Ψάχνουν ακτίνα συμφωνίας για συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
12/04/2018Γράφει η Νεφέλη Λυγερού –
Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Ενδεικτική της φόρας, με την οποία κινείται η ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα, που έχει στόχο να οδηγήσει σε συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ. Από την πλευρά του, ο Μάθιου Νίμιτς έστειλε στις δύο κυβερνήσεις non paper, στο οποίο έχει καταγράψει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας, όπως αυτά εκφράστηκαν από τους δύο υπουργούς στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου. Έχει δοθεί, επίσης, στους δύο υπουργούς ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο έχουν ήδη συμπληρώσει.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ΠΓΔΜ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρχικά θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του. Στη συνάντηση εργασίας το πρωί της Πέμπτης θα συζητηθεί όλο το φάσμα των διαφωνιών. Θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν στη Βιέννη, αλλά οι συνομιλίες θα επεκταθούν, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.
Και οι δύο πλευρές, εξάλλου, με δηλώσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες από ποτέ. Στόχος της επίσκεψης Κοτζιά είναι να φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ. Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται μία φόρμουλα παράκαμψης της απαίτησης για άμεση αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας με την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα ψηφιστεί από τα δύο Κοινοβούλια και θα έχει τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μόνο, όμως, όταν θα διαμορφωθεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενό της θα μπορεί κανείς να την κρίνει.
Εάν τα πράγματα πάρουν αυτή την κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό το πρόβλημα που θα προκύψει στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο. Πιστεύουν ότι οι ΑΝΕΛ ναι μεν δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από ορισμένες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας.
Υπάρχει, όμως, και η δήλωση πως θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να εμποδίσει τη συμφωνία. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να υπερψηφίσουν τουλάχιστον έξι βουλευτές άλλων κομμάτων για να περάσει η όποια συμφωνία στη Βουλή εφόσον αυτή προκύψει. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες για το πώς θα λύσουν τα προβλήματα, εάν βέβαια τελικά οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν θετικά.