ΑΝΑΛΥΣΗ

Πρώτα δυο κράτη και μετά βλέπουμε! Αυτό λέει η επιστολή Τατάρ

Πρώτα δυο κράτη και μετά βλέπουμε! Αυτό λέει η επιστολή Τατάρ, Κώστας Βενιζέλος

Μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους περνούν οι όποιες συζητήσεις στο Κυπριακό, είτε είναι διαδικασία διαπραγματεύσεων, είτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2022, είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις και στόχους της τουρκικής πλευράς.

Η επιστολή, που είναι σύντομη, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, ούτε και χαρακτηρίζεται από εποικοδομητική ασάφεια. Ζητά εκ προοιμίου αναγνώριση για να αρχίσει η όποια συζήτηση, ενώ επαναλαμβάνεται συνεχώς τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν δυο λαοί στην Κύπρο». Ισχυρισμός που διατυπώνεται για να αναδειχθεί το τουρκικό αφήγημα των δυο κρατών.

Στην επιστολή του ο Τατάρ σημειώνει πως δεν αποδέχεται τη βάση των συνομιλιών, επικαλείται επί τούτου και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες (στην άτυπη της Γενεύης) ενώ αναφέρεται στην «κυριαρχική ισότητα», στο «ίσο διεθνές καθεστώς» και τα «εγγενή δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για στοχευμένες αναφορές, που καθορίζουν το πλαίσιο των κινήσεων της κατοχικής δύναμης, που παραπέμπει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στην ίδια λογική κινείται και στα ΜΟΕ, απορρίπτοντας εκείνα που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει δικά του.

Ολόκληρη η επιστολή Τατάρ

«Αγαπητέ Νίκο,
Ως πέμπτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και Αρχηγός του Λαού μου, γράφω ως απάντηση στην επιστολή σας της 19ης Μαΐου 2022, η οποία παραδόθηκε στον Ειδικό Εκπρόσωπό μου, Μ. Ergün Olgun από τον Διαπραγματευτή σας Μενέλαο Μενελάου, στην εβδομαδιαία συνάντηση αξιολόγησης και συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2022. Μόλις έλαβε την επιστολή, ως αρχική απάντηση, ο Ειδικός Εκπρόσωπός μου υπενθύμισε στον Διαπραγματευτή σας ότι είναι απαράδεκτο να υποθέσει κανείς ότι η βάση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην άτυπη συνάντηση 5+ ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο, ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.

»Η εντολή που έλαβα από τον Λαό μου είναι να λύσω οριστικά το Κυπριακό. Είμαι βέβαιος ότι αυτός είναι και ο στόχος σας. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο επιμένοντας σε μια διαδικασία και σχεδιασμό, ο οποίος έχει επανειλημμένα αποτύχει. Μετά από 59 χρόνια επαναλαμβανόμενων αποτυχιών και την άρνηση των εγγενών δικαιωμάτων μας για δεκαετίες, είναι καιρός να συμμορφωθούμε με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο. Ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιούται τα ίδια δικαιώματα και προνόμια που ασκεί ο ελληνοκυπριακός λαός.

»Κατά συνέπεια, για να αποκατασταθεί η απαραίτητη ισορροπία και να προετοιμαστεί το έδαφος για βιώσιμη διευθέτηση, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για ουσιαστικές και επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας δομημένης σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο ισότιμων κρατών.

»Τα λεγόμενα ΜΟΕ στα οποία αναφέρεστε στην επιστολή σας ήταν στο τραπέζι για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν αποτύχει επειδή παραβλέπουν την εγγενή κυριαρχία μας, ισοδυναμούν με την επέκταση της εξουσίας σας πάνω μας και συμβάλλουν μόνο στη διατήρηση του απαράδεκτου status quo . Αποτελούν συστατικό της αποτυχημένης και εξαντλημένης βάσης, που τα καθιστά επίσης άκυρα. Θα ήθελα να πιστεύω στην ειλικρίνειά σας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στις προσδοκίες μου, να βάλετε τέλος στις παρεμποδιστικές πολιτικές σας απέναντι στο ‘’Λαό’’ μου, που είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Πλευρών.

»Αγαπητέ Νίκο,
Τις επόμενες εβδομάδες θα μοιραστώ μαζί σας συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας στους οποίους μπορούμε, ως δύο πλευρές, να εργαστούμε μαζί για το αμοιβαίο όφελος των αντίστοιχων Λαών μας και του νησιού μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Ελπίζω ότι θα προσεγγίσετε αυτούς τους τομείς συνεργασίας με ανοιχτό μυαλό και με εποικοδομητικό τρόπο
Με τις καλύτερες ευχές
Ερσίν Τατάρ
Πρόεδρος».

ΜΟΕ και Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τον εγκάθετο της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ημερομηνίας 20 Μαΐου, είχε αναφερθεί τόσο στην ουσία του Κυπριακού, με μνεία στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία όσο και στα ΜΟΕ. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος είχε υποδείξει προς τον Τατάρ ότι «πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσα σε αυτό που είναι εφικτό και ρεαλιστικό και όχι σε αυτό που είναι επιθυμητό, αλλά αδύνατο να επιτευχθεί». Εξήγησε δε, πως αναφέρεται σε νέες ιδέες που παρουσιάζονται, όπως η λύση των δύο κρατών ή η «κυρίαρχη ισότητα».

Ο Πρόεδρος, πάντως, επιχείρησε στην επιστολή να καθησυχάσει και παράλληλα να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς. Δίνει δε ως παράδειγμα τη θετική ψήφο σημειώνοντας πως δεν αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιας διάταξης, «εάν μια πρόταση που υποβάλλεται στο Συμβούλιο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα είτε της κοινότητας είτε της συνιστώσας πολιτείας».

Φυσικά, σημειώνει ότι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας «αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων». Προτάσσει τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, επαναβεβαιώνει προτάσεις που έχει κάνει και αφορούν την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Στην επιστολή παρουσιάζεται λεπτομερώς το πακέτο των ΜΟΕ (Αμμόχωστος, λιμάνι, αεροδρόμιο, πρωτόκολλο της Άγκυρας, υδρογονάνθρακες).

Από τις δυο επιστολές, αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη και εκείνη του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που δημοσιεύουμε σήμερα, ελέγχεται ο χειρισμός που έγινε από τη Λευκωσία, που προφανώς επιχειρεί να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Και επιχειρεί να σπάσει το αδιέξοδο μέσα από την κατάθεση ενός πακέτου ΜΟΕ, που δοκιμάσθηκαν και στο παρελθόν. Εκείνο που προκύπτει από τη διαχείριση του θέματος είναι πως το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, έχει μετατραπεί -για να μην αναφέρουμε ότι κατάντησε- να είναι… διμερές μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.


Η πρωτότυπη επιστολή Τατάρ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx