Πώς θα αντιδράσουν Γαλλία και Ιταλία όταν εισβάλουν οι Τούρκοι

Πώς θα αντιδράσουν Γαλλία και Ιταλία όταν εισβάλλουν οι Τούρκοι, Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα ήδη τεντωμένα νεύρα της Λευκωσίας και τα αντανακλαστικά κρατών, των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η κατοχική Τουρκία θα στείλει ένα από τα δύο γεωτρύπανα νοτίως της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στο θαλασσοτεμάχιο 7. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προ ημερών η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τις εταιρείες TOTAL και Εni για να δραστηριοποιηθούν στο θαλασσοτεμάχιο 7. Σημειώνεται πως η γαλλο-ιταλική συνεργασία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Είναι σαφές πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς Τουρκίας, που θα είναι σοβαρό τεστ της Άγκυρας προς τους εμπλεκόμενους στην κυπριακή ΑΟΖ, θα προκαλέσει πολλές αναταράξεις. Η παρουσία γεωτρύπανου νοτίως της Κύπρου συνιστά σοβαρότερη ενέργεια, χωρίς να υποβαθμίζονται οι προηγούμενες.

Η Άγκυρα με την ενέργεια αυτή υλοποιεί σχεδιασμό που αφορά έρευνες σε θαλασσοτεμάχια που καλύπτουν, με βάση τον τουρκικό χάρτη, το F και G. Το θαλασσοτεμάχιο 7 –είτε εμπίπτει είτε όχι στον τουρκικό χάρτη– έχει προ πολλού μπει στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν. Είχε αναφερθεί από Τούρκους αξιωματούχους πριν αδειοδοτηθεί, αλλά τούτο δεν φαίνεται να επηρεάζει τον προγραμματισμό των Τούρκων. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούν και στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σε αδειοδοτημένα και μη θαλασσοτεμάχια.

Σημειώνεται πως η Τουρκία διά του ψευδοκράτους είχε ενημερώσει τον περασμένο Απρίλιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού.

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., απαντώντας σε καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ.

Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες την πρόθεση της τουρκικής πλευράς για σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια για γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G. Τα F και G καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη).

Πώς θα αντιδράσει η Λευκωσία; Θα υπάρξει αντίδραση της Αθήνας ή θα περιοριστεί σε φραστικές ρητορικού χαρακτήρα διαμαρτυρίες; Πώς θα αντιδράσουν Γαλλία και Ιταλία όταν η Τουρκία θα εισβάλει σε θαλασσοτεμάχιο των εταιρειών τους;  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενημερώσει ήδη τις δύο χώρες για το ενδεχόμενο αυτό. Θα μετρήσει, ωστόσο, στην πράξη η αντίδρασή τους.

Προειδοποιητικές βολές

Στη Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις, που είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς θέλουν να αιφνιδιάσουν. Πότε θα στείλουν γεωτρύπανο στην περιοχή; Δεν υπάρχουν πληροφορίες σε αυτή τη φάση. Εκτιμάται πως θα γίνει πριν τον Ιανουάριο για να προλάβει η Τουρκία τη γεώτρηση των TOTAL και Εni. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν επιλέξει και το σημείο που θα τρυπήσουν, έχοντας ενδείξεις για το τι μπορεί να βρουν από τη γεώτρηση.

Δεν αποκλείεται πάντως να γίνει κίνηση από πλευράς των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχομένως κι αυτή την εβδομάδα, εξουδετερώνοντας κάθε δυνατότητα συνεννόησης σε διπλωματικό επίπεδο.
Είναι προφανές πως η Άγκυρα προτίθεται να τραβήξει μέχρι τέλους το σχοινί στα ενεργειακά. Θέλει κατ’ αρχήν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μειώσει σε σημείο εξευτελισμού, διασυρμού, το κράτος της Κύπρου.

Προειδοποιητικές βολές έστειλε ήδη η κατοχική Τουρκία διά των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας: «Προειδοποιούμε εκ νέου την κυβέρνηση της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” ότι δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των παράνομων αδειών τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Στην τουρκική ρητορική συντηρείται και ο εκφοβισμός επαναφέροντας συχνά-πυκνά τον μπαμπούλα του Αττίλα. Επαναλαμβάνουν πως μπορεί να ενεργήσουν όπως και το καλοκαίρι του 1974, με την εισβολή και κατάληψη εδαφών. Αυτή η ρητορική έχει να κάνει μόνο με εκφοβισμό καθώς δεν είναι στα σχέδιά τους πολεμική επιχείρηση.

Η Τουρκία εντάσσει τις κινήσεις της σε έναν σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και θεωρεί πως μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να χαλάσουν τους σχεδιασμούς αυτούς με το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει κινήσεις στη Συρία, στη Λιβυή, στον Κόλπο και, όπως σημειώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε συνομιλητές τους, δεν πρόκειται να ανατραπεί «ο επιδιωκόμενος ρόλος της Άγκυρας γιατί το θέλουν οι Ελληνοκύπριοι». Η Άγκυρα, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα από τις γεωτρήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα, καθώς, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε και η τεχνική της ανεπάρκεια (έκοψαν και το τρυπάνι του «Πορθητή»), προφανώς και επενδύει πολιτικά σε αυτό το εγχείρημα. Η μη παρουσία των γεωτρύπανων σε αυτή τη φάση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει πολιτική σημασία, αλλά τεχνική.

Αμμόχωστος: Οι προετοιμασίες συνεχίζονται

Συντηρούν το θέμα της Αμμοχώστου οι Τούρκοι αν και δεν έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες οποιαδήποτε βήματα προς την κατεύθυνση του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς βρίσκονται στο στάδιο των προετοιμασιών και των μελετών. Είναι σαφές πως το μεγάλο βήμα θα γίνει όταν και η πολιτική συγκυρία το ευνοεί αλλά και εμπλέκοντας –αυτή είναι η επιδίωξη– και Ελληνοκύπριους.

Συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους κυρίως με τους υπουργούς Εξωτερικών των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων θα έχει στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η κ. Λουτ θα συζητήσει μαζί τους τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, ώστε να διευκολυνθούν οι επόμενες κινήσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Η κίνηση αυτή της κ. Λουτ συνδέεται με το γεγονός ότι η Άγκυρα της είχε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς εάν δεν έχει εμπλοκή η Τουρκία!

Η Άγκυρα εκείνο που επιδιώκει είναι να πραγματοποιηθεί άτυπη Πενταμερής εξουδετερώνοντας ταυτόχρονα την κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, όπως είχε συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου. Η κατοχική Τουρκία θέλει την άτυπη Πενταμερή για να ξεκαθαρίσει το μοντέλο λύσης, ενώ εργάζεται για να οδηγήσει μια νέα διαδικασία ή ένα νέο αδιέξοδο σε ένα μοντέλο συνομοσπονδίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι