Ποιόν ωφελεί ο νατοϊκός μηχανισμός αποτροπής σύγκρουσης στο Αιγαίο
02/10/2020Η συμφωνία για τη σύσταση μηχανισμού αποτροπής – αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι μια καταρχήν θετική εξέλιξη. Είναι η επιτυχής κατάληξη του διαλόγου των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας, που έγινε υπό την επίβλεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Ο μηχανισμός αποτροπής, σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προβλέπει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα. Είναι ένα νατοϊκό μέτρο αποτροπής πιθανής πολεμικής σύρραξης, στην περίπτωση που η Τουρκία εξωθήσει τις προκλήσεις της σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που θα προκαλέσουν την εύλογη και νόμιμη, στρατιωτική αντίδραση της Ελλάδας.
Άγκυρα και Αθήνα θεμελιώνουν τις αξιώσεις τους ή τις εμμονές τους ή τις διεκδικήσεις τους που στηρίζονται ή δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, με την αντιπαράθεση πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών. Επομένως, ο νατοϊκός μηχανισμός ασφάλειας και αποτροπής, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο τη διευθέτηση της υπάρχουσας διαφωνίας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Πάντως, η ύπαρξη του μηχανισμού αποτροπής, εξυπηρετεί περισσότερο, εκείνη την πλευρά που χρησιμοποιεί τον στρατιωτικό καταναγκασμό ή την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, ως μέρος της πολιτικής και της διπλωματίας της, αλλά όμως, δεν επιθυμεί, η κλιμάκωση να φτάσει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης, ίσως διότι εκτιμά, ότι το κόστος ενδεχομένως, να είναι δυσανάλογα μεγάλο, από προσδοκώμενο όφελος.