Ποιες υποχωρήσεις σκοπεύετε να κάνετε κύριε Μητσοτάκη;
19/07/2023Είχαμε την συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας Μητσοτάκη-Ερντογάν (στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών του ΝΑΤΟ) που κράτησε περίπου μία ώρα σε θετικό κλίμα. Το τι ελέχθη ακριβώς δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε ήλθε από τον Ερντογάν, που από ότι φαίνεται ετέθη το θέμα των μουφτήδων της δυτικής Θράκης και ενδεχομένως θέμα για την μουσουλμανική μειονότητα. Μετά ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για “υποχωρήσεις”.
Πάντως, αποφασίστηκε ότι όλες οι διεργασίες και ο “οδικός χάρτης” για τη διευθέτηση υπάγονται στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι δύο υπουργοί θα συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Και περί το τέλους του έτους συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ελληνοτουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο για να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Όμως, όπως προαναφέραμε, είχαμε τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, όπου μεταξύ των άλλων δήλωσε: «Η οποιασδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου από θέσεις μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης». Δήλωσε που έχει βάλει φωτιά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και έχουν δώσει την διάσταση κατά το δοκούν. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα λεχθέντα του πρωθυπουργού.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί ύστερα από την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να αναφερθεί προκαταβολικά σε αυτές τις σκέψεις, δεν ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή και ούτε πιέστηκε από κάπου για να αναφερθεί πρόωρα σε υποχωρήσεις. Αφελής δεν είναι. Τότε γιατί; Μήπως ήθελε να τεστάρει την κοινή γνώμη; Και αν ήθελε να δει τις αντιδράσεις γιατί διάλεξε αυτή την χρονική στιγμή; Μήπως λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που ο κόσμος είναι σε διακοπές και η Βουλή ετοιμάζεται να κλείσει;
Κρεσέντο τουρκικών απειλών
Ας υποθέσουμε ότι όλα βαίνουν καλά μέχρι την σύνοδο της Θεσσαλονίκης και αρχίζουν οι συνομιλίες. Ας θυμηθούμε κάποια πρόσφατα γεγονότα και τις τουρκικές θέσεις που τις διατυμπανίζουν οι γείτονες διαχρονικά σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη:
- Τις δηλώσεις και τις ύβρεις τα τελευταία χρόνια του Ερντογάν και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και του ίδιου του πρωθυπουργού.
- Ότι η Τουρκία δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας στην χάραξη της υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
- Η διαφωνία των 10 νμ του εναερίου χώρου.
- Βρισκόμαστε υπό την απειλή του casus belli, δηλαδή υπό την απειλή πολέμου, εφόσον προβούμε στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης.
- Η απαράδεκτη από κάθε έννοια τουρκολυβική συμφωνία.
- Πόσες φορές ακούσαμε ” το νύχτα θα έρθουμε”;
- Όλα τα γεγονότα που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2020.
- Την αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών μας, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, όσον αφορά το status των νησιών μας και την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
- Τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
- Δύο κράτη στην Κύπρο κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τι διεκδικεί η Ελλάδα;
Εμείς τι ακριβώς διεκδικούμε; Υπάρχει κάτι; Μήπως την επάνοδο της Αγιάς Σοφιάς στην αρχική κατάσταση; Ή τον Eλληνισμό της Ίμβρου, της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης που τον εξαφάνισαν; Ένα μεγάλο τίποτα! Απλά η ελληνική διπλωματία αποκρούει διαχρονικά το μπαλάκι του αναθεωρητισμού και το επιστρέφει με τα ανάλογα επιχειρήματα. Ωστόσο, πάλι το μπαλάκι επιστρέφει σε μας και πάλι επιστρέφεται με την ίδια μεθοδολογία. Και αυτή η ιστορία συνεχίζεται…
Πολύ ωραία, να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κ. Μητσοτάκη. Να συζητήσουμε τι; Όταν η μία πλευρά έχει ένα κατάλογο διεκδικήσεων και εμείς σχεδόν τίποτα, παλεύοντας για την ειρήνη! Στην καλύτερη περίπτωση θα υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας με επιχειρήματα και στο τέλος θα καταλήξουμε σε αδιέξοδο. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματία θα έχει πετύχει μία νίκη, γιατί όλες οι διεκδικήσεις θα έχουν τεθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μας εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει οριοθετήσει ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στην χάραξη της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν και τα δύο μέρη και το θέμα θα τεθεί προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καλοπροαίρετα μιλάω, το βρίσκω πολύ δύσκολο ο Ερντογάν να μην ανοίξει και τα υπόλοιπα θέματα.
Ας υποθέσουμε όμως, ό,τι η διαπραγματευτική ατζέντα θα περιλαμβάνει μόνο την περίπτωση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η λογική λέει ότι πριν καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγμάτευσης θα πρέπει να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών. Υπάρχει; Και για να υπάρχει, μήπως η Άγκυρα οφείλει να δώσει δείγματα καλής διαγωγής, όπως την άρση του casus belli και την ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας πριν από την συνάντηση της Θεσσαλονίκης;
Και σ’ αυτή την περίπτωση ποιες θα είναι οι υποχωρήσεις που δεν θα βλάψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα; Και τι θα γίνει με την περίπτωση του Καστελλόριζου; Θα υποκύψουμε; Εδώ είναι οι υποχωρήσεις; Μάλλον δεν πάμε καθόλου καλά αν νομίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μείνει εδώ. Θα του ανοίξουμε την όρεξη και συνέχεια θα ζητάει και άλλα.
Τι γίνεται περαιτέρω
Νομίζω ό,τι μόνοι μας υπό την πίεση των φίλων μας των Αμερικανών και ενδεχομένως κάποιων χωρών της ΕΕ πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας! Και να παραδώσουμε μία πατρίδα συρρικνωμένη από αυτή που μας παρέδωσαν οι πατεράδες μας και οι ιερολοχίτες, που έτρεχαν να προλάβουν και να ελευθερώσουν με θυσίες τα νησιά του Αιγαίου από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Το αστείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι θα βρεθούν μερικοί κόλακες καλοθελητές που ενδεχομένως θα μας κατηγορήσουν εμάς τους δημοκράτες ως γραφικούς και εθνικιστές!
Ας κοιτάξει η κυβέρνηση να τρέξει τουλάχιστον τα προγράμματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό (υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα;) με την ναυπήγηση των νέων κορβετών, της επιπλέον φρεγάτας Belharra και την αναβάθμιση των φρεγατών MEKO, προκειμένου ο στόλος να αξιοποιηθεί επιχειρησιακά, όπως αναλογεί σε μία χώρα που η θάλασσα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση της Ελλάδας.
Όσον αφορά η παράδοση των F-16 block 70/72 στην Τουρκία και εφόσον ο Ερντογάν μας λέει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, να του επιβάλλουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί στο συμβόλαιο προμήθειας, να υφίσταται και μία παράγραφος που να λέει ότι «αν αυτά χρησιμοποιηθούν κατά της χώρας μας θα διακοπεί η παράδοση και επιπλέον θα υπάρχουν ρήτρες σε αποστολή ανταλλακτικών (Follow On Support)». Το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά πως να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση.