Ποιος είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας

Ποιος είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας

Η αμερικανική αεροπορία (USAF) πέτυχε νέο ρεκόρ απόστασης επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο αέρος-αέρος ΑΙΜ-120 AMRAAM της Raytheon ο οποίος εκτοξεύθηκε από μαχητικό F-15C Eagle. Αν και δεν ανακοινώθηκε σε ποια απόσταση έπληξε τον τηλεκατευθυνόμενο στόχο BQM-167, η ουσία είναι ότι τον έπληξε επιτυχώς. Η δοκιμή αφορά και τις δυνατότητες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Η 28η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης μαζί με την 38η Μοίρα Όπλων εκτέλεσε βλητική δοκιμή στη μεγαλύτερη έως σήμερα απόσταση. Ένα F-15C εκτόξευσε πύραυλο ΑΙΜ-120 κατά στόχου BQM-167 τον οποίο έπληξε επιτυχώς καταγράφοντας νέο ρεκόρ βεληνεκούς. Η δοκιμή εκτελέστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Αξιολόγησης Οπλικών Συστημάτων.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πυραύλους ΑΙΜ-120 στο οπλοστάσιό της και η ανωτέρω εξέλιξη την αφορά άμεσα, καθώς ένας AMRAAM με σημαντικό αυξημένο βεληνεκές θα αποτελούσε εξ’ ορισμού πολλαπλασιαστή ισχύος των ελληνικών φτερών πάνω απ’ το Αιγαίο.

Την ίδια ώρα η Γερμανία αποδέχτηκε την ανάπτυξη του Eurodrone, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μέσου ύψους πτήσεως, μεγάλης ακτίνας δράσεως, παράλληλα με την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η γερμανική κυβέρνηση δέχτηκε στην συμφωνία ανάπτυξης η οποία πέρασε και από τη γερμανική βουλή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η υπογραφή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πολεμική Αεροπορία και Eurodrone

Το Eurodrone αναπτύσσεται από τις Airbus, Leonardo, Dassault και της Organisation for Joint Armament Cooperation (OCCAR). Το Eurodrone είναι γνωστό και ως European MALE Remotely Piloted System (RPAS), Euro MALE ή MALE2020. Το Eurodrone μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους έως 2.300 κιλά. Έχει μήκος 16 μ., εκπέτασμα 26 μ. και μέγιστο βάρος απογείωσης 11.000 κιλά. Η ταχύτητα πλεύσης φτάνει τα 500 χ.α.ω. και η επιχειρησιακή του οροφή φτάνει τα 13.700 μ. Μπορεί να φέρει όπλα ακριβείας.

Το Eurodrone είναι ένα “βαρύ” και ακριβό σύστημα που όμως παρέχει αυξημένες δυνατότητες στον χρήστη. H Ελλάδα υστερεί δραματικά, αυτή την στιγμή, στον τομέα των drones έναντι της Τουρκίας, του εν δυνάμει αντιπάλου μας και αυτό είναι ένα από τα σημεία που οφείλει να εστιάσει την προσοχή της η Ελλάδα. Το θα γινόταν αλήθεια αν η Ελλάδα μπορούσε να αντιπαρατάξει έναν δικό της στόλο ισχυρών drones νέας τεχνολογίας έναντι της Τουρκίας;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx