"Ας ξυπνήσουν όσοι ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και στρατεύματα"

Κώστας Βενιζέλος
644

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προβεί στις συνηθισμένες προκλητικές του τοποθετήσεις για να αφυπνιστούμε. Θα έπρεπε να ακουστεί η φωνή του Τσαβούσογλου για να σημάνει συναγερμός; Δεν έχει κομίσει κάτι το καινούργιο με την τελευταία του δήλωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση: «Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».

Αυτό το ανέφερε ο Τσαβούσογλου και στο Κραν Μοντανά, στις κρίσιμες εκείνες συζητήσεις. Και η τοποθέτηση του αυτή τίναξε ουσιαστικά την Πενταμερή στον αέρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το λένε όσοι ήταν εντός της αίθουσας. Από τότε, βέβαια, έγιναν πολλά και διάφορα. Σε κάποια φάση, η τουρκική προπαγάνδα, που έχει διεισδύσει και στην ελληνική πλευρά, καθώς φαίνεται να έχει εντοπίσει κάποιους που πείθονται, προβάλλει τον ισχυρισμό πως την ευθύνη της κατάρρευσης της διαδικασίας την έχει η Λευκωσία.

Αυτό, όμως, δεν είναι η ουσία. Το ουσιαστικό είναι πως η Τουρκία όχι μόνο δεν συνεργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, αλλά ταυτόχρονα θέτει βαθμηδόν και περισσότερες αξιώσεις. Για την ακρίβεια θέτει το πλαίσιο των αξιώσεων στο οποίο ζητά να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε…», είπε ο Τσαβούσογλου.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε ονειροπόλους, που πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα, στέλνοντας το μήνυμα πως από την Κύπρο δεν σκοπεύουν να φύγουν. Σαφώς και αυτή είναι η διαχρονική τους θέση, ενώ είναι ξεκάθαρο πως θέτει το θέμα του επανακαθορισμού του πλαισίου των συζητήσεων.

Από την κουβέντα του δεν θα έλειπε το θέμα των υδρογονανθράκων. «Θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘ΤΔΒΚ’ και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ…. Πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Αναφέρεται σε μια δική του ΑΟΖ και σε συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, όπως και σε έγγραφα που παρουσίασε στην ΕΕ. Δεν παρέλειψε να στείλει «συστημένες» απειλές, προτάσσοντας τη στρατιωτική ισχύ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος  είπε τα εξής:

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ούτε και κανένα τετελεσμένο. Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, αλλά ούτε και θα καταφέρει να επιβιώσει οποιοδήποτε σχέδιο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’. Αυτό το λέμε με κάθε ευκαιρία».

Η Τουρκία, ό,τι και να επικαλείται δεν μπορεί ποσώς να λειτουργεί εκβιαστικά. Μέρος των σχεδιασμών δεν μπορεί να γίνει με αυτές τις συμπεριφορές. Μέρος των σχεδιασμών δεν μπορεί να γίνει με  αυτές τις πρακτικές και πρωτίστως εάν δεν το θέλουμε εμείς. Ο Ελληνισμός έχει εργαλεία και μπορεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές αξιώσεις, που όσο θα χάνει έδαφος το καθεστώς Ερντογάν τόσο θα ενισχύονται, θα αναβαθμίζονται.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.