ΕΘΝΙΚΑ

Πιο προκλητικός από ποτέ ο Ερντογάν – ΝΑΤΟ και ΕΕ ενημερώνει η Αθήνα

Προκλητική ομιλία Ερντογάν με απειλές και προσβολές για την Ελλάδα,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ξεπέρασε τον εαυτό του σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σαμψούντα και σε αναφορές του για την καταστροφή της Σμύρνης, απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό, λέγοντας επί λέξει «Έλληνα, κοίτα την Ιστορία». Δεν αρκέστηκε σε αυτό, προχώρησε και πάλι στην απειλή ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά, που κατά την άποψή του έχουν καταλειφθεί από την Ελλάδα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών θα απευθυνθεί σε εταίρους και σύμμαχους για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. 

Το μέρος της ομιλίας του Ερντογάν, που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, με απειλές και προαναγγελίες νέων προκλήσεων έχει ως εξής: «Πρέπει να ξέρουμε καλά ποιος είναι φίλος μας και ποιος είναι εναντίον μας. Η Αμερική στέλνει όπλα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή; Στέλνει αεροπλάνα; Προσπαθεί να μας απειλήσει με τα S-300 από εκεί; Εσύ Έλληνα για κοίτα την ιστορία. Κοίτα πίσω στην ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν μας αφορά αν εισβάλετε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξέρετε, λέμε “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”».

Απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών. Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu ο Ερντογάν μίλησε στην έναρξη του Teknofest στη Σαμψούντα, όμως η συγκέντρωση όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και το video αλλά και την ομιλία του Τούρκου προέδρου, δεν ήταν και τόσο Τekno. Ελάχιστα πράγματα είπε για το τεχνολογικό στοίχημα της εποχής, και αυτά γύρω από την πολεμική βιομηχανία και την παραγωγή drones. To μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας ήταν και πάλι προεκλογικού χαρακτήρα, με βολές στο εσωτερικό αλλά και εκτός, προς ΗΠΑ, ΕΕ, και φυσικά πρωτίστως κατά της Ελλάδας, που πλέον στην δημόσια ρητορική του προέδρου της Τουρκίας και των υπουργών της κυβέρνησής του, «συμπεριφέρεται εχθρικά».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι