Που μπάζει η ρωσική σύγκριση για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Που μπάζει ρωσική σύγκριση για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Τις θέσεις του Ρώσου αναλυτή Γιούρι Κβάσνι φιλοξένησε το τουρκικό Sputnik σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και τις στρατιωτικές δυνατότητες Ελλάδα-Τουρκίας. Ο Κβάσνιν επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες σε σύγκριση με το ΑΕΠ σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ενδεχομένως το χαμηλότερο επίπεδο μετά από το 1996 όταν συνέβη η κρίση στα Ίμια. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ρώσου έχουν περίεργα κενά.

Ο Γιούρι Κβάσνι, ο οποίος είναι πρόεδρος του Τμήματος Ερευνών ΕΕ του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας, θεωρεί ότι για τους Έλληνες στρατιωτικούς ιθύνοντες οι πιο σημαντικές μονάδες είναι η αεροπορία και ο στόλος. Γι’ αυτό όπως λέει «είναι ξεκάθαρο ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας είναι πολύ ανώτερες από αυτές της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκείς ανθρώπινες και στρατιωτικές δυνατότητες για να εισέλθει σε έναν ανταγωνισμό χερσαίων επιθετικών όπλων».

Δεν είναι κρυφό ότι ο τουρκικός στρατός έχει το αριθμητικό πλεονέκτημα ενώ είναι σίγουρα πιο έμπειρη χερσαία στρατιωτική μηχανή. Οι εισβολές σε Συρία και οι επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων είναι ενδεικτικές περιπτώσεις τριβής των χερσαίων ειδικά τουρκικών δυνάμεων με πραγματικούς αντιπάλους.

Ωστόσο, οι θέσεις του Ρώσου αναλυτή είναι μονομερείς. Δεν λαμβάνουν υπόψη τον γεωγραφικό παράγοντα. Άραγε πως θα μπορέσει η Τουρκία να αξιοποιήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της, όταν το μοναδικό κομμάτι ξηράς που συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα είναι η Θράκη, στην οποία μάλιστα υπάρχει και υδάτινο κώλυμα; Οι Ιταλοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την αριθμητική και υλική υπεροπλία τους στην Αλβανία διότι δεν το επέτρεπαν οι περιορισμένες γεωγραφικές συνθήκες.

Ο στρατός ξηράς δίχως υποστήριξη αεροπορική, αλλά και ναυτική, έχει περιορισμένες δυνατότητες στο Αιγαίο. Εξάλλου οι αεροαποβατικές επιχειρήσεις δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον (στρατιωτικό) κόσμο ειδικά όταν υπάρχει οργανωμένη άμυνα σε όλα τα νησιά. Μιλώντας γι’ αυτά λοιπόν, ο Ρώσος αναλυτής είπε: «Όσον αφορά τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει έστω μια σχετική ισότητα απέναντι στην γείτονα της Τουρκία».

Σε αυτό το σημείο, δηλαδή, ο Ρώσος θεωρεί ότι ήδη η Ελλάδα είναι πίσω από την Τουρκία και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να γίνει τουλάχιστον ισάξια της Τουρκίας. Μπορεί η Τουρκία να έχει σχετικά περισσότερα αεροπλάνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καλύτερα -και το σημαντικότερο όλων- καλύτερους πιλότους. Ο εκσυγχρονισμός του αεροπορικού στόλου και η αγορά F-35 και Ραφάλ οπωσδήποτε είναι κάτι παραπάνω από το “να διασφαλίσει σχετική ισότητα”, όπως μίζερα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Τμήματος Ερευνών ΕΕ του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων. Όσον αφορά το Ναυτικό, η Ελλάδα μπορεί να έχει λιγότερες και κάπως παλαιές ναυτικές μονάδες, αλλά η πρόσφατη επιτυχής αντιμετώπιση των Τούρκων είναι ενδεικτική της επιχειρησιακής εικόνας του ελληνικού Ναυτικού.

Βγάζοντας λάδι τη Γερμανία

Οπότε γιατί ο Ρώσος αναλυτής να δώσει λειψές απαντήσεις. Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι έδωσε τη συνέντευξη σε τουρκικό μέσο. Ωστόσο, ο Κβάσνι βγάζει λάδι τον ρόλο της Γερμανίας αυτή την περίοδο. «Η Γερμανία έχει πολύ πιο νηφάλια στάση και προσπαθεί να ενεργήσει ως έντιμος μεσίτης για να συμφιλιώσει τα μέρη και να αποτρέψει την κλιμάκωση» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ωστόσο, για τους Γάλλους και τους Αμερικανούς –οι οποίοι τελευταία κοντράρουν την Τουρκία– ο Κβάσνι είναι πιο αποστασιοποιημένος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ για κάποιο διάστημα απομακρύνθηκαν από τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «η Γαλλία τους τελευταίους μήνες, ξεχώρισε ως ένας από τους de facto συμμάχους της Ελλάδας, με το πρόσωπο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν».

Γιατί άραγε ο Ρώσος, αντί να μιλήσει για τουρκική επιθετικότητα, λέει ότι «υπάρχει μία σαφής τάση για κλιμάκωση στις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία»; Ο Ρώσος ειδικός Κβάσνιν προφανώς χαϊδεύει κάποια αυτιά δίνοντας μονομερώς κάποια δεδομένα. Προφανώς και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν, αλλά χρειάζεται πληρέστερη παρουσίαση της κατάστασης για να βγαίνουν πιο αντικειμενικά συμπεράσματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι