ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προτεραιότητα Χριστοδουλίδη η αναθέρμανση των τριμερών

Προτεραιότητα Χριστοδουλίδη η αναθέρμανση των τριμερών συνεργασιών, Κώστας Βενιζέλος

Η αναθέρμανση των τριμερών συναντήσεων, στα πλαίσια της στρατηγικής των συνεργασιών, που ανέπτυξαν Λευκωσία και Αθήνα με χώρες της περιοχής, αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα επαφών με τις γειτονικές χώρες υπό το φως και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα υπάρξει συντονισμός και συνεννόηση με την Αθήνα για τον προγραμματισμό τριμερών συναντήσεων.

Τούτο θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ελλάδα, που χρονικά τοποθετείται στις 13 Μαρτίου. Μια επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες καθώς αμφότερες οι κυβερνήσεις έχουν στο μυαλό τους στην τουρκική επιθετικότητα. Η Λευκωσία είναι της άποψης πως η τουρκική επεκτατική πολιτική αντιμετωπίζεται από κοινού στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.

Στην ατζέντα των στρατηγικών συνεργασιών, όπως είναι γνωστό, είναι και η πραγματοποίηση κάποια στιγμή, αργότερα αυτό τον χρόνο και της συνάντησης 3+1, με τη συμμετοχή δηλαδή Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ συν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια συνάντηση, που θα μπορούσε να γίνει και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνγκεν. Αυτό, όμως, το ενδεχόμενο δεν εξετάσθηκε καθώς τις ημέρες της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου, όπως είναι γνωστό, στην Κύπρο δεν είχε αναλάβει η νέα, υπό τον κ. Χριστοδουλίδη, κυβέρνηση. Η συνάντηση 3+1 είναι στην ατζέντα των εμπλεκόμενων χωρών και κατά πάσα πιθανότητα να φιλοξενηθεί από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις τριμερείς συνεργασίες, θα επανεκκινήσει με τον ορισμό Γενικού Γραμματέα και η Γραμματεία Τριμερών, που ως γνωστό έχει συσταθεί όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που προωθείται για να ενισχυθούν και αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Ελλάδος και της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής, αλλά και για να υπάρξει πιο στενός και συστηματικός συντονισμός. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχε προταθεί από τη Λευκωσία η δημιουργία της Γραμματείας των Τριμερών, την οποία ανέλαβε να συγκροτήσει και φιλοξενήσει. Σε αυτή θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κρατών, που συμμετέχουν στα τριμερή σχήματα συνεργασίας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, όπως συναφώς αναφέρουν πληροφορίες, θα μπουν σε μια τροχιά υλοποίησης τις επόμενες εβδομάδες και στα πλαίσια αυτά θα προγραμματισθούν και οι αναγκαίες επαφές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι