ΑΠΟΨΗ

Πολιτικάντικος χειρισμός των Πρεσπών από τον Μητσοτάκη

Πολιτικάντικος χειρισμός των Πρεσπών από τον Μητσοτάκη, Δημήτρης Χρήστου

Ποιο ήταν το “μεγάλο κόλπο” που εκτόξευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία; Ήταν η επιλογή να χαρακτηρίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών προδοτική! Οργάνωσαν μια μεγάλη εκστρατεία διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, μα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και κατάφεραν να αποσπάσουν την ψήφο χιλιάδων πολιτών που πείστηκαν ότι η συμφωνία αυτή δεν έπρεπε να περάσει και πως προσέβαλε την ιστορία των Ελλήνων.

Φυσικά, ήξεραν πολύ καλά πως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός ήταν αναπόφευκτος, πως η συμφωνία ήταν η χρυσή τομή σε ένα ζήτημα που αν δεν λυνόταν, θα οδηγούσε στη δικαίωση των γειτόνων με την αποδοχή του όρου σκέτη Μακεδονία από τη διεθνή κοινότητα και την απομόνωση της Ελλάδας, ως χώρας τυχοδιωκτικής. Ήξεραν πολύ καλά στην ΝΔ, πως όλες οι συμμαχικές χώρες, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον πίεζαν την Αθήνα για λύση. Τα επιτελεία της ΝΔ τους είχαν ενημερώσει να μην ανησυχούν, διότι η συμφωνία θα περάσει και θα γίνει αποδεκτή από την ΝΔ όταν θα γίνει κυβέρνηση.

Για να ολοκληρωθεί και τυπικά η Συμφωνία των Πρεσπών απαιτείται και η ψήφιση από την ελληνική Βουλή των σχετικών πρωτοκόλλων. Ο Μητσοτάκης τα καθυστερούσε, μετρώντας εσωκομματικές αντιδράσεις, κυρίως από τον Σαμαρά. Τα πρόσφατα ατοπήματα που αφορούσαν την φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας, έδωσαν αφορμή στην κυβέρνηση να σκληρύνει τη ρητορική της και στον πρωθυπουργό να αποφύγει την ψήφιση των πρωτοκόλλων, μέχρι να εξαντλήσει την τετραετία. Τόσο κόπο έκανε για την εξουσία!

Εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους

Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της Αθήνας που αδιαφορεί αν γίνει εχθρός η μοναδική χώρα που συνορεύει μαζί μας και έχει συμφέρον να είναι σύμμαχος και οικονομικός εταίρος. Στη σύγχρονη εποχή, όπου η ισχύς κάθε χώρας, ανεξαρτήτως γεωγραφικού ή πληθυσμιακού μεγέθους, καθορίζεται περισσότερο από ποτέ από την οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις, υπάρχουν πολιτικοί που χρησιμοποιούν την παραπλάνηση ως εργαλείο κατάληψης και παραμονής στην εξουσία. Ουδόλως τους ενδιαφέρει αν το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κόστος, είναι βαρύ για τα εθνικά συμφέροντα.

Τι έκανε η Αθήνα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ενισχύσει τη συνεργασία με τα Σκόπια; Ιδού λοιπόν τι έκανε η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα. Οι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία υπερέβησαν τα 1,2 δισ. δολάρια το 2019. Η τουρκική τράπεζα Ηalkbank διαθέτει 40 καταστήματα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Επίσης, η τουρκική εταιρεία TAV έχει τη διαχείριση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας, με επενδύσεις που ανέρχονται σε 120 εκατ. δολάρια. Οι εταιρείες Halbank, TAV, Sutas (γαλακτοκομικά προϊόντα), Ramstore (εμπορικά κέντρα), Acibadem (νοσοκομεία), Cevahir (τουριστικά-εμπορικά κέντρα) έχουν κάνει 100 μεγάλες επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Διάβασα πρόσφατα τη συνέντευξη του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιώργου Καμπά στο NEWS24/7 για τις πιθανές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από καθυστέρηση ή ακόμη και μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα. Όπως σημειώνει: «Στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών ή κατά ένα περίεργο τρόπο ακυρωθεί, καταρχάς θα υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις για τη χώρα μας και καταδίκες. Έχουμε δει πλέον την υποστήριξη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από συγκεκριμένες χώρες εντός αυτής και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής και χρήζει ιδιαίτερης ξεχωριστής ανάλυσης».

Αφήνουν πεδίο για την Άγκυρα

Και συνεχίζει ο στρατηγός: «Μεταφέροντας την ατμόσφαιρα των συζητήσεων, αλλά και των επαφών που έγιναν το καλοκαίρι του 2019, με την απαρχή της υλοποίησης της συμφωνίας στο στρατιωτικό τομέα για την εκπαίδευση, αλλά και για την αεροπορική επιτήρηση, μπορώ να μεταφέρω μία πολύ θετική στάση από την πλευρά τους σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, σε σχέση με τα στρατιωτικά βεβαίως θέματα. Πραγματικά μας βλέπανε σαν την ισχυρή, σταθερή και αξιόπιστη δύναμη στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει και να τους βγάλει από επικίνδυνα μονοπάτια».

Επιπλέον «η καθυστέρηση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα», όπως υπογραμμίζει ο κ. Καμπάς, «θα αφήσει χώρο στην Άγκυρα η οποία με την αναθεωρητική στάση που επιδεικνύει τελευταία, θα την έχουμε πλέον απέναντί μας όχι μόνο εξ ανατολών αλλά και από βορρά». Γίνεται δημόσια συζήτηση για τα θέματα αυτά; Έχουν υπόψιν οι Έλληνες πολίτες τα παραπλανητικά παιχνίδια εξουσίας που παίζονται στην πλάτη τους και αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα;

Μια χώρα που είναι βαθύτατα εκτεθειμένη διεθνώς. Και αυτό δεν είναι άποψη, αφού καταγράφεται και από την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που συμπεριέλαβε την Ελλάδα (μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Κροατία) στις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τη διαφθορά. Μάλιστα σε ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, καλείται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα επαναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου». Ναι, βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, 200 χρόνια μετά την εθνική ανεξαρτησία!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx