ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολεμικό κλίμα στα τουρκικά ΜΜΕ για τα ελληνικά νησιά

Πολεμικό κλίμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τα ελληνικά νησιά,

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιτείνουν το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί συστηματικά πλέον η κυβέρνηση Ερντογάν και σε σημερινά δημοσιεύματα οι εφημερίδες κάνουν λόγο ακόμα και για «δυνατότητα διεκδίκησης της Τουρκίας σε μεγάλα νησιά» αναφέροντας ονομαστικά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο κά.

Πόσα είναι τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία, ο αριθμός ποικίλλει από εφημερίδα σε εφημερίδα και από τηλεοπτικό κανάλι σε τηλεοπτικό κανάλι, όμως κοινός τόπος σε όλα τα τουρκικά μέσα είναι ότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας είναι βάσιμες για όλα τα νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα.

safak_1

Στη Yeni Safak γίνεται λόγος για 22 ελληνικά νησιά και παρατίθεται ο χάρτης Τσαβούσογλου ενώ στη Milliyet δεν αναφέρουν συγκεκριμένους αριθμούς αλλά το σύνολο των νησιών που είναι στρατιωτικοποιημένα.

«Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού…

»Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».

Σύμφωνα με τη Yeni Safak και 9 άλλα νησιά ανήκουν ακόμη στην Τουρκία.

«Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά που αποτελούνται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Μαζί την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

»Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

miliet

H Sabah και η Milliyet σε άρθρα της αναφέρουν ότι η Ελλάδα από την δεκαετία του ’60 παραβιάζει τις Συνθήκες και έχει στρατιωτικοποιήσει 21 νησιά, ενώ το TRT δημοσιεύει και τα e-mail του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνικά «για να καταλάβουν οι Έλληνες».

Στα τηλεοπτικά δίκτυα οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τις τουρκικές διεκδικήσεις, με τους παρουσιαστές να πλειοδοτούν στις απόψεις αναλυτών για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου να επιβάλει την αποστρατιωτικοποίηση.

Οι απειλές Ερντογάν από τη Σμύρνη, στο κλείσιμο της άσκησης Efes 2022 ερμηνεύονται ως τελεσίγραφο προς την Ελλάδα το οποίο θα πρέπει να ικανοποιηθεί σύντομα εάν η ελληνική πλευρά δεν θέλει περαιτέρω κλιμάκωση.

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο διάλογος από τα social media είναι επόμενο να γίνεται σε πολύ υψηλότερους τόνους, με ύβρεις και ωμές απειλές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι