Πρέσπες: Καθυστερήσεις το Μαξίμου, αυτογκόλ ο ΣΥΡΙΖΑ
26/06/2021Μαδάει την μαργαρίτα το Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα φέρει προς ψήφιση ή όχι τα πρωτόκολλα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ όμως η κυβέρνηση, μετά από παλινωδίες, παγώνει την ψήφιση (όπως προέκυψε από την ενημέρωση του Κώστα Τασούλα και τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη), η Κουμουνδούρου εγκλωβισμένη στην ρητορική της για τις Πρέσπες μετρά το πολιτικό κόστος.
Το πρόσφατο ατόπημα της ποδοσφαιρικής ομάδας της γειτονικής χώρας στο Euro και η χρησιμοποίηση από τον Ζάεφ σε tweet του ονόματος “Μακεδονία”, έδωσε στη κυβέρνηση το πρόσχημα που αναζητούσε για να μεταθέσει για μία ακόμη φορά την ψήφιση των πρωτοκόλλων στο άγνωστο μέλλον. Η υπόθεση εξελίσσεται κατά τρόπο που αγγίζει τα όρια του αστείου.
Η πρώτη φορά που ετέθη το ζήτημα ήταν τον Νοέμβριο του 2020. Ερωτηθείς τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το πότε θα έλθουν προς ψήφιση τα πρωτόκολλα, είχε δηλώσει ότι «θα έλθουν όταν το επιτρέψει ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης». Έκτοτε έχουν περάσει οκτώ μήνες, αλλά ο προγραμματισμός δεν το επέτρεψε…Την ίδια απάντηση έδωσε στις αρχές του μήνα και η Αριστοτελία Πελώνη: «το νομοθετικό έργο θα καθορίσει το πότε θα ψηφιστούν και όχι το αντίθετο».
Ωστόσο μετά τη δήλωση Μπάιντεν για κυρώσεις σε «όσους συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, περιλαμβανομένης και αυτής των Πρεσπών», έπεσε πανικός στο Μαξίμου. Η γραμμή άλλαξε και προσωρινά η διαρροή ήταν πως τα πρωτόκολλα θα έλθουν προς ψήφιση μέσα στον Ιούλιο. Στο ερώτημα τι θα κάνουν με τις εσωκομματικές αντιδράσεις, η απάντηση των “πηγών του Μαξίμου” ήταν «ας πάρουν το κόστος να καταψηφίσουν».
Εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ
Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στην καθαρή άρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει και όχι απλώς ότι θα απόσχει. Παρομοίως φέρονται διατεθειμένοι και βουλευτές της “πατριωτικής πτέρυγας της ΝΔ”. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Κώστας Καραμανλής, έχει ενστάσεις για την ψήφιση, παρότι η σημασία της είναι κυρίως συμβολική και λιγότερο πολιτική.
Καραμανλής και Μητσοτάκης συναντήθηκαν προσφάτως και συνέφαγαν μετά συζύγων και φυσικά συζήτησαν και το θέμα των πρωτοκόλλων. Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ρήγμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα που θα αναδείξει την ασυνέπειά του και θα έχει πολιτικό κόστος στην εκλογική του βάση, ενώ έχει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τουλάχιστον, όπως αναφέρουν οι παροικούντες την “γαλάζια” Ιερουσαλήμ, μέχρι να επανέλθει η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ενώ όμως ο Μητσοτάκης ακολουθεί παρελκυστική τακτική και παίζει καθυστερήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά βγήκε πολιτικά εκτεθειμένος, καθώς απέφυγε επιμελώς να στραφεί κατά των Σκοπίων. Αντίθετα, υπήρξαν και διαρροές από την Κουμουνδούρου του είδους ότι «αφού η ελληνική πλευρά δεν ψηφίζει τα πρωτόκολλα δίνει αφορμή για παρασπονδίες στην Βόρεια Μακεδονία».
Μόνο που δεν έπεισε την κοινή γνώμη. Η Κουμουνδούρου έβαλε ακόμη ένα αυτογκόλ. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτο φορά. Η Συμφωνία των Πρεσπών ισχύει στον βαθμό που ισχύει, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβάλλει την πιστή τήρησή της από την άλλη πλευρά, όπως έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ο Μητσοτάκης, αλλά το πολιτικό κόστος το πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.