Προς εκλογή των μουφτήδων – “Δώρο” Τσίπρα στον Ερντογάν

Προς εκλογή των μουφτήδων – “Δώρο” Τσίπρα στον Ερντογάν

Αναφορά στο θέμα των μουφτήδων της Θράκης έκανε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν θα αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό σε συμπεράσματα και αποφάσεις και να δρομολογηθεί η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες εξελίξεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» στο Κανάλι της Βουλής, υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια την μουσουλμανική μειονότητα, ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων». Ο κ. Γαβρόγλου προσθέτει επίσης ότι θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις πάνω στο σοβαρό ζήτημα του προσδιορισμού του εκλεκτορικού σώματος».

ΝΔ: Οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν εύλογη ανησυχία

«Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Κυβέρνηση το ζήτημα των Μουφτήδων στη Θράκη προκαλεί εύλογη ανησυχία», αναφέρουν  σε κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, και η Τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Στην ανακοίνωσή τους οι τομεαρχες της ΝΔ κάνουν λόγο για «σπουδή της κυβέρνησης» λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη  Ερντογάν και υποστηρίζουν ότι «το θέμα ανακίνησε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της».

Στην ίδια ανακοίνωση επικρίνεται και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος «σε άλλο μήκος κύματος, δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας».

Μετά και την σημερινή αναφορά στο θέμα από τον πρωθυπουργό, η ΝΔ υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι «η εικόνα που εκπέμπει η Κυβέρνηση δεν είναι μόνο λυπηρή. Προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται τόσο σημαντικά ζητήματα».

Συνεννόηση των κομμάτων ζητά η Φώφη Γεννηματά

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, η οποία για άλλη μία φορά κατηγόπρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «προχειρότητα» στην αντιμετώπιση «σοβαρών και ευαίσθητων θεμάτων».

«Αυτό πράττουν και στο θέμα των Μουφτήδων της Θράκης», αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη σπουδή και μάλιστα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες». Αυτή η σπουδή κατά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι καλός σύμβουλος, ιδιαίτερα όταν η επιλογή του χρόνου, δίνει την εντύπωση ότι εκπληρώνουν υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν».

Η Φώφη Γεννηματά υποστηρίζει ότι «το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά ,με άμεση ενημέρωση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ώστε να βρεθεί το καταλληλότερο σύστημα ανάδειξης των Μουφτήδων της Θράκης με την τροποποίηση του σχετικού Νόμου(1920/1991),χωρίς να δημιουργούνται άλλης μορφής προβλήματα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι