Πώς κάνει “προξενιά” ο Ερντογάν στο ψευδοκράτος
11/08/2022“Προξενιά” με συμμάχους της Τουρκίας επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρισκόταν προ ημερών στο Ικόνιο, όπου μετέβη για να παραστεί στην έναρξη των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης. Αγώνες, που οργανώθηκαν στην κατοχική Τουρκία αλλά δεν προσκλήθηκε το ψευδοκράτος να εκπροσωπηθεί με αθλητές. Επί τούτου, όμως, σιωπητήριο.
Η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς διαμαρτύρονται σε διάφορες χώρες και Οργανισμούς ότι “αποκλείουν” τους Τουρκοκύπριους αθλητές, φορτώνοντας την ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αυτοί είναι πρωταθλητές του αποκλεισμού. Υπενθυμίζεται ότι καμία τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα δεν μεταβαίνει ποτέ για φιλικά παιχνίδια στα κατεχόμενα, γιατί φοβούνται την τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ. Και για τους αγώνες ισχύει το ίδιο και η Τουρκία είναι πάντα προσεκτική.
Στο Ικόνιο, λοιπόν, ο Τατάρ, ο οποίος στις “οικογενειακές” φωτογραφίες βρισκόταν δίπλα στο αφεντικό Ερντογάν, πραγματοποίησε επαφές μετά από μεσολάβηση της Τουρκίας. Είχε, όπως μεταδίδεται, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας του κατοχικού καθεστώτος, η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Ramada Hotel. Σε αυτές τις συναντήσεις, αυτής της διάρκειας ασφαλώς και δεν λέγονται πολλά. Ο Τατάρ έσπευσε να αναφέρει, ωστόσο, πως η πολιτική του στο Κυπριακό βρίσκεται σε “αρμονία” με αυτή της Τουρκίας (σ.σ. θα μπορούσε, δηλαδή, να είναι διαφορετικά;).
Ο Τατάρ είπε ότι αξιολόγησαν την «ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» και ευχήθηκε όπως στα επόμενα χρόνια μπορέσουν να λάβουν μέρος και αθλητές της “ΤΔΒΚ” στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης. Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε επίσης μεγάλη «περηφάνια και χαρά» για την νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ φέρεται να εξέφρασε την στήριξη του Αζερμπαϊτζάν στην συμμετοχή αθλητών της “ΤΔΒΚ” σε επόμενους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι ένιωσαν «την στήριξη του λαού της ΤΔΒΚ» κατά την διάρκεια του πολέμου στο Καραμπάχ( μετάφραση ΓΤΠ).
Στη γύρα για αναγνώριση
Ο Τατάρ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας και τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την τελετή έναρξης των αγώνων. Ο τελευταίος έφυγε από το Ικόνιο και πήγε για την τελετή που έγινε για το νέο τουρκικό γεωτρύπανο, που ξεκίνησε την αποστολή του. Δεν πήρε, πάντως, μαζί του τον εγκάθετο του στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ. Είναι προφανές πως στις επαφές, για παράδειγμα με τον Αζέρο Πρόεδρο, δεν έγινε αναφορά σε αναγνώριση του ψευδοκράτους καθώς αυτό σήμερα φαντάζει απομακρυσμένο. Είναι, όμως, ένα ζήτημα, για το οποίο εργάζονται οι Τούρκοι. Γνωρίζουν τις δυσκολίες, αλλά δεν εγκαταλείπουν την μεγάλη προσπάθεια.
Προ ημερών, ένας Τούρκος ακαδημαϊκός, ο Χασάν Ουνάλ, εξέφρασε μια άποψη, που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων και η αλλαγή των συσχετισμών στην περιοχή μετά τη διάσκεψη κορυφής στην Άστανα προσφέρει ευκαιρία για την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”. «Oι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι με το να μετατραπούν σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ», υποστήριξε ο Ουνάλ. Υποστήριξε πως «κατέστρεψαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Αυτό προκάλεσε τον θυμό της Ρωσίας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αναγνώριση της ΄΄ΤΔΒΚ΄΄. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία». Δεν θεωρούμε πως η ανάλυση του είναι σωστή, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Ο Τούρκος ακαδημαϊκός θεωρεί πως μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία, θα ακολουθήσουν το Αζερμπαϊτζάν και οι Τουρκικές Δημοκρατίες. Όπως και με το Πακιστάν κι άλλες, όπως σημειώνει, φιλικές χώρες, καθώς και εκείνες στις οποίες παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική.
Όλα αυτά, οι φιέστες που παρευρίσκεται ο Τατάρ, οι επαφές του, δεν μπορούν να θεωρούνται αθώες. Πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και θα υπάρχουν μονίμως αποτρεπτικοί σχεδιασμοί. Γιατί ως γνωστό η Τουρκία ζητά από τους συνομιλητές της, πάντα, ανταλλάγματα.