παράλληλα και από το γεγονός ότι επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας στα κατεχόμενα. Ένας τομέας που «ανθίζει» οικονομικά διά του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Πανικός στα κατεχόμενα

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Ισχυρίστηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολιτικοποιήσει αυτή τη διαδικασία και ενεργεί με τρόπο που θα τη βλάψει, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «όλοι οι θεσμοί της ‘’ΤΔΒΚ’’ θα αυξήσουν τις αντιδράσεις τους ενάντια σε αυτές τις εντάσεις και τις αδικίες και θα τις θέσουν υπόψη της διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα, ο Τατάρ «μετέφερε πληροφορίες για αυτά τα θέματα στους Στιούαρτ και Ολγκίν και εξέφρασε την επιθυμία να τεθεί το θέμα υπόψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Είναι σαφές πως η αντίδραση του κατοχικού ηγέτη περιέχει και στοιχεία προειδοποίησης προς την ελληνική πλευρά («θα τη βλάψει» είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον Τατάρ, θεωρεί πως η συνταγή στο θέμα των περιουσιών είναι οι Ελληνοκύπριοι να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας και να αιτηθούν για αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι «στη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά το 1974, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που παρέμειναν στο Βορρά απαλλοτριώθηκαν σύμφωνα με το σύνταγμα, οι περιουσίες αυτές πωλήθηκαν με ισοδύναμες και άλλες πρακτικές έναντι των περιουσιών που άφησαν οι Τουρκοκύπριοι στον νότο και έγιναν επενδύσεις σε αυτές τις περιουσίες. Ο κατοχικός ηγέτης σημείωσε επίσης ότι «η κατανόηση σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ήταν ότι τα θέματα αυτά θα επιλύονταν μετά από συμφωνία». Άρα τα κλεμμένα είναι, όπως λέει, «δικά τους» γιατί έχουν απαλλοτριωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι