Η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή "άγαλμα" στο πλατύσκαλο;

Ιωάννης Αναστασάκης
494
ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή

Διερωτάται κανείς: "Μήπως άραγε υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι οι Σκοπιανοί, που είχαν εθιστεί στα βαρύγδουπα αγάλματα δανεικής ιστορικής κληρονομιάς, κινδυνεύουν να μαρμαρώσουν στο πλατύσκαλο του ΝΑΤΟ;". Για να διερευνηθεί το θέμα, αξίζει να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το καλωσόρισμα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στην ομόλογό του από την ΠΓΔΜ -η οποία είναι και αναπληρώτρια πρωθυπουργός- όταν την υποδέχθηκε για πρώτη φορά στο Πεντάγωνο ανήμερα την πρωτομαγιά.

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: "Αναπληρώτρια Πρωθυπουργέ Σεκερίνσκα και μέλη της αντιπροσωπείας, καλωσορίσατε στο Πεντάγωνο στην πρώτη σας, αλλά όχι την τελευταία σας, επίσκεψη".

*** (συνεχίζεται με γενικά σχόλια)

«Εμείς δεν καταβάλλουμε τις προσπάθειές σας. Αυτές επιβεβαιώνουν την συνετή απόφαση που ελήφθη στη διάσκεψη κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 για να προσκαλέσουν τη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόλις επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα. Χαιρετίζουμε την προσπάθειά σας με την Ελλάδα για την επίλυση αυτού του ζητήματος και ελπίζω ότι θα δώσει καρπούς σύντομα. Δεν θέλουμε να σας δούμε να σταματάτε στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

*** (η ομιλία συνεχίζεται)

Φαίνεται πως δεν υπάρχει στην χώρα μας, όπως ισχύει θεσμικά σε άλλες σύμμαχες και φίλες χώρες, διαυγής και θεσμικά κατοχυρωμένη τακτική και επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών, έτσι για να σταματήσει η σπέκουλα. Διότι τελικά γεννάται το ερώτημα: μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος για τους γείτονες να μείνουν άγαλμα στο πλατύσκαλο;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.