ΑΠΟΨΗ

Πόλεμο νεύρων κάνει η Τουρκία με το Abdulahamid Han

Πόλεμο νεύρων κάνει η Τουρκία με το Abdulahamid Han, Κώστας Βανιζέλος

Το νέο γεωτρύπανο της κατοχικής Τουρκίας, Abdulahamid Han, που είναι προγραμματισμένο να αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας στις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την Άγκυρα, ξεκίνησε δοκιμαστικές πλόες. Αυτό προκάλεσε πανικό σε κάποια ΜΜΕ στην Αθήνα.

Η τουρκική ηγεσία δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον NAVTEX, ενώ εάν κάποιος ελέγξει που βρίσκεται το σκάφος, αυτό παραμένει στην περιοχή έξω από το λιμάνι. Μπορεί, δεν αποκλείεται τούτο, το γεωτρύπανο να αποπλεύσει νωρίτερα από την ημερομηνία, που έχει ανακοινωθεί. Τίποτε δεν αποκλείεται. Όμως, είναι λάθος να εκπέμπεται πανικός και να ξεκινά ένας αχρείαστος συναγερμός. Ότι, δηλαδή, περίπου η Τουρκία επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, ότι ξεκίνησε, λίγο-πολύ ο… πόλεμος. Τίποτε δεν έγινε, γιατί το σκάφος δεν έχει αποπλεύσει. Αλλά ακόμη και να αποπλεύσει το νέο καμάρι του Ερντογάν, το γεωτρύπανο, Abdulahamid Han, πρέπει να προκαλείται πανικός;

Εάν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου το θελήσουν, έχουν πολιτικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα, τότε θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικά. Κι αυτό κανονικά θα έπρεπε να σχεδιαστεί από τη στιγμή, κατά την οποία η κατοχική Τουρκία έχει εξαγγείλει προ πολλού τις προθέσεις της. Εκτός κι εάν επιλέγουν κάποιοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία να κάνουν ότι δεν ακούνε.

Τεστ ψυχραιμίας

Το θέμα, όμως, σήμερα είναι άλλο. Δεν μπορεί με το παραμικρό, με το να ξεδέσουν τα σχοινιά του σκάφους οι Τούρκοι από το λιμάνι να προκαλείται υστερία. Αυτό προφανώς και το καταγράφει η τουρκική πλευρά και πρωτίστως το αξιοποιεί. Είναι ως να βλέπει φοβισμένους απέναντί της. Είναι ως να ενισχύεται από ελληνικής πλευράς το κλίμα έντασης, που θέλει να δημιουργεί και συντηρεί η κατοχική Τουρκία.

Υ.Γ. Ο Μιχάλης Ιγνατίου δημοσίευσε το “χαμένο” πρακτικό της 4ης Ιουλίου 2017 από τη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Ένα πρακτικό, το οποίο εξαφανίσθηκε σκοπίμως και το οποίο όσο και να είχε αναζητηθεί δεν το έβρισκε κανείς. Ακόμη και η τέως απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Λουτ το αναζήτησε αλλά στα Ηνωμένα Έθνη δεν το… είχαν. Έχει τη σημασία του αυτό το πρακτικό καθώς απομυθοποιεί αφηγήματα για την…. καλή Τουρκία, που δήθεν τα δέχθηκε όλα στο Κραν Μοντάνα. Αποκαλύπτει το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι