Ποιοι ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής διπλωματίας
10/06/2021Την συμμετοχή της στο Antalya Diplomacy Forum ανακοίνωσε πως ακυρώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, με μήνυμα της στο twitter, επικαλούμενη την συμμετοχή του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ως «προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ακολούθησε ο πρώην Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που επίσης ακύρωσε την συμμετοχή του, ενώ στο τουρκικό συνέδριο θα συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς,
Μετά την επιλογή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να προσκαλέσει στο Antalya Diplomacy Forum τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον ανυπόστατο τίτλο: «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ακύρωσα την συμμετοχή μου στο εν λόγω φόρουμ.
— Ντόρα Μπακογιάννη (@Dora_Bakoyannis) June 10, 2021
Το συνέδριο θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να κλείσει τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει στην διεθνή σκηνή. Αυτό δείχνουν οι επισκέψεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μία σειρά από χώρες που η Τουρκία είχε προβληματικές σχέσεις, όπως στην Σαουδική Αραβία και στην Γαλλία και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αίγυπτο, μία προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος της γείτονος με την μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 43 υπουργοί κυβερνήσεων, μεγάλος αριθμός πρώην υπουργών και αρχηγών κρατών, όπως και μεγάλη αντιπροσωπεία αξιωματούχων αφρικανικών κρατών, δείγμα της διευρυμένης επιρροής της ερντογανικής Τουρκίας στην μαύρη ήπειρο. Σε περίοπτη θέση είναι το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας και “αδελφού” του προέδρου Ερντογάν, Έντι Ράμα. Το καθεστώς Ερντογάν ήδη διαφημίζει το Antalya Diplomacy Forum ως μία επίδειξη διπλωματικής δύναμης της Τουρκίας.
Συνέδριο-ξέπλυμα του Τατάρ
Το γεγονός ότι Έλληνες πολιτικοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν πρόθυμοι να διευκολύνουν τις τουρκικές προσπάθειες, την στιγμή που ο Τσαβούσογλου εξακολουθεί να βρίσκει «μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας στην Μεσόγειο» και “παραπονιέται” για τις δηλώσεις που «συνεχώς κάνει κατά της Τουρκίας» ο Έλληνας ομόλογος του, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Πόσο μάλλον που το καθεστώς Ερντογάν δεν τηρεί τα στοιχειώδη προσχήματα, προσκαλώντας το ανδρείκελο του Τατάρ, με την ιδιότητα αρχηγού-κράτους!
Την στιγμή που η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία νομιμοποίησης του ψευδοκράτους, το οποίο εμφανίζει ισότιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία η κατοχική Τουρκία δεν αναγνωρίζει), ορθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την συμμετοχή της στο συνέδριο-ξέπλυμα του κατοχικού καθεστώτος, ενώ ακολούθησε με καθυστέρηση και ο κ. Αβραμόπουλος, διασώζοντας στο τέλος τα προσχήματα.
Δυστυχώς ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν δείχνει διάθεση καμία να μιμηθεί το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία ακύρωσε την συμμετοχή της στην τουρκική άσκηση Anadolu λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους, παίρνοντας τα εύσημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Βέβαια ως Ευρωπαίος αξιωματούχος υπηρετεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η γραφειοκρατία της οποίας, όπως και σημαίνοντα ευρωπαϊκά κράτη, ουδόλως επιθυμούν την ρήξη με την Τουρκία.
Τελικώς και ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ υποχρεώθηκε να αναστείλει την συμμετοχή του, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις, παρόλο που είναι υποστηρικτής των διπλωματικών ανοιγμάτων προς την Τουρκίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι «υπερέβη τα εσκαμμένα» χαρακτηρίζοντας «δικτάτορα» τον Ερντογάν, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι «δημοκρατικά εκλεγμένος», την στιγμή που πρώτο θέμα συζήτησης στην ΕΕ ήταν η προσβλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στο πρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν!
Υπενθυμίζουμε πως την συμμετοχή τους στην άσκηση Anadolu είχαν ακυρώσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενες ακριβώς την συμμετοχή του ψευδοκράτους. Την στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ ζητεί την έγκριση πώλησης των F-35 για την χώρα μας και καταδικάζει σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος Έλληνες πρώην υπουργοί των Εξωτερικών να ρίχνουν νερό στον μύλο της τουρκικής διπλωματίας, κάτι που έγινε (έστω και αργά) κατανοητό.