ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ψευδοκράτος και Κόσοβο στην ελληνορωσική ατζέντα

Ψευδοκράτος και Κόσοβο στην Ελληνορωσική ατζέντα

Η Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν το γεύμα –συνάντηση, του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Κυριακή αλλά και την Σύνοδο της Ε.Ε στις Βερσαλλίες(ενέργεια, άμυνα), αποσαφηνίζει πλήρως δύο «ακανθώδη» ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Ρωσία. Τις ίδιες ώρες καταγράφεται και μια “ασυνήθιστη” παρέμβαση του Πεκίνου, καθώς για πρώτη φορά η Κίνα μπαίνει στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ελληνική πλευρά επιχείρησε να ξεκαθαρίσει με την Ρωσία πως θεωρεί την στάση της στο Κυπριακό αμετάβλητη και σταθερή (παρά την πρόσφατη προσφώνηση του Σεργκέι Λαβρόφ περί Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, χωρίς το γνωστό όπως “αποκαλείται” κλπ). Μάλιστα υπενθύμισε πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει βγάλει καταδικαστικό ψήφισμα για το ψευδοκράτος, το οποίο υποστηρίχθηκε από την τότε ΕΣΣΔ. Το “μήνυμα” προς την Ρωσία, “απεστάλλει” από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, ο οποίος πρώτα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου (δεν προχωράει σε αναγνώριση), ούτε πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενο αίτημα για ένταξη του στο ΝΑΤΟ.

«Η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το ζήτημα του Κοσόβου δεν έχει αλλάξει. Όσον αφορά, μια και μιλήσατε για κατεχόμενα, να μου επιτρέψετε εδώ να πω ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 καταδικάστηκε τότε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και μάλιστα με τη θετική ψήφο και της τότε Σοβιετικής Ένωσης και αυτό ισχύει και σήμερα. Υπάρχει η Απόφαση, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος υπάρχει και καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου».

Ελληνορωσική ατζέντα

Μάλιστα ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όταν τέθηκε το ερώτημα πως πρόθεση του Προέδρου του Κοσόβου είναι να καταθέσει σύντομα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπενθύμισε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπάρχουν 4 χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο και μάλιστα ότι η KFOR, η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο αυτή τη στιγμή, λειτουργεί στο πλαίσιο της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών 1244/99».

Πάντως ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, αν μετά τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, η Αθήνα υπενθύμισε στη Ρωσική πλευρά, την απόφαση- καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ψευδοκράτος και την στάση της ΕΣΣΔ τότε, σημείωσε πως «στις συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών στις 18 Φεβρουαρίου, αν δεν απατώμαι, με τον κύριο Lavrov, ο κύριος Lavrov είχε πει ότι βεβαίως η ρωσική στάση όσον αφορά αυτό το ζήτημα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει αμετάβλητη όσον αφορά το Κυπριακό. Και θα έλεγα εδώ ότι πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στην ανανέωση της UNFICYP δεν υπήρχε ποτέ κανένα ζήτημα, ίσα – ίσα».

Στο μεταξύ  ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη και της συνάντησης –γεύματος με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης, πλην απροόπτου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών πριν την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε «βεβαίως» και πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε εκ νέου: «Συγγνώμη, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντιέται με τον Πρωθυπουργό σε πάρα πολύ τακτά διαστήματα και μιλάνε ακόμα πιο τακτικά. Αυτό είναι αυτονόητο. Και συνεργάζονται στενά».

Παρέμβαση Κίνας

Στο μεταξύ θέση για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πήρε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας – μιας χώρας που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με το Sigmalive, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

«Καλώ τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω διαλόγου, προστατεύοντας από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο Ζάο Λιζιάν

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx