ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Πόσο “τα νερά μας είναι απόρθητα”;

Πόσο "τα νερά μας είναι απόρθητα";, Κρινιώ Καλογερίδου

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ βλέπω πως έχει απτά αποτελέσματα ο ψυχολογικός πόλεμος του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον μας, σε βαθμό που κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε ότι ζούμε στην εποχή του 32ου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος ξεσήκωσε την οργή της Δύσης γιατί συμμάχησε με την Ρωσία, ή του 34ου, του “αδικιωρισμένου” αιμοσταγούς  Αμπντούλ Χαμίτ Χαν Β’. Αυτού που στη σύγκρουση με τη Ρωσία για τη Συρία έχασε την Κύπρο και τα Βαλκάνια, για να πάρει το  μάθημά του στο τέλος απ’ τον αρχηγό των επαναστατημένων το 1909 Νεότουρκων Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος τον φυλάκισε στη Θεσσαλονίκη.

Μην τρομάζετε, δεν μπερδεύω το παρελθόν με το παρόν. Το κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν για μένα απ’ τη στιγμή που τους έχει σαν πρότυπα και τους μιμείται. Και οι μιμήσεις αυτές δεν προκαλούν μόνο σύγχυση και εκρήξεις φανατισμού στον τουρκικό λαό, αλλά αποδιοργανώνουν και μας τους Έλληνες, κλέβοντας τη λίγη ηρεμία που μας έχει απομείνει μετά τα απανωτά κακά που μας βρήκαν στην τελευταία δεκαετία και μας εξάντλησαν.

Έτσι, αντί να ξυπνάμε με παλμό αισιοδοξίας, έχοντας υιοθετήσει τη φιλοσοφία ζωής της Σκάρλετ Ο’ Χάρα* “Αύριο θα ξημερώσει καλύτερη μέρα”, ελεεινολογούμε την κακή μας μοίρα που μας έκανε γείτονες με τους Τούρκους και “δεν βρίσκουμε αναπαμό” (όπως λένε οι Κύπριοι), με αποτέλεσμα να κλαυθμηρίζουμε νυχθημερόν, αγωνιώντας για το άδηλο παρόν και το ακόμα πιο άδηλο μέλλον μας…

Σύσταση για εφησυχασμό, δεν ενδείκνυται, απ’ τη στιγμή που και ο πρωθυπουργός (που ήταν υπέρ το δέον ανεκτικός ως τώρα) έστειλε μήνυμα υψηλότατου τόνου στον Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας ταυτόχρονα στην εμπρηστική ρητορική του και τα σενάρια που διακινούνται για θερμό επεισόδιο με αποκλεισμό ελληνικών νησιών: «Όποιος παραβιάζει τα σύνορα, τιμωρείται. Τα νερά μας είναι απόρθητα», είπε προ ημερών.

Οι εξαρτημένες αντιδράσεις

Οι κατευναστικοί δισταγμοί πλησιάζουν στο τέλος τους από τη μεριά μας, απ’ τη στιγμή που υπερέβησαν τα εσκαμμένα της ανοχής μας οι Τούρκοι με αλλεπάλληλες εκδόσεις navtex στο Αιγαίο, ασκήσεις του τουρκικού στόλου ακόμα και νότια της Κρήτης, πτήσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας και των “γκριζαρισμένων” απ’ την Τουρκία νησιών του Αιγαίου. Όλα αυτά τα κάνει βάσει σχεδίου, φυσικά, ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να χτίσει από πενταετίας νομικό υπόβαθρο για στρατιωτική ενέργεια στα νησιά, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα προ Χάγης.

Με το σκεπτικό αυτό η Τουρκία έχει ανεβάσει την προκλητικότητά της σε ρυθμό πολυβόλου και με στόχο τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο. Έτσι, πότε εκβιάζει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με σκοπό σε εύθετο χρόνο να τα καταλάβει και τουρκοποιήσει και πότε εκβιάζει την Κύπρο για τα ενεργειακά της αποθέματα. “Το κακό με την αποχαλίνωση Ερντογάν” έχει παραγίνει, σας ακούω να λέτε αγανακτισμένοι. Δεν μας έχει υποτιμήσει ποτέ κανείς όπως αυτός, αφού έφτασε να μας κάνει “παυλόφεια” πειράματα…

Έχετε δίκιο να το λέτε, συμφωνώ. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και διεθνώς, καθώς οι πύραυλοι επίκρισης δεν εκτοξεύονται απ’ τον Τούρκο Πρόεδρο μόνο εναντίον μας, αλλά και εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ, γιατί δήλωσαν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου. Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί σαν πειραματόζωα, σας ακούω να λέτε και το συμφωνώ, μόνο που όλο αυτό το εντάσσω στη προπαγάνδα του…

Κι αυτό γιατί, αν ο Παυλόφ θεωρείται πρωτοπόρος στη θεμελίωση της σύγχρονης ψυχολογίας που ανέπτυξε για την μάθηση, ο Ερντογάν θεωρείται πρωτοπόρος εφαρμογέας της εργαλειοποίησής της στους Έλληνες με εκτελεστικά όργανα αξιωματούχους του καθεστώτος του, απόστρατους και γεωπολιτικούς αναλυτές. Κάθε φορά που ένας από αυτούς προβαίνει σε πύρινες δηλώσεις  εναντίον της Ελλάδας, μιλώντας για “κατακτημένα από την Ελλάδα νησιά του Αιγαίου”, προβάλλει φωτογραφία του Ερντογάν με πλάτη στον χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων, όπου τα νησιά μας είναι βαμμένα κόκκινα στο χωρισμένο στα δύο Αιγαίο.

Η άρνηση της πραγματικότητας

Οι Τούρκοι ζητούσαν από το 1973 διχοτόμηση του Αιγαίου με “σύνορο” τον 25ο μεσημβρινό. Έκτοτε βρήκαμε το μπελά μας, ακούγοντας μόνιμες απειλές αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου και επιθετικές αντιδράσεις για τον εξοπλισμό τους ή τις επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών σ’ αυτά. Τελευταίο δείγμα όλων αυτών, που όλα δείχνουν ότι αποτελούν προοίμιο πολεμικής επιχείρησης, είναι η δήλωση Τσαβούσογλου που ρίχνει στην Ελλάδα το φταίξιμο για… ό,τι επακολουθήσει: «Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά».

Ο Ερντογάν πέρασε προ πολλού τον Ρουβίκωνα, αν και προειδοποιήθηκε να μην ξεπεράσει τα όρια. Και τώρα, περιθωριοποιημένος απ’ τους ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης που είτε τον αποφεύγουν είτε τον επικρίνουν δημόσια, προσπαθεί να καλύψει τα κακώς κείμενα στην Τουρκία. Να καλύψει τον οικονομικό της κατήφορο και την εκλογική φθορά του με επίδειξη πυγμής της Τουρκίας, υπό το έκπληκτο βλέμμα των ξένων.

Έτσι, μετά την βίαιη αντίδρασή τους μόλις πληροφορήθηκαν την μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων Μ-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο, σε αντικατάσταση των ρωσικών 130 ΤΟΜA BMP-1 που στείλαμε στην Ουκρανία, προσέφυγαν με διάβημα στις ΗΠΑ και –ω, του θαύματος– ήρθε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Τώρα δεν είναι ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Το τί σημαίνει αυτό ακριβώς θα το δούμε προσεχώς…


*Σκάρλετ Ο’ Χάρα: Ηρωίδα του βραβευμένου με Πούλιτζερ πολύκροτου μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Μίτσελ ”Όσα παίρνει ο άνεμος”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι