Ποδοσφαιριστές και πολιτικοί πρέπει να ξέρουν πότε να αποχωρούν

Κυπριακό: Σκηνικό για νέες διαπραγματεύσεις με το αέριο στο τραπέζι, Κώστας Βενιζέλος

του Κώστα Βενιζέλου  – 

Στις 14 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξηγήσει τους λόγους που θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου. Ό,τι και αν πει είναι προφανές εδώ και καιρό πως όλες οι κινήσεις του το τελευταίο διάστημα καθορίζονται από το γεγονός ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Αυτό σημαίνει πως για επτά-οκτώ μήνες ο Πρόεδρος θα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία. Ασφαλώς ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος είναι. Είναι, άλλωστε, θεμιτό να επιδιώκει την επανεκλογή του. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι η εκμετάλλευση από τον εκάστοτε Πρόεδρο του “ταμείου” της εξουσίας. Με άλλα λόγια, δεν είναι θεμιτό να υποκύπτει στον πειρασμό του «δώσε, δώσε, δώσε» για να αλιεύσει ψήφους.  Βέβαια, οι περισσότερες εξαγγελίες, επειδή είναι και απλόχερες, δεν υλοποιούνται σχεδόν ποτέ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που αφορά και τους αποδέκτες των υποσχέσεων, τους πολίτες.

Ξέχασαν οι Κύπριοι

Γιατί, όμως, θα πρέπει να ξαναψηφισθεί ο Νίκος Αναστασιάδης; Επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υλοποιήσει τις παλαιότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις; Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντένα, εξαγγέλλοντας την ημερομηνία ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του, υποστήριξε πως έχει εφαρμόσει το 80% του προγράμματος του.

Βεβαίως, δεν υπάρχει μετρήσιμο κριτήριο ούτε και ένας κατάλογος που μπορεί κανείς να ελέγχει τις υλοποιήσιμες εξαγγελίες. Ο ίδιος, στην πρώτη περίοδο της προεδρίας του και μετά το κούρεμα καταθέσεων και την ισοπέδωση του τραπεζικού συστήματος, όταν αναφερόταν στη λέξη δεσμεύομαι έκανε χιούμορ. Αυτοσαρκαζόταν!

Σήμερα, βέβαια, επειδή οι Κύπριοι είναι λαός που ξεχνά επενδύει στη λήθη. Ξέχασαν το κούρεμα, ξέχασαν και την εξαφάνιση μιας τράπεζας, όπως επίσης ξέχασαν τι έλεγε για το Κυπριακό. Στην κυβέρνηση λένε και επαναλαμβάνουν πως αναπτύχθηκε η οικονομία, η χώρα βγήκε από το μνημόνιο.

Η πραγματική οικονομία δεν συνάδει με τις στατιστικές και τους αριθμούς. Όσον δε αφορά την ανεργία, καμία κυβέρνηση δεν υπολογίζει αυτούς που μεταναστεύουν και εκείνους που δεν επιστρέφουν ποτέ μετά τις σπουδές τους. Οι κυβερνήσεις, όμως, βλέπουν την ανεργία μόνο ως στατιστική και συγκρίνουν αριθμούς. Απρόσωπα, ψυχρή αριθμητική.

Αποτυχία η μη λύση

Αλλά και στο Κυπριακό τί κατάφερε; Είχε αναφέρει το 2013 πως εάν αποτύχει στο Κυπριακό και στην οικονομία δεν θα επαναδιεκδικούσε την προεδρία. Και η αποτυχία στο Κυπριακό είναι πρωτίστως η μη λύση. Οι χειρισμοί και τα λάθη είναι μια άλλη πτυχή, που μπορεί να ενταχθεί στο πεδίο της κριτικής. Όμως, ένας πολιτικός της γενιάς του Νίκου Αναστασιάδη θα έπρεπε να γνωρίζει, πριν προβαίνει σε αυτές τις εξαγγελίες, πως το Κυπριακό για να λυθεί πρέπει να το  αποφασίσει η Τουρκία.

Ούτε ο περίπατος στον μακρύδρομο και η κοινή πολιτιστική δράση σε θέατρα μπορούν να δώσουν διέξοδο. Ο κ. Ακιντζί, ο ηγέτης της λύσης(!), ο άνθρωπος των οπαδών της όποιας λύσης δεν μπορούσε να εκπληρώσει το «κοινό όραμα» και ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να το γνωρίζει. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η ακολουθούμενη για τέσσερις δεκαετίες πολιτική στο Κυπριακό έχει αποτύχει. Ο ίδιος, ο καλύτερος εκφραστής αυτής της πολιτικής, σφράγισε στο Κραν Μοντάνα το τέλος της.

Το αφήγημα που διαμορφώνεται για την προεκλογική του εκστρατεία, παρουσιάζει τον κ. Αναστασιάδη σαν τον ηγέτη που έσωσε τη χώρα! Σαν τον ηγέτη που απέτρεψε τη χρεοκοπία και που έφερε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Προφανώς δεν θα πει τίποτα για το τίμημα. Όλα αυτά είναι παλιάς κοπής προφίλ υποψηφίου. Η πραγματικότητα είναι η καθημερινότητα. Άλλωστε, οι ποδοσφαιριστές και οι πολιτικοί πρέπει να ξέρουν πότε να αποχωρούν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι