Ποιος είναι ο ομογενής βουλευτής που μπλόκαρε στο Κογκρέσο τα F-16 του Ερντογάν
19/07/2022Ο Τζο Μπάιντεν µπορεί να εξέφρασε την υποστήριξή του για την πώληση στην Τουρκία 40 µαχητικών F-16 (της σύγχρονης εκδοχής Viper) και την αναβάθµιση άλλων 80 τουρκικών, αλλά φαίνεται ότι υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην περίπτωση αυτή, ξενοδόχος είναι το ελληνικό λόµπι (Συµβούλιο Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας – HALC), το εβραϊκό (Αµερικανοεβραϊκή Επιτροπή – AJC), ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο ομογενής βουλευτής Κρις Πάπας και άλλα µέλη του Κογκρέσου που στήριξαν την τροπολογία.
Η τροπολογία πέρασε άνετα από την αρµόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής και το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο είναι η υπερψήφισή της από την Ολομέλεια, κάτι που εκτιµάται ότι θα γίνει έως το τέλος αυτού του µήνα. Βάσει της τροπολογίας, απαγορεύεται «η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισµού και αναβαθµισµένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται µε την Τουρκία».
Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο Μπάιντεν να ξεπεράσει τους περιορισµούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί συµφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Γνωρίζοντάς το αυτό, ο Μενέντεζ μίλησε δημόσια για το πώς η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας συγκεκριµένους όρους, τους οποίους πρέπει να τηρήσει ο Ερντογάν για να αποκτήσει τα αναβαθµισµένα F-16. Όπως και να έχει, πρόκειται για µία νίκη, την οποία αναγνωρίζει και η Αγκυρα. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στην υπερψήφιση της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι «πέτυχε η εχθρική ενέργεια του ελληνικού λόµπι».
Ο ομογενής βουλευτής Κρις Πάπας
Ο ομογενής βουλευτής Τζον Σαρμπάνης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπερψήφιση της τροπολογίας. Πρωτοστάτησε στην εκστρατεία ενηµέρωσης του Κογκρέσου τόσο για την επιθετικότητα της Τουρκίας, όσο και για να αναδείξει το πόσο αξιόπιστη σύµµαχος είναι η Ελλάδα. «Πριν από µερικά χρόνια, στείλαµε ένα ισχυρό µήνυµα, καθυστερώντας την πώληση µαχητικών F-35 στην Τουρκία για πολύ καλούς λόγους. Νοµίζω ότι η πώληση F-16 ανήκει στην ίδια κατηγορία, και γι’ αυτό αντιστεκόµαστε εντός του Κογκρέσου», δήλωσε λίγες ηµέρες νωρίτερα.
Έµπειρος πολιτικός και µέλος της ελληνικής οµογένειας, ο Τζον Σαρµπάνης εκπροσωπεί την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2007. Προέρχεται από πολιτικό τζάκι, καθώς πατέρας του ήταν ο πρώτος ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής, ο ομογενής βουλευτής Πολ Σαρµπάνης. Είχε γεννηθεί στο Μέριλαντ το 1933 από Ελληνες γονείς. Ο Πολ Σαρµπάνης υπερασπίστηκε µε επιµονή τα θέµατα του Ελληνισµού για 30 χρόνια στην αµερικανική Γερουσία.
∆εν θα µπορούσε, όμως, να παραλείψει κανείς τον Ελληνοαµερικανό βουλευτή Κρις Πάπας, µέλος της Επιτροπής του Κογκρέσου για Ελληνικά Θέµατα που επίσης διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο. Αυτός ήταν που ηγήθηκε 18 συναδέλφων του για την εισαγωγή µιας διακοµµατικής τροπολογίας στον Νόµο περί Εθνικής Αµυνας (NDAA), η οποία εµποδίζει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προωθήσει το πρόγραµµα των µαχητικών F-16 Viper για την Τουρκία.
Κατέθεσε δύο τροπολογίες στον αµυντικό προϋπολογισµό των ΗΠΑ, οι οποίες δηµιουργούν υψηλά εµπόδια στα σχέδια της Τουρκίας. «Έχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως και προηγµένων όπλων και εξοπλισµού για την αναβάθµιση του υπάρχοντος τουρκικού στόλου των F-16.
Με ανησυχεί βαθύτατα και εµένα και πολλούς στο Κογκρέσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης, ενώ η Τουρκία απέτυχε να αντιµετωπίσει τα ζητήµατα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραµµα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στη βάση του νόµου CAATSA πριν από τρία χρόνια».
Ανερχόμενο αστέρι ο ομογενής βουλευτής
Σε κοινή επιστολή που στάλθηκε στην ολοµέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Συµβούλιο Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αµερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) ζήτησαν από τους Αµερικανούς νοµοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του Κρις Πάπας. Ο 38χρονος οµογενής επικράτησε του Ρεπουµπλικανού Εντι Εντουαρντς και από τότε η πολιτική του µετοχή εκτοξεύεται.
Πρόκειται για τον πρώτο δηλωµένο οµοφυλόφιλο βουλευτή στο Κογκρέσο από το Νιου Χάµσιρ. Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1980 στο Μάντσεστερ, τη µεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, όπου και µεγάλωσε. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και αφού αποφοίτησε το 2002, επέστρεψε στο Μάντσεστερ για να συµβάλει στη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, του εστιατορίου που είχε ιδρύσει ο προπάππους του το 1917.
Με τα χρόνια το “Puritan Backroom” µετατράπηκε σε αγαπηµένο στέκι πολιτικών, ακόµα και υποψηφίων προέδρων όταν επισκέπτονται το Μάντσεστερ. Μέχρι και την εκλογή του αφιέρωνε τον χρόνο του στο εστιατόριο, το οποίο πλέον είχε αναπτυχθεί, έχοντας εκατοντάδες υπαλλήλους. Ο Κρις Πάπας, µάλιστα, δεν δίσταζε να κινείται µε άνεση στην κουζίνα, να κόβει σαλάτες και να καθαρίζει τραπέζια.
Ο Έντι Ζεμενίδης
Εκτός από µέλη του Κονγκρέσου, βαρυσήµαντο ρόλο έπαιξε για να φτάσουν τα πράγµατα στο σηµείο όπου έχουν φτάσει και το Συµβούλιο Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας, του οποίου εκτελεστικός διευθυντής είναι ο κυπριακής καταγωγής οµογενής από το Σικάγο Εντι Ζεμενίδης. Πρόκειται για ένα από τα στελέχη της Οµογένειας που διαθέτει ιδιαίτερη γνώση των πολιτικών διεργασιών στην Ουάσιγκτον και ο οποίος έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας.
Είναι γνωστός ως ο δυνατός άνδρας του ελληνικού λόµπι στις ΗΠΑ. Πατέρας του ήταν ο οµογενής αγωνιστής της ΕΟΚΑ και επί χρόνια στέλεχος της Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα και εν γένει της ελληνοκυπριακής οµογένειας στο Ιλινόις ∆ηµήτριος Ζεµενίδης. «Ολοι βάζουµε πλάτη σε αυτή την προσπάθεια και σίγουρα θα περάσει αυτή η τροπολογία γιατί βλέπουµε ισχυρούς βουλευτές και Ελληνοαµερικανούς που την υποστηρίζουν», δήλωσε πρόσφατα σε ελληνικό Μέσο.
Ο Εντι Ζεµενίδης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις µε τον γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ, τον λεγόµενο και “ενορχηστρωτή”, µιας και βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση που λαµβάνει το Κογκρέσο για θέµατα που αφορούν την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος απολαµβάνουν τη στήριξη του Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει ελληνική καταγωγή, αλλά είναι πιο Ελληνας κι από Ελληνες.
Ο ρόλος του Μενέντεζ
Η βαρύτητα που έχει ο λόγος του Μενέντεζ αποτυπώνεται και στο ρεπορτάζ δηµοσιογράφου του Politico, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όµως δεν µπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις». Αυτός είναι που “φρενάρει” τοι πρόγραµµα των F-16 για την Τουρκία, θέτοντας αυστηρούς όρους για την αποδέσµευση των µαχητικών.
Ο Μενέντεζ έχει τιµηθεί πολλαπλώς, µεταξύ αυτών έχει ανακηρυχθεί και επίτιµος διδάκτορας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Ηταν από τους πρώτους που κατακεραύνωσαν την απόφαση της Τουρκίας για τη µετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαµί το 2019. ∆εν δίστασε να προτείνει και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.