Πώς το καθεστώς Ράμα κλέβει ελληνικές ιδιοκτησίες σε Χιμάρα και Αυλώνα
31/03/2024Η μεγαλύτερη απόδειξη για το απολυταρχικό καθεστώς του αυταρχικού πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, βρίσκεται στον τρόπο που διαχειρίζεται τις ελληνικές περιουσίες. Αμφισβητώντας την κυριότητα και τις ιδιοκτησίες τους, αλλά και όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία της παράκτιας περιοχής και το φυσικό της κάλος, ο Ράμα παραβιάζει κατάφωρα κάθε αρχή νομιμότητας. Η εμμονή του να βολέψει τους ημέτερους-αυλικούς του επιχειρηματίες (τα κεφάλαια των οποίων προέρχονται από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος) όχι μόνο αειφόρα τουριστική ανάπτυξη δεν πρόκειται να φέρει, αλλά προσβάλλει την ιστορία και το κυριότερο απειλεί την ύπαρξη των προαιώνιων ελληνικών κοινοτήτων.
Η πολιτική του Έντι Ράμα αμφισβητεί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ιδιοκτησία γης και την απρόσκοπτη εκμετάλλευσή της. Με τρόπο αυθαίρετο αποκλείει τις τοπικές κοινωνίες από την οικονομική δραστηριότητα και το κυριότερο, αλλοιώνει το δημογραφική σύνθεση των περιοχών αυτών. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Ευρώπης επισήμανε ότι η πολεοδομική ασυδοσία στη Χιμάρα και η περιουσιακή απογύμνωση των γηγενών κατοίκων της, αποτελεί ένα ύπουλο εργαλείο καταπίεσης και ξεριζωμού των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έκτιζαν πόλεις λαμπρές, το Ορικό και το Βουθρωτό, τη Χιμάρα και την Απολλωνία, τη Βύλλιδα και την Αμάντεια, αποικίες αρχικά των Κερκυραίων και των Κορινθίων και στη συνέχεια των Ηπειρωτών, δεν μπορούσαν να μαντέψουν τι μέλει γενέσθαι, 25 αιώνες αργότερα. Όμως, τα δημιουργήματα τους πιστοποιούν διαχρονικά την ελληνική παρουσία.
Ούτε οι Βυζαντινοί, οι οποία ίδρυσαν σε όλη την γραμμή της Αδριατικής και του Ιονίου τα περίφημα Μοναστήρια και εγκαθίδρυαν ιστορικές Επισκοπές – προικίζοντας τες με ακίνητη περιουσία – θα περίμεναν τις σημερινές ασχημίες. Και όμως αργότερα μέσα στην Τουρκοκρατία, οι κοινότητες των Ελλήνων με μεγάλες θυσίες περιφρούρησαν αυτά τα επιτεύγματα, ως κόρη οφθαλμού για να στηρίξουν την πίστη και την ελπίδα τους.
Η διαχρονική ελληνική παρουσία στην περιοχή ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλος και την πολιτιστική της κληρονομιά. Από την άλλη η κερδοσκοπία, με όχημα την τουριστική ανάπτυξη, έχει καταστεί εργαλείο λεηλασίας και καταπίεσης του τοπικού πληθυσμού, την ίδια στιγμή που τα Τίρανα δηλώνουν στην Ευρώπη ότι σέβονται την ιδιωτική, εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία, όπως έχουν κατοχυρωθεί νομικά.
Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στις διαθέσεις του Έντι Ράμα που για να ικανοποιήσει πελατειακές σχέσεις και δήθεν “στρατηγικούς επενδυτές”, υφαρπάζει χωρίς καμία αναστολή τις περιουσίες των κατοίκων, ταπεινώνοντας με τον πλέον αυταρχικότερο τρόπο την τοπική ελληνική κοινωνία.
Πλιάτσικο από το καθεστώς Ράμα
Το όργιο από τον Κόλπο της Αυλώνας, τη Νάρτα και το Σβερνέτσι, τη Χιμάρα και τη Νίβητσα, τον Άγιο Γεώργιο και το Βουθρωτό, ξεπερνά ακόμη και τις πρακτικές του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα! Τότε το σύνολο των ιδιοκτησιών κρατικοποιήθηκαν, αλλά δεν απαλλοτριώθηκαν. Η σημερινή κυβέρνηση Ράμα έχει επιδοθεί εδώ και 15 χρόνια σε μία σταδιακή και οριστική απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας, προς όφελος ανθρώπων και συμφερόντων που καμιά σχέση δεν έχουν με την περιοχή και την ιστορία της.
H κληρονομιά του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αντί να αποτελεί ευλογία, μετατρέπεται σε αιτία για τον ξεριζωμό του, μάλιστα υπό την ανοχή της ΕΕ, η οποία έναντι σκοπιμοτήτων και με περίσσια διπλωματική υποκρισία, καταπατεί θεμελιώδεις αρχές και τα δικά της νομοθετήματα, στο όνομα μίας αμφίβολης πολιτικής προσέγγισης.
Η χάρτα της Κοπεγχάγης για τα κριτήρια των υπό ένταξη κρατών έχει γίνει κουρελόχαρτο από την Αλβανία. Οι δε περιβαλλοντικές οδηγίες περί αειφόρου κι ισορροπημένης ανάπτυξης, όπως και οι οδηγίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν έχουν καμία ισχύ.
Επενδυτής και ο γαμπρός του Τραμπ!
Η κυβέρνηση Ράμα, προκειμένου εξυπηρετήσει θελήματα και επενδυτικά κερδοφόρα σχέδια, δεν σταματά μπροστά σε κανένα νομικής φύσης εμπόδιο. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύ συζήτηση στην Αλβανία αναφορικά με τις συνομιλίες με τον γαμπρό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για μία μεγάλη τουριστική επένδυση. Συγκεκριμένα, δρομολογούνται οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το Νησί του Σάσσωνα στον Κόλπο της Αυλώνας, καθώς και μία μεγάλη έκταση στην κοινότητα του Σβερνέτς, να γίνουν τουριστικές εγκαταστάσεις. Και να φανταστεί κανείς ότι όταν ο Τραμπ ήταν υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ράμα τον είχε αποκαλέσει επικίνδυνο για την ανθρωπότητα!
Στον Κόλπο της Νάρτας δε, με την κατασκευή αεροδρομίου τουρκικών συμφερόντων, παραβιάζονται διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες, τις οποίες η Αλβανία έχει υπογράψει, δεσμευόμενη για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που σχηματίζουν οι λιμνοθάλασσες. Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων από την Αλβανία και την Ευρώπη έχουν πέσει στο κενό…
Μάλιστα, υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβερνώσα πλειοψηφία που περιορίζει τις προστατευόμενες περιοχές στα σημεία ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατεθούν στους επενδυτές, χωρίς νομικές επιπλοκές, όπως στην περίπτωση του Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και πολλών άλλων ντόπιων επιχειρήσεων, με αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης. Όμως, ο περί ου νόμος περί “Προστασίας των στρατηγικών επενδύσεων”, με τον τρόπο που πέρασε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται εν αμφιβόλω, ειδικά στη Χιμάρα και στον κόλπο των Αγίων Σαράντα, λόγω έλλειψης απαρτίας κατά την ψηφοφορία.