ΕΘΝΙΚΑ

Πως θα πάνε στην Πενταμερή Αθήνα και Λευκωσία

Πως θα πάνε στην Πενταμερή Αθήνα και Λευκωσία, slpress
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Συνάντηση για τον καθορισμό του πλαισίου με το οποίο θα πάνε, Ελλάδα και Κύπρος, στην άτυπη Πενταμερή της Γενεύης για το Κυπριακό είχαν το πρωί της Τετάρτης, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναβεβαίωσαν την στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς και τις κοινές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στην Διάσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές και ότι στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι «η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Μια λύση που θα προβλέπει «μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση και  βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση, η οποία  αποτελεί συνέχεια του διαρκούς συντονισμού και της συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ο  πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές, να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε». Σε αυτό αποσκοπεί, άλλωστε, η σημερινή συζήτηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία είναι συνέχεια των συζητήσεων και επαφών που έγιναν νωρίτερα στην Κύπρο.

Η γραμμή για την Πενταμερή

«Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε στο πλαίσιο, το οποίο καθορίζεται πρωτίστως από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αλλά και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Ένα πλαίσιο, που όπως είπε, οι παράμετροί του καθορίστηκαν στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι οποίες έγιναν από τον ίδιο και τον πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί, στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι δεν προσπαθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα οποιουδήποτε.

  Φτιάχνει κλίμα η Ουάσιγκτον για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

«Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος, ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων, ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στην τουρκική προπαγάνδα για παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε επίσης ότι «η μετεξέλιξη» της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει «να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο -συνεπώς- κράτος, μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων».

Μήνυμα Αναστασιάδη

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε τέλος ότι οι θέσεις Ελλάδος και Κύπρου συμπίπτουν, αλλά  επισήμανε ότι ο ρόλος της Αθήνας θα είναι διαφορετικός από εκείνον της Λευκωσίας «στη συζήτηση λεπτομερειών σχετικά με την εσωτερική δομή του κράτους». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «στο θέμα εγγυήσεις-ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και τα υπόλοιπα» η Αθήνα «θα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Ο Αναστασιάδης έστειλε έτσι το μήνυμα ότι στην κοινή γραμμή Ελλάδας-Κύπρου η Αθήνα παραμένει εγγυητής και δεν υπεισέρχεται σε θέματα σχέσεων των δύο κοινοτήτων, τα οποία αποτελούν εσωτερική υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας που, ούτως ή άλλως, είναι ανεξάρτητο κράτος. Αυτό αντιδιαστέλλεται με την ενεργή ανάμειξη της Άγκυρας και του Ερντογάν στις επιλογές και τον καθορισμό των θέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ειδικά μετά την εκλογή Τατάρ.

Στη συνάντηση, στο Μαξίμου, μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κύπρου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο Κυριάκος Κούρος, Διευθυντής του Προεδρικού Διπλωματικού Γραφείου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι