Πως θα επηρεάσει Ελλάδα και Κύπρο η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Μεσόγειο

Ιγνατίου Μιχάλης
1044
Πως θα επηρεάσει Ελλάδα και Κύπρο η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Μεσόγειο

Ένα συνέδριο του Delphi Forum και της εφημερίδας Καθημερινής στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την ομογενειακή οργάνωση HALC, έδειξε και απέδειξε ότι η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, έχουν πολλούς τρόπους να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Παρέλασαν από αυτό το συνέδριο σημαντικοί Αμερικανοί, Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μαζί με τους ακτιβιστές της Ομογένειας και μερικούς σημαντικούς επιχειρηματίες, ανέδειξαν τον ρόλο που μπορούν να παίξουν η Αθήνα και η Λευκωσία στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναδεικνύεται στο νέο χώρο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων.

Εκεί θα "κονταροκτυπηθούν" οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Ρωσία και η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιλέξει: Την παραδοσιακή της σύμμαχο ή τη νέα στρατηγική της φίλη; Όσο και να κάνει εντύπωση, όλο και περισσότεροι αναλυτές και διπλωμάτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον βοηθά να νιώθει πως έγινε ξαφνικά παγκόσμιος ηγέτης. Πρόκειται για μία πλασματική εικόνα.

Ο Ρώσος ηγέτης υλοποιεί το σχέδιο του για ρήξη στο ΝΑΤΟ και ήδη, μπορούμε να πούμε, ότι η νότια πτέρυγα έχει καταστεί "νεκρή". Ολίγο τον ενδιαφέρει ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, στη συνέντευξη του στον Economist, δεν μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την κατάσταση για τη Δυτική Συμμαχία. Οι ανακοινώσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, την εβδομάδα που πέρασε, είναι για τα …πανηγύρια. Πως μπορούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να ομιλούν για ενότητα και ομοψυχία, όταν η Τουρκία ερωτοτροπεί με τον Πούτιν και αγοράζει ρωσικό οπλισμό. Για την Ελλάδα και την Κύπρο τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα.

Η πρώτη ανήκει στο ΝΑΤΟ και παραμένει πιστή στη Δυτική Συμμαχία και στις ΗΠΑ, και η δεύτερη, με την παρούσα κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, επέλεξε τη Δύση. Οπότε, η Αμερική έχει απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο μεγάλες υποχρεώσεις. Και θα πρέπει να αρχίσει να τις υλοποιεί, άσχετα από την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα με την Τουρκία. Διαβάστε την συνέχεια στο hellasjournal.com

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.