Ποιο είναι το λόμπι του ψευδοκράτους στη Βρετανία
16/12/2024Ποια είναι η σύνδεσή του με τον Ειδικό Κλάδο και τα στρατιωτικά τμήματα πληροφοριών; Θα επιχειρήσουμε μια πρώτη διερεύνηση της πολυετούς σύνδεσης με Βρετανούς συνεργάτες. Ένα φαινόμενο που πολύ λίγο διερευνήθηκε ήταν η σχέση των αποικιοκρατών και ιδιαιτέρως της αποικιοκρατικής Αστυνομίας του Ειδικού Κλάδου, καθώς και των στρατιωτικών γραφείων πληροφοριών του βρετανικού στρατού, με τον υπόκοσμο των πόλεων και της υπαίθρου. Ιδιαιτέρως με τον τουρκοκυπριακό υπόκοσμο.
Μια απλή ιχνηλάτηση των πεπραγμένων των Τουρκοκύπριων αξιωματικών της Αστυνομίας, αλλά και των Τουρκοκύπριων Αστυνομικών που ασχολούντο με κλάδους παράνομης κερδοφορίας από το 1939 μέχρι το 1960, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη διάταξη, τις δραστηριότητες και τις τακτικές του τουρκοκυπριακού υποκόσμου κατά την κρίσιμη αυτή εποχή. Με αφετηρία τη σύνδεση του βρετανικού υποκόσμου με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος από το 1975 μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ερευνήσαμε τις ρίζες αυτού του φαινομένου, το ποιο δεν είναι απλό και παρουσιάζει πολλές όψεις και παραμέτρους.
Η ερευνητική πορεία προς τα παρελθοντικά αφετηριακά σημεία σύνδεσής τους, μας οδηγεί στο Σαράι, στη νυχτερινή Λευκωσία του 1930, στο φαινόμενο της τουρκοκυπριακής παρανομίας στους ορεινούς όγκους του νησιού, στους φυγόδικους και τους φυγόστρατους. Επίσης, στο ακραίο φαινόμενο των Τουρκοκύπριων τσιφλικάδων, μουχτάρηδων και τοκογλύφων, στην τουρκοκυπριακή ελίτ της Λεύκας, της Λευκωσίας, της Λουρουτζίνας, της Κερύνειας, της Λεμεσού και της Λάρνακας, της Πόλεως Χρυσοχούς και των μεταλλευτικών κέντρων όπου δρουν αρκετοί Τουρκοκύπριοι μεταφραστές, που στη συνέχεια θα συνεργαστούν με τον Ειδικό Κλάδο.
Ήδη έχουμε επαρκώς ιχνηλατήσει τον βίο ενός Τουρκοκύπριου μεταφραστή που συνεργάστηκε εκτενώς με τον ανακριτή Λάιονελ Σέιβορυ, έδρασε έκνομα στην Τηλλυρία, το Μεταλλείο Λίμνης και στην Πόλη Χρυσοχούς για να φυγαδευτεί κατά παράκλησή του στο Λονδίνο, όπου μετά από κάποια χρόνια απόκτησε νυχτερινά κλαμπ και κατόπιν επεκτάθηκε στο Σόχο του 1960 και 1970 και απέκτησε μεγάλη οικονομική δύναμη.
Τουρκοκύπριοι & βρετανοί υποστηρικτές
Ο τουρκοκυπριακός υπόκοσμος του Λονδίνου και μέρος του βρετανικού υποκόσμου θα καταφθάσει στην κατεχόμενη Κύπρο προ του 1980 και θα ασχοληθεί με ποικίλες δραστηριότητες. Αρκετές από τις δράσεις τους και μερικοί εκ των πρωταγωνιστων ήταν ήδη στις ζώνες παρακολουθήσεων της Ιντέρπολ, της Σκότλαντ Γιαρντ, ενώ ερευνάτο η σύνδεσή τους με τη μαφία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.
Ο βασικός κορμός αυτών των “επενδυτών” στα κατεχόμενα αποτελείται από Τουρκοκύπριους φυγαδευθέντες από τους Άγγλους, οι οποίοι αφού απέκτησαν με ποικίλους τρόπους περιουσία στο Λονδίνο, κατέφθασαν στα κατεχόμενα για να ηγηθούν σε καταπατήσεις ελληνικών περιουσιών για να στεγάσουν παράνομες δραστηριότητες και κάποιοι να κτίσουν οικονομικές αυτοκρατορίες με μυστηριώδεις ξένους συνεργάτες. Κάποιοι εξ αυτών φυγόδικοι ή καταζητούμενοι από τις βρετανικές Αρχές.
Ο ούτω καλούμενος “Πρόεδρος” Τατάρ, δεν χάνει ευκαιρία να επιμένει και να προβάλλει “ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν 350.000 Τουρκοκύπριοι και στην κατεχόμενη Κύπρο 20.000 εκπατρισμένοι Βρετανοί“. Κατόπιν σε κάθε επίσκεψη του στη Βρετανική πρωτεύουσα θρηνεί υποκριτικά με ένα αφήγημα του αενάως αδικημένου φτωχού και αβοήθητου Τουρκοκυπρίου και εποίκου των κατεχομένων.
Στην αναπαραγωγή των μυθευμάτων και των ποικίλων του προπαγανδιστικών προστρέχουν αρκετοί σύμμαχοι και υποστηρικτές του. Παραθέτουμε παρακάτω τους βασικότερους: Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Έντι Ερτάν, ο Πρόεδρος και αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Sir Jeffrey M. Donaldson, ενίοτε ο Αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Lee Anderson, κάποτε ο πολιτικός Sammy Wilson και ο πολιτικός Richard Bacon.
Στη Βουλή των Λόρδων συναντήθηκε αρκετές φορές με τη βαρόνη Nosheena Shaheen Mobarik και τη βαρόνη Meral Hussein-Ece και τον Λόρδο Taylor του Holbeach. Κατά καιρούς τον στήριξε και συντόνισε την παρουσία του σε ακαδημαϊκούς βρεττανικούς κύκλους ο Τουρκοκύπριος καθηγητής καρκίνου Mustafa Djamgöz και η δημοσιογραφος Mihrişah Safa. Μήπως ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε για όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο την τελευταία πενταετία γύρω από τη στήριξη και προβολή του ψευδοκράτους;
Οι Βρετανοί πρωταγωνιστές στην ανθελληνική προπαγάνδα στα Κατεχόμενα προβάλλουν κατά το τελευταίο έτος διάφορα “επιτεύγματά” τους στον συμφεροντολογικό τους “αγώνα” υπέρ του ψευδοκράτους. Σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών, οι πλείστοι δέκτες ποικίλων ανταλλαγμάτων από το ψευδοκράτος. Ορισμένοι σφετεριστές από τα έτη μετά την εισβολή.
Με θρήνους περί αδικίας τους από τη Βρετανική κυβέρνηση, στηρίζουν με πάθος τον ούτω καλούμενο “πρόεδρο” Τατάρ. Προβάλλουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω πεπραγμένα τους ως μεγάλα βήματα υπέρ του ψευδοκράτους, ως επιτυχίες τους στο Λονδίνο και αλλού εντός της Μεγάλης Βρετανίας: «Όλο και περισσότεροι Βρετανοί βουλευτές και δημοσιογράφοι δίνουν προσοχή στο Κυπριακό με μια πιο ισορροπημένη οπτική και άποψη σχετικά με τις πολιτικές απομόνωσης και διακρίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΟΗΕ και της ΕΕ. Οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι δημοσιογράφοι, οι αποστολές εύρεσης πληροφοριών στην “ΤΔΒΚ” αυξάνονται. Αύξηση σχετικών βουλευτικών ερωτήσεων στη βουλή για το Κυπριακό. Πάνω από 180 βουλευτές έλαβαν επιστολές λόμπι από τους Βρεττανούς ψηφοφόρους τους σχετικά με τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και άλλων στην ” ΤΔΒΚ.”
»Οι Τουρκοκυπριακές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γίνει πιο συντονισμένες και πιο δυναμικές στην προσέγγισή τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις διακρίσεις κατά των Τουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος της “ΤΔΒΚ” Τατάρ επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2023 και μοιράζεται το όραμά του για το μέλλον της Κύπρου με βουλευτές και κορυφαίους Βρετανούς δημοσιογράφους.»
Κάτι συμβαίνει στο Λονδίνο
Οι Βρετανοί σφετεριστές περιουσιών στα κατεχόμενα υλοποιούν διάφορες Πρωτοβουλίες lobbying στη Μεγάλη Βρετανία υπέρ του ψευδοκράτους και υπέρ των στενών προσωπικών τους συμφερόντων. Έχουν υπερβεί κάθε όριο αναπαράγοντας χοντροκομμένα ψεύδη σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία. Ήρθε η ώρα να προβληματιστούμε και να δράσουμε.
Η παλιά είδηση ομιλεί αφεαυτής: «Φτάνοντας στο Λονδίνο τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 ο ούτω καλουμενος Πρόεδρος Τατάρ και η ομάδα του συνάντησαν προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης όπως η Amanda Platell (αρθρογράφος της Daily Mail), ο Andrew Pierce (Daily Mail και GB News), η Camilla Tominey (αρθρογράφος της Daily Telegraph) και ο Harry Cole (πολιτικός συντάκτης της The Sun).»
Από ετών η κοινότητα των πληροφοριών παρακολουθεί μια νέα προσέγγιση του ψευδοκράτους έναντι της βρετανικής κοινής γνώμης. Είδηση της ίδιας περιόδου αναφέρει: «Οι δημόσιες σχέσεις ήταν στην πρώτη γραμμή της επίσκεψης του ούτω καλουμένου Προέδρου Τατάρ, ο οποίος εμφανίστηκε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του παρουσιαστή του LBC, Iain Dale, και στο slot των Times Radio στα μέσα της εβδομάδας που παρουσίαζε η πρώην ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας, Ruth Davidson.
Εδώ και καιρό μας προβληματίζει η εξάρτηση μας από την βρετανική θέαση του Κυπριακού προβλήματος που πάντα μας αποπροσανατόλιζε και στήριζε τεχνηέντως και σε βάθος χρόνου την Τουρκία και τα φερέφωνά της στα Κατεχόμενα. Από έτους και παλαιότερα όμως παρακολουθούμε επιπρόσθετα μια επιθετική παρουσία του ψευδοκράτους στο Λονδίνο ενώ οι κομματικοί μας ταγοί τρέχουν στη Μεγάλη Βρετανία για συλλογή ψήφων. Με προσεγγίσεις ρουτίνας και επισκέψεις δεξιώσεων δεν αντιμετωπίζεται η τουρκοκυπριακή ειδησεογραφική επιθετικότητα στην Αγγλία και οι πολλοί Βρετανοί σύμμαχοι της οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί τα τελευταία δύο έτη.
Κάτι συμβαίνει εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο. Το ψευδοκράτος κινείται επιθετικά με τη στήριξη Οργανώσεων Βρετανών μονίμων κατοίκων των κατεχομένων. Άραγε η Κυπριακή Δημοκρατία αγρυπνεί και ανησυχεί;