Περιφερειακά ζητήματα και μπάλα στην Τετραμερή του Βουκουρεστίου

Σύνταξη SLpress.gr
322

Όλα τα ανοιχτά ζητήματα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής αναμένεται να τεθούν στην σημερινή 7η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος, που γίνεται στο Βουκουρέστι. Η προεδρία που ασκεί στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο η Ρουμανία δίνει πρόσθετη βαρύτητα στην Σύνοδο, η οποία όμως θα έχει και έντονο ποδοσφαιρικό χρώμα.

Οι εργασίες της Συνόδου έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα και σε αυτήν μετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η οικοδέσποινα, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Στο πλαίσιο της Τετραμερούς αναμένεται να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η οικονομική συνεργασία των τεσσάρων χωρών της Βαλκανικής και κυρίως θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε στην Τετραμερή θα μετέχουν και οι υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Μετά από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, στην Σύνοδο, αναμένεται να συμφωνηθεί και η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας, στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να παίξει η Θεσσαλονίκη.

Η Ρουμανία όμως, όπως είναι γνωστό, προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ και δύο από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει για την θητεία της είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η προώθηση της διεύρυνσης της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό στην Τετραμερή θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Εξελίξεις όμως αναμένεται να υπάρξουν και στο θέμα της κοινής διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028, καθώς, τον Απρίλιο, αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργών.

Η «δυναμική» των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός θα παίξει για άλλη μία φορά το χαρτί των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια εξέλιξη που συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση ενδοβαλκανικών διαφορών και ανοίγει δρόμους για την ουσιαστική οικονομική συνεργασία, σε διμερές και σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας.

Χαρακτηρίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών Η Συμφωνία των Πρεσπών «μοντέλο συνεργασίας», ο Αλέξης Τσίπρας υπερτόνισε την δυναμική της για όλα τα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι η Αθήνα και το Βουκουρέστι στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων, καθώς  και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως της Αλβανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί άλλωστε τα Σκόπια την επόμενη Τρίτη και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και με τον  πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Τσίπρας και Ζάεφ μάλιστα θα μετέχουν από κοινού, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε  επιχειρηματικό φόρουμ.

Διμερής συνεργασία

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με την ομόλογό του της Ρουμανίας συζητηθηκαν  θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην ενέργεια και τον τουρισμό.  Ελλάδα και Ρουμανία, όπως τόνισε και στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στη ΝΑ Ευρώπη και γη συνεργασία τους «παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής».

Παραλλήλως, επισήμανε την σημαντική παρουσία της Ελλάδας στην επιχειρηματική ζώη της Ρουμανίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει δημιουργήσει, μέχρι σήμερα, 20.000 θέσεις εργασίας στην χώρα και αριθμεί επενδύσεις ύψους 4 δισ. Ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τουριστική συνεργασία, τονίζοντας ότι περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η περιβαλοντική προστασία, η ακαδημαϊκή και ερευνητική συνεργασία, καθώς και η συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική συζητήθηκαν επίσης στην συνάντηση του πρωθυπουργού με την Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία συνεχάρη την Ελλάδα για την έξοδό της από τα μνημόνια.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βουκουρέστι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, οι γενικοί γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννης Μπράχος, επίσης ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.