«Αερομαχίες» στη Βουλή για τα F16

«Αερομαχίες» στη Βουλή για τα F16

Ένταση και στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής προκάλεσε η τροπολογία Καμμένου για τα Αντισταθμιστικά Ωφέλη από την αναβάθμιση των F-16, λίγες ημέρες μετά την θύελλα που ξεσήκωσε στην Ολομέλεια. Ο υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, ενώ η ΝΔ τόνισε ότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν με έναν απερχόμενο υπουργό, προκαλώντας την έκρηξη του Καμμένου. Η ΝΔ τελικά αποχώρησε από την συζήτηση, παρότι έγινε δεκτή η πρότασή της για ονομαστική ψηφοφορία, προκαλώντας τις αντιδράσεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα ωφεληθούν σημαντικά με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας του για το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16.

Παρουσιάζοντας μάλιστα την επίμαχη τροπολογία είπε ότι «αναφέρεται στην υποχρέωσή μας, στις 15 Μαρτίου 2019 να κλείσουμε τελειωτικά τη σύμβαση ΑΩ (Αντισταθμιστικά Ωφέλη) των F-16 του 2005, της υπογραφής δηλαδή του κ. Σπηλιωτόπουλου». Τόνισε επίσης ότι «η συγκεκριμένη σύμβαση ΑΩ προέβλεπε τότε υποχρέωση από τη μεριά των ΗΠΑ να δοθούν προς την ελληνική βιομηχανία 230.000.000 ευρώ έναντι της συμβάσεως αγοράς των F-16».

Πως προέκυψε το ζήτημα

Σύμφωνα με το υπουργό Άμυνας, κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την αναβάθμιση των F-16, προέκυψε το ζήτημα της υποχρέωσης των ΗΠΑ αυτά τα ΑΩ να δοθούν προς την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος σημείωσε, η  ελληνική νομοθεσία έχει αλλάξει και δεν υπάρχουν πλέον ΑΩ. Ανέφερε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν δεσμευτεί στη νέα σύμβαση της αναβάθμισης, να  μην δεχθεί η Ελλάδα ΑΩ παρά μόνο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι αποφασίστηκε όλα αυτά να γίνουν «χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που θα άφηναν το οποιοδήποτε υπονοούμενο» και τόνισε ότι «πολύ σωστά άλλαξε ο νόμος των ΑΩ και δεν θα πρέπει να έχουμε στις συμβάσεις των εξοπλιστικών ΑΩ που στο παρελθόν ήταν και η αιτία της διαφθοράς».

Πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο αυτό, «το πρόγραμμα της αναβάθμισης (των F16) υλοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με διαδικασία που διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια». Ο ίδιος ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά δομεί το  πρόγραμμα με τέτοιον τρόπο, «ώστε να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού του οπλικού συστήματος».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα». Τόνισε τέλος, ότι με την σύμβαση, και «χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πέραν της ήδη εγκεκριμένης οροφής της συγκεκριμένης συμφωνίας», διασφαλίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ και σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες  και συνεχίζεται «η παραγωγή των F-16 και των C-130j στην ΕΑΒ».

ΝΔ: Μετά την δαιμονοποίηση η επαναφορά των ΑΩ

Με αναφορές στο «κακό παρελθόν» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κατά την ίδια δαιμονοποιούσε τα Αντισταθμιστικά Ωφέλη, απάντησε στον υπουργό Άμυνας η ΝΔ, με τοποθετήσεις βουλευτών της.

Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «χοντράδα» την διαδικασία εξπρές που ακολούθησε η κυβέρνηση και τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση επαναφέρει τα ΑΩ και μάλιστα «όχι από την πίσω πόρτα, αλλά από την μπροστινή». Υποστήριξε επίσης ότι πρόθεσή της είναι «να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψει η κυβέρνηση την εξουσία».

Παραλλήλως τόνισε ότι η ΝΔ «έχει τοποθετηθεί θετικά στην αναβάθμιση των F-16, όμως εξ αρχής είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησης» και επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι τόσο σε αυτήν, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη σύμβαση «δεν θα υπήρχαν ΑΩ». Κατηγόρησε τέλος την  κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμούς» και υποστήριξε ότι «Τσίπρας και Καμμένος είχαν δαιμονοποιήσει τα ΑΩ, αλλά από τα 230.000.000 ευρώ του προγράμματος ένα σημαντικό ποσό θα πάει σε εταιρείες που δεν γνωρίζουμε».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ‘Αδωνι Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία Lockheed Martin συνεργάζεται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες εταιρείες που είναι γνωστές ποιες είναι και είναι γνωστές και στον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση και διερωτήθηκε γιατί δεν αφήνει το θέμα να το χειριστεί ο επόμενος υπουργός. Προεξόφλησε ωστόσο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα φύγει από την κυβέρνηση.

Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα

Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο». Τόνισε επίσης ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να περάσει ούτε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, κάτι που ανέφερε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο Ε. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για “γενιτσαρισμό” της κυβέρνησης και έλλειψη σοβαρότητας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «θνήσκουσα», η οποία προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο καλύτερος διαχειριστής των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι σωστή απόφαση η επιλογή της αναβάθμισης των F-16.

Για τροπολογία που στην πραγματικότητα «λύνει ζητήματα του αμερικανικού εταιρικού εμφυλίου των κολοσσών Boeing-Lockheed, από το 1999», έκανε λόγο η Λιάνα Κανέλλη. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία γιατί είναι «στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών».

Καμμένος: Δεν είμαι απερχόμενος

Η συζήτηση ξεκίνησε με θυελλώδη τρόπο και έντονες αντιπαραθέσεις, αφορμή για τις οποίες στάθηκε η εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, Κώστα Δουζίνα, η κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων να χωριστεί σε δύο μέρη.

Σύμφωνα με την πρόταση το πρώτο μέρος θα ήταν ανοιχτό και θα περιελάμβανε την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των εκπροσώπων των φορέων και το δεύτερο, στο οποίο θα γινόταν η ενδελεχής συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της «ευαισθησίας» των θεμάτων. Στο δεύτερο μέρος άλλωστε μετέχει και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και για τον λόγο αυτόν, κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής, θα έπρεπε να αποφευχθούν οι διαρροές.

Επικρίνοντας αρχικά τις διαδικασίες, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας  Τασούλας, επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν τόσο σημαντικά θέματα,  να συζητούνται με την παρουσία ενός υπουργού Εθνικής Αμύνης ο οποίος χθες προανήγγειλε στο Συμβούλιο Άμυνας την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό του». κατηγόρησε επίσης τον Καμμένο για «πρωτοφανή τσαπατσουλιά» και τόνισε ότι «η ΝΔ δέχθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση και υπέβαλε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας».

Η τοποθέτηση Τασούλα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος πήρε τον λόγο για να τονίσει ότι δεν είναι «απερχόμενος υπουργός» και ότι «δεν τελεί υπό παραίτηση». Δεν μπορεί «η ΝΔ να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Χαρακτήρισε τέλος την κίνηση της ΝΔ «προσβλητική για το κοινοβούλιο, για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την στρατιωτική ηγεσία που σήμερα είναι εδώ και για τους φορείς που είναι εδώ». Οι εκπρόσωποι των φορέων πάντως, στις δικές τους τοποθετήσεις που ακολούθησαν  ζήτησαν την στήριξη των κομμάτων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Μπούμερανγκ για την ΝΔ

Η κόντρα ωστόσο συνεχίστηκε ως το τέλος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περνούν στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ. Για απαράδεκτη εργαλειοποίηση των εργασιών των Επιτροπών της Βουλής, η οποία γίνεται για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, κατηγόρησε τη ΝΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η στάση της ΝΔ ξεπερνά κάθε «εσκαμμένο»  μεταπολιτευτικά και ότι την ενδιαφέρει «μόνο η άγρα εντυπώσεων». Επισήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το «ατόπημα» της ΝΔ να χαρακτηρίσει «αντισυνταγματικό έναν υπουργό που δεν έχει υποβάλει την παραίτησή του» και την κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε «να γελοιοποιήσει τις διαδικασίες, αλλά τελικά οδηγείται σε αυτογελοιοποίηση».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν επίσης ότι η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ έγινε δεκτή και από την κυβερνητική πλειοψηφία και ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών έγινε δεκτή από όλες τις πτέρυγες.  Μάλιστα ο Νίκος Ξυδάκης χαρακτήρισε «προσβολή για το Σώμα» τον τρόπο που αντιπολιτεύεται η ΝΔ και «αυτοπροσβολή» για την ίδια «γιατί απέρριψε τη διαδικασία που η ίδια είχε προτείνει εν μέρει».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο Θ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ), τονίζοντας ωστόσο ότι η συνεδρίαση πρέπει να γίνει και κακώς έφυγε η ΝΔ. Για «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας» έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Κατσίκης των ΑΝΕΛ, αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ από την συνεδρίαση των Επιτροπών, ενώ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι μέμφθηκε τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι