Ποια Αμμόχωστο; Το θέμα είναι η Μοζαμβίκη!

Σαρακινός Βαγγέλης
4472
Ποια Αμμόχωστο; Το θέμα είναι η Μοζαμβίκη, Βαγγέλης Σαρακινός

Στη σκιά των συνεχιζόμενων πειρατικών ενεργειών του Ερντογάν στην Αμμόχωστο και της ανακοίνωσης για την έναρξη διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες οι κ, Χριστοδουλίδης και Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ένα Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Μοζαμβίκη, το Κιργιστάν και την Βενεζουέλα και στην συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει και για τις τελευταίες παρανομίες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών συγκαλείται όμως και υπό το φως των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η οποία παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές καλένδες τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Έδωσε βέβαια στην Αθήνα και τη Λευκωσία την “υπόσχεση” ότι αυτές θα ενεργοποιηθούν, τον Δεκέμβριο, εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε νέες μονομερείς ενέργειες.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί: Φραστικά την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να επιβάλλει και ανυπόστατες διαφορές στις επικείμενες διερευνητικές επαφές, παρά τη ρητή αναφορά στο κείμενο Συμπερασμάτων ότι ο διάλογος θα αφορά τη μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Με καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της έκδοσης νέας παράνομης Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τις γνωστές πειρατικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Πήραν και μια απόφαση για την Αμμόχωστο 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τα Βαρώσια η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συμπεριέλαβε στην απόφασή της ειδική αναφορά για τον σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και συγκεκριμένα για τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), τα οποία αφορούν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους τους. Ο λόγος αυτός, σε συνδυασμό με κάποιες παραινέσεις του Μακρόν και την άρνηση της Γερμανίας και άλλων, ήταν που οδήγησε τον Αναστασιάδη στην κάμψη της αντίστασής του. Ένα γεγονός που είχε ως άμεση συνέπεια την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, την οποία επιθυμούσε διακαώς η Μέρκελ.

Η απόφαση του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, η οποία παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικρίθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως μια ενέργεια που δεν βοηθά στη μείωση των εντάσεων. Ακόμα και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν πάντως στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, πριν ανακοινώσει την απόφασή του, της πούλησε το παραμύθι ότι δεν αλλάζει τίποτε και ότι απλώς ανοίγει η παραλία για όλους. Η ενέργειά του όμως είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς καταστρατηγεί ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τα οποία το εκτελεστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε πλήρη σεβασμό.

Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι 

Παρόλα αυτά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προτάσσεται η Μοζαμβίκη (!), η πολιτική αναταραχή στο Κιργιστάν και η κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου η ΕΕ αρνείται να στείλει παρατηρητές στις επικείμενες εκλογές. Χώρος υπάρχει πάντα και για τη Λευκορωσία, όπου η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, παρότι και εκεί, σύμφωνα με τον Λουκασένκο, δεν υπήρχαν ξένοι παρατηρητές.

Κατά τα λοιπά εξέχουσα θέση στην ημερήσια διάταξη κατέχει η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εκεί όπου ο προστατευόμενος από τη Γερμανία, και όχι μόνο, Ερντογάν αλωνίζει και κατά κοινή ομολογία η εμπλοκή του αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας για το Κόσσοβο, τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, υπό το πρίσμα της υπόθεσης Ναβάλνι, καθώς και τη συνεργασία της ΕΕ με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν και στρατηγική συζήτηση, όπως αναφέρεται,  για την πολυμέρεια και αναμένεται να δώσουν έμφαση στις προοπτικές για μια πιο ενεργή εμπλοκή του μπλοκ στο διεθνές πεδίο. Η συζήτηση αυτή θα γίνει την ώρα, που με εξαίρεση τον Μακρόν, η Ευρώπη δείχνει να απουσιάζει από σοβαρές κρίσεις (Ναγκόρνο Καραμπάχ, Μέση Ανατολή). Επίσης, την ώρα που αδυνατεί να επιβληθεί στον Ερντογάν, ο οποίος καταπατεί ευρωπαϊκό έδαφος και ευρωπαϊκή θαλάσσια έκταση στην Κύπρο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα τους ενημερώσει πάντως για τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και κυρίως για το "άνοιγμα των Βαρωσίων", το οποίο έκρινε και το σημερινό αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα. Θα παραθέσει επίσης πρόγευμα εργασίας προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο έχουν κληθεί οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του και ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ. Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας, αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.