Πίεση στην Ελλάδα εν μέσω διερευνητικών με την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” – Ένταση με “Τσεσμέ”
23/02/2021Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις πιέσεις κατά της Ελλάδας εν μέσω διερευνητικών επαφών, τόσο με επιθετική ρητορική, όσο και με την έκδοση νέας NAVTEX για διεξαγωγή ναυτικής άσκησης με την κωδική ονομασία “Γαλάζια Πατρίδα”. Επιπλέον, η Άγκυρα επιδιώκει να προκαλέσει εντάση ισχυριζόμενη ότι ελληνικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της ναυτικής άσκησης για την περίοδο 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αναμένεται σε αυτή να συμμετάσχουν μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών μονάδων. Η κυβέρνηση της Άγκυρας για ακόμη μια φορά επιδιώκει να παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα “δημιουργεί” την ένταση στο Αιγαίο.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι ελληνικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν το ερευνητικό πλοίο “Τσεσμέ” και ο υπουργός Ακάρ δήλωσε, ότι «ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό».
Επισημαίνεται οτι ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε ανακοινώσει εκπαιδευτικές ασκήσεις, από την περιοχή της Χαλκιδικής μέχρι και νότια της Σκύρου, με τα ελληνικά μαχητικά να εκτελούν πολλά σενάρια εναέριας μάχης, ενώ ενεπλάκησαν μεταξύ τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν υπήρξε κάποιου είδους παρενόχληση του “Τσεσμέ” από ελληνικά F-16.
Στην άσκηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της ακτοφυλακής. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο προβληματίζουν και την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αρχίσει και υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση συγκριτικά με τον Τραμπ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά της διάρκειας τηλεδιάσκεψης με το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και υποστήριξε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να παραμείνει προσηλωμένη προς τη Δύση. Όμως, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει επιδείξει αλλαγή στάσης, με συγκεκριμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα.
Ο στόχος του Ερντογάν
Ο Ερντογάν σε ρητορικό επίπεδο έκανε για άλλη μια φορά έμμεση επίθεση στην Ελλάδα. Επισήμανε, ότι «η επίθεση κάποτε από ορισμένους στρατούς αποτέλεσε απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας. Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους στην Ανατολία, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, κατέληξε σε απογοήτευση, μέσα στον κόλπο της Σμύρνης. Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολία. Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους κατέφυγαν σε νέες ύπουλες μεθόδους».
Το γεγονός ότι τουρκική ναυτική άσκηση έχει τη κωδική ονομασία “Γαλάζια Παρτίδα”, έχει σημειολογική σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοια ονομασία. Ο Ερντογάν επιδιώκει να δείξει ότι ο στόχος του είναι η εφαρμογή του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να πιέσει στις διερευνητικές επαφές. Η Τουρκία διεκδικεί με βάση το δόγμα, τεράστια τμήματα θαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου και της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών θαλάσσιων συνόρων και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα τουρκική NAVTEX συμπίπτει και με τις δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου “Τσεσμέ”, που η επίσης παράνομη NAVTEX του έχει ισχύς έως 2 Μαρτίου. Το ερώτημα που εγείρεται είναι, κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι ανεκτή η τουρκική επεκτατικότητα, από ΕΕ και το αν είναι πράγματι η αμερικανική κυβέρνηση του Μπάιντεν διατεθειμένη να την περιορίσει. Όμως, η δήλωση Μπλίνκεν ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο, δεν προμηνύει και ανατρεπτικές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα απομακρυνθεί από τους προσωπικούς μαξιμαλιστικούς του στόχους.