Πλάτες στην Τουρκία κάνει ο Άγγλος πρέσβης για ακόμα μία φορά
18/11/2020Το μήνυμα ελήφθη, κύριε Στίβεν Λίλι! Εδώ και μέρες, ο Άγγλος πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, επιχειρεί να διαμορφώσει σκηνικό ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, για την ακρίβεια ανοίγει μεγάλη “πύλη”, για να συζητηθούν κι άλλες μορφές λύσης. Προσπαθεί να κινηθεί με βάση την “μέση γραμμή”, δηλαδή μεταξύ των μαξιμαλιστικών τουρκικών επιδιώξεων και των θέσεων της ελληνικής πλευράς, που είναι, ειρήσθω εν παρόδω, αποτέλεσμα “συμβιβασμού” και συνεχών υποχωρήσεων από το 1974 και εντεύθεν. Στην περίπτωση αυτή η ήττα έγινε “κόκκινη γραμμή” και “ανυποχώρητος αγώνας”!
Είναι προφανές ότι θέλει να καθορίσει το παιχνίδι, την ατζέντα και να θέσει τα πλαίσια των επόμενων κινήσεων. Και τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τον τελευταίο δεκαήμερο έχει δώσει τρεις συνεντεύξεις (διαδοχικά σε “Καθημερινή”, “Άλφα” και “Πολίτη”), με ένα βασικό μήνυμα: Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει άλλες μορφές λύσης στο μέλλον, αν δεν μπορούν οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν σε λύση ομοσπονδίας.
Έχει αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, «ο κύριος Τατάρ έχει τη θέση του, ο κ. Αναστασιάδης έχει τη δική του θέση, το νόημα των συνομιλιών είναι να προσπαθήσεις να βρει κάποιο κοινό έδαφος μεταξύ αυτών των θέσεων». Περαιτέρω, επιμένει πως δεν πείθει η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δέχεται την πολιτική ισότητα και ότι πρέπει να προσπαθήσει. Προφανώς δεν έχει ακούσει για τα όσα λένε οι εκπρόσωποι της κατοχικής Τουρκίας. Δεν τίποτα άκουσε για την προέλαση των κατακτητών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου…
Αγγλικές πλάτες στην Τουρκία
Η Αγγλία είναι λεγόμενη εγγυήτρια δύναμη, αλλά ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της. Ο κ. Λίλι μπορεί να ανατρέξει στο αρχείο του Φόρεϊν Όφις και να διαβάσει για τις πλάτες που έκανε η χώρα του στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Διασφάλισε την παρουσία της στην Κύπρο (στις ελεύθερες περιοχές βασικά), εξασφάλισε ότι δεν θα επηρεάζονταν οι βάσεις της και πλέον η Τουρκία έκανε ό,τι ήθελε.
Αλλά και η μετέπειτα πορεία ήταν ανάλογη. Ροκάνισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονόμευση και τρικλοποδιές! Ο κ. Λίλι προφανώς και θα πρέπει να γνωρίζει πως χωρίς να διασφαλιστεί η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, το καθεστώς των βάσεων θα είναι στον αέρα. Κι αυτό γιατί στις εναλλακτικές λύσεις, που αφήνει να εννοηθεί πως μπορούν να συζητηθούν, οι Τούρκοι προτάσσουν αυτό που διαχρονικά επιδιώκουν. Να ενταφιαστεί η «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία!
Αλλά και σήμερα, που δεν είναι λυμένο το Κυπριακό, μπορεί να τεθεί το θέμα των βάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο. Αν και η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να συμμετάσχει στη διαδικασία, ως ενδιαφερόμενο μέρος, αυτό το όπλο, παραμένει στα αζήτητα. Είναι πρόδηλο ότι η επιλογή μη αξιοποίησης της γνωμοδότησης, συνιστά απόφαση για διαιώνιση της μεταποικιακής περιόδου στη χώρα μας.
Ξεπεράσαν οι βρετανικές βάσεις
Η ατολμία, το φοβικό σύνδρομο, οι ηττοπαθείς θεωρίες πως δεν μπορούμε να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο (ως να μην είναι ανοικτό εδώ και δεκαετίες), είναι που αφήνουν τους Εγγλέζους να κάνουν το παιχνίδι τους. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με το Κυπριακό, αλλά να μην επηρεασθούν οι βάσεις. Την ώρα που ο κ. Λίλι κόπτεται να εξηγήσει πως μπορεί να βρεθεί «συμβιβαστική λύση» στο Κυπριακό, πρέπει να βρεθεί κάποιος, στην προκειμένη περίπτωση το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να του εξηγήσει πως πρέπει να τερματιστούν αποικιοκρατικά κατάλοιπα.
Το ζήτημα έχει πολιτική και νομική διάσταση και αφορά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Οι βάσεις δεν είναι κυρίαρχες (επιβεβαιώνεται τούτο και από τη γνωμοδότηση) και η παρουσία τους είναι πλέον ξεπερασμένη. Περαιτέρω, ο κ. Λίλι πρέπει να γνωρίζει πως πρέπει να συμπεριφέρεται όπως τους υπόλοιπους διαπιστευμένους πρέσβεις των άλλων χωρών.
Η χώρα του είναι στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό. Είναι, υποτίθεται και εγγυήτρια δύναμη. Δεν μπορεί, όμως, το Λονδίνο να λειτουργεί ως να είναι πλασιέ άλλων «εναλλακτικών λύσεων» (από τουρκικής οπτικής γωνίας). Εάν, πάντως, δεν τον φώναξε κάποιος στο υπουργεί Εξωτερικών για εξηγήσεις, πρέπει να το κάνει τώρα!