ΕΘΝΙΚΑ

Πήγαμε για να πάμε στις διερευνητικές

Πήγαμε για να πάμε στις διερευνητικές, Βαγγέλης Σασρακινός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε απ’ ότι φαίνεται στις σημερινές διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας. Με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε ότι ο 63ος γύρος που έγινε στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε και ότι, όπως συνηθίζεται, «οι δύο αντιπροσωπείες θα ενημερώσουν τις ηγεσίες τους για τα διαμειφθέντα».

Η συνάντηση κράτησε, άλλωστε, λιγότερο από δύο ώρες και έγινε μάλλον μόνον για να καταγραφεί ότι έγινε, προκειμένου καμία από τις δύο πλευρές να μην χρεωθεί μια δυσμενέστερη εξέλιξη. Η Αθήνα πήγε ουσιαστικά χωρίς προσδοκίες, καθώς η Άγκυρα είχε φροντίσει, όλο το προηγούμενο διάστημα να δυναμιτίσει το κλίμα, με νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο επόμενος γύρος αυτών των συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και αφορούν θέματα εθνικής πολιτικής των δύο χωρών, θα γίνει στην Ελλάδα, πιθανότατα σε έξι μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στη σημερινή συνάντηση, οι δύο πλευρές διατύπωσαν και πάλι τις θέσεις τους, προσπαθώντας να κρατήσουν τουλάχιστον ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Και αυτό, για να μην υπάρξει νέα οπισθοδρόμηση, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να καλυφθεί το επόμενο διάστημα.

Η Μέρκελ και οι διερευνητικές

Η Αθήνα πήγε και στις σημερινές συνομιλίες με στην πάγια θέση της ότι αυτές δεν μπορούν να αφορούν παρά μόνον το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αντιθέτως η Άγκυρα, κατά τη δική της πάγια τακτική, εγείρει συνεχώς νέα ζητήματα, επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι όλες τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι στις διερευνητικές επαφές συζητούνται όλα τα “ανοιχτά”, κατά την ίδια, θέματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Εντάσσει δε σε αυτή τη βεντάλια ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία κάποιων από αυτά, θέματα σχετικά με τον έλεγχο επιχειρήσεων διάσωσης στην περιοχή, καθώς και με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία παρανόμως εξακολουθεί να αποκαλεί “τουρκική”.

Η Άγκυρα, η οποία τορπίλισε το κλίμα με τις παρενοχλήσεις του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, τόσο στα ανατολικά της Κρήτης όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί και πάλι να βγει από πάνω, χρεώνοντας προκαταβολικά στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, την πρόκληση θερμού επεισοδίου που η ίδια προαναγγέλλει. Σήμερα πάντως, πέρασε σε άλλες περισσότερο πολιτικές κινήσεις, υποστηρίζοντας μέσα από κατευθυνόμενες πολιτικές αναλύσεις ότι ουσιαστικά καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να προχωρήσει ο διάλογος στην παρούσα φάση.

  Μήνυμα Νετανιάχου και Μοσάντ για την υπόθεση τρομοκρατίας

Οι κύκλοι αυτοί επιστρατεύουν μάλιστα και την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, ισχυριζόμενοι ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Άγκυρα θέλουν κάποια εξέλιξη πριν να οριστεί νέος καγκελάριος. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν πιέστηκε από την Μέρκελ να πάει σε διαπραγματεύσεις, όταν είναι σε όλους γνωστό, ότι η Αθήνα ήταν αυτή που εξωθήθηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας σε απευθείας διάλογο. Και ο λόγος ήταν βέβαια για να αποφύγει ο Ερντογάν τις κυρώσεις, με τις οποίες ήταν αντίθετες και άλλες χώρες της ΕΕ.

Τις κυρώσεις στην Τουρκία δεν τις υποστήριξε όμως με ιδιαίτερη ζέση και δεν χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα πολιτικά ευρωπαϊκά εργαλεία ούτε η Αθήνα. Αντιθέτως, ωθούμενη από την Μέρκελ, προχώρησε στις απευθείας επαφές και υιοθέτησε με υπερβολική ευκολία την θεωρία της “διττής προσέγγισης” της Τουρκίας, που επέβαλε το Βερολίνο στην ΕΕ. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γραμματα για την Άγκυρα και ειδικά για τον Ερντογάν, ο οποίος και με ευρωπαϊκή κι ελληνική ευθύη, έχει εθιστεί στο να ζητάει πάντα και τα ρέστα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι