ΑΠΟΨΗ

Προσφέρουμε στις ΗΠΑ βάσεις στο Αιγαίο!

Προσφέρουμε στις ΗΠΑ βάσεις στο Αιγαίο! Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η επικαιροποίηση της Στρατιωτικής Συμφωνίας Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών (MDCA), με ενδεχομένη επέκταση των εν Ελλάδι αμερικανικών βάσεων στην Σκύρο και Λήμνο, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του αμυντικού προϋπολογισμού υπό του Κογκρέσου, δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, αλλ’ ούτε και τ ‘αμερικανικά. Η φράση της αμοιβαίας συμφωνίας των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων «σ’ όλη την Ελλάδα» ήταν λανθασμένη και οφείλεται σε παραδρομή.

Η Αμερική χρειάζεται να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες της, όπως ζήτησε ο οίκος Fitch που υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από ΑΑΑ σε ΑΑ+. Τις αρκούν η αεροναυτική βάση στην Σούδα της Κρήτης και η πλήρης αξιοποίηση του λιμένος της Αλεξανδρουπόλεως, ως εναλλακτικής οδού των Στενών των Δαρδανελίων, από Αιγαίου μέχρις Βαλτικής.

Νέες στρατιωτικές βάσεις θα επιβαρύνουν το πολεμικό φορτίο των θαλασσών μας, θα τροφοδοτήσουν την ρητορεία του Ερντογάν ότι η Τουρκία… πολιορκείται και σπαταλούν πολύτιμο τουριστικό κεφάλαιο της Ελλάδος. Το Αιγαίον πρέπει να παραμείνει εκτός των πολεμικών προπαρασκευών, πλην των αμυντικών της Ελλάδος στα νησιά της απέναντι στην Τουρκία και να μην δώσει επιχειρήματα στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι μετατρέπεται σε “αμερικανική λίμνη” με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Υπάρχει επίσης ένα άλλο ζήτημα στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία: Υπήρξε μονομερής, χωρίς να συνοδεύεται με μία γραπτή αμερικανική εγγύηση για την ελληνική εδαφική και θαλάσσια ακεραιότητα, όπως η ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Δεν εξασφαλίζει την παροχή δωρεάν αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και δεν περιέχει μία δήλωση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης του ΟΗΕ (UNCLOS) για το εύρος των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών.

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες… 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι εναντίων της επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κι υπέρ του περιορισμού της ελληνικής ΑΟΖ στα ηπειρωτικά της όρια – όταν οι ΗΠΑ έχουν υφαλοκρηπίδα στα 200 μίλια στις δύο ακτές των ανατολική και δυτική. Βεβαίως, η διαπραγμάτευση της συμφωνίας MDCA έγινε σε μία άλλη εποχή που η Ελλάς είχε μια αδέξια κυβέρνηση και η εκκρεμότητα της συμφωνίας είχε απαράδεκτα βραδύνει με ετήσιες παρατάσεις. Η νυν κυβέρνηση την υπέγραψε υπό την πίεση της τουρκικής απειλής και ουσιαστικώς την έκανε “αορίστου χρόνου”.

Σήμερα, οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει. Ο Ερντογάν έχει βάλει αρκετό νερό στη… ρακή του. Ο νατορωσικός πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί επί 600 ημέρες κι έχει πλησιάσει τα Βαλκάνια. Διάφοροι βαλκάνιοι μαφιόζοι έχουν σηκώσει κεφάλι, όπως ο Αλβανός πρόεδρος. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτήσει η Ελλάς τους παράλογους ανταγωνισμούς στην περιοχή και να εκθέσει το Αιγαίον σε πυρηνικές απειλές. Για να παραμείνει ελληνικό, δεν χρειάζεται άλλες βάσεις…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι