ΕΘΝΙΚΑ

“Αυτοκτόνησαν” τον Κατσίφα οι Αλβανοί εισαγγελείς!

Στο αρχείο έθεσαν οι αλβανικές αρχές την υπόθεση Κατσίφα ως "αυτοκτονία"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σοκ προκαλεί το πόρισμα των Αλβανών εισαγγελέων για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα του Έλληνα μειονοτικού, ο οποίος σκοτώθηκε από ομάδα των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στις 28 Οκτωβρίου του 2018, στο χωριό Βουλιαράτες, στη Βόρεια Ήπειρο. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην Αλβανία η εισαγγελική έρευνα ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της είναι ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας …αυτοκτόνησε!

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από το περιστατικό που είχε συγκλονίσει τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους Έλληνες, δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, επικαλούμενα ανεπίσημες πηγές, αναφέρουν ότι η ακρόαση για τον τερματισμό της έρευνας έγινε από την δικαστή Σουέλα Ντάσι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτήν την διαδικασία ήταν παρόντες και οι συγγενείς του θύματος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα ζήτησε ενημέρωση για τις ανακριτικές πράξεις που έγιναν στη διάρκεια της έρευνας. Συγκεκριμένα, ζήτησαν ενημέρωση για την ιατροδικαστική εξέταση και για τη βαλλιστική εξέταση του όπλου. Επειδή οι συγγενείς του δολοφονημένου ομογενή δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του φακέλου κατά τη διάρκεια της δίκης, η δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση διέταξε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυρόκαστρου να αποσύρει τον φάκελο για να υποβάλει αντίγραφο των ανακριτικών πράξεων.

Με κενά η έρευνα

Αυτή η εν κρυπτώ ανακριτική διαδικασία των αλβανικών αρχών έχει προκαλέσεις τις αντιδράσεις της οικογένειας του 35χρονου ομογενή. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, η οικογένεια έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση των ισχυρισμών της Εισαγγελίας. Οι αλβανικές αρχές, πάντως, να υποστηρίζουν ότι ο Κωσταντίνος Κατσίφας αυτοκτόνησε με το όπλο του, ενώ ήταν περικυκλωμένος από κομάντος των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής Αστυνομίας (RENEA), σε μια πλαγιά όπου είχε διαφύγει μετά το επεισόδιο στο χωριό Βουλιαράτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλβανικές αρχές χρειάστηκαν τρία χρόνια για να εκδώσουν το πόρισμά τους και μάλιστα με μια διαδικασία που προκαλεί ερωτήματα, ειδικά μετά τις δικονομικού χαρακτήρα παραβάσεις που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση ότι ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα. Η Αλβανία δεν φημίζεται βέβαια για τις επιδόσεις της στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου ούτε και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στην επικράτειά της. Αυτά τα θέματα αποτελούν, ωστόσο, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία και οι όποιες αποκλίσεις ή παραλείψεις συνιστούν αιρεσιμότητες για αυτήν την πορεία.

  Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία

Η εν κρυπτώ διαδικασία, ο ελλιπής φάκελος και η μη ενημέρωση της οικογένειας του θύματος για σημαντικές παραμέτρους της ανακριτικής έρευνας δεν συνηγορούν υπέρ του ότι “όλα έγιναν όπως πρέπει”. Και φυσικά η αναπομπή του φακέλου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυρόκαστρου, προκειμένου να συμπληρωθεί, δεν μπορεί να διασώσει από μόνη της το “κύρος” της έρευνας και εκείνων που την έκαναν.

Καταπέλτης η μάνα του Κατσίφα

Καταπέλτης για την διαδικασία είναι η δήλωση που έκανε η μητέρα του θύματος: «Εμείς πόρισμα δεν πήραμε στα χέρια μας, Ήρθε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μιλάει για “αυτοκτονία” του παιδιού μας, με δύο τρύπες στο πρόσωπο. Αφού δε μπόρεσαν να δέσουν την υπόθεση, τον αυτοκτόνησαν, μετά από τρία χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να λάμψει η αλήθεια και θα φτάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε η Βασιλική Κατσίφα.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι αλβανικές αρχές δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ούτε στο ελάχιστο την εκδοχή που είχαν λανσάρει το προηγούμενο διάστημα. Ότι δηλαδή ο Κατσίφας δεν ήταν απλώς ένα Έλληνας εξτρεμιστής, αλλά και ότι απεργαζόταν με συνέργεια άλλων πλήγμα στην «εδαφική ακεραιότητα» της Αλβανίας! Και μάλλον –όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η οικογένεια του θύματος και επιβεβαιώνεται από τα κενά της έρευνας– για τον λόγο αυτόν καταφεύγει πλέον στην υποστήριξη της εκδοχής της αυτοκτονίας.

Ερωτήματα προκαλεί όμως και το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και οι εξελίξεις που αναφέρονται σε αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας, μόλις δύο εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεφτε νεκρός, μετά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και το γνωστό επεισόδιο που οδήγησε στον διαπληκτισμό του 35χρονου ομογενή αρχικά με Αλβανούς αστυνομικούς και στη συνέχεια με την εκτέλεσή του από μέλη των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής Αστυνομίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι