“Εκλιπούσα” η Κυπριακή Δημοκρατία για την εκπρόσωπο του ΟΗΕ!
16/05/2020Δύο πανομοιότυπες επιστολές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κινούνται στη λογική των ίσων αποστάσεων (σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας), “επικυρώνοντας” την τουρκική προσέγγιση για τα οδοφράγματα. Τοποθετήθηκε προ ημερών ο Ακιντζί πως η διάνοιξη των οδοφραγμάτων μπορεί να επιτευχθεί «με συμφωνία των δύο πλευρών», ανάμεσα στις Κυπριακή Δημοκρατία τις κατοχικές αρχές.
Δηλαδή, οι δύο “οντότητες” να συζητήσουν και από κοινού για τα οδοφράγματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, έκλεισε όλα ο κατοχικός στρατός. Την πρόταση Ακιντζί μετέτρεψε σε θέση του ΟΗΕ, η κύρια συντάκτρια της επιστολής Γκουτιέρες, δηλαδή η εδώ αντιπρόσωπός του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η επιστολή υποδεικνύει πως οι «δύο ηγέτες» θα πρέπει να είναι έτοιμοι, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να συμφωνήσουν από κοινού σε επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης.
Η λογική αυτή εκφράζει τη διαχρονική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για τη λειτουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας, παράλληλων και ίσων “διοικήσεων”. Είναι αυτό που προωθεί και εδώ και καιρό η Σπέχαρ. Τη δημιουργία δηλαδή μηχανισμών συνεργασίας «των δύο πλευρών», με την υπόδειξη πως δεν πρέπει να “κολλά” η Κυπριακή Κυβέρνηση (για την κ. Σπέχαρ «η ελληνοκυπριακή πλευρά») στο θέμα της αναγνώρισης «του βορρά», εννοώντας το Ψευδοκράτος!
Προτείνεται, ουσιαστικά απ’ αυτήν και συνεπώς τη Γραμματεία του ΟΗΕ την οποία
εκπροσωπεί (με την πατέντα έμπνευσης του Λονδίνου), μια συνεργασία των ελευθέρων περιοχών, που η κ. Σπέχαρ ονομάζει «Νότο» και «ελληνοκυπριακή πλευρά», με το κατοχικό καθεστώς, το οποίο ονομάζει «Βορρά» και «τουρκοκυπριακή πλευρά», ως να είναι (ως τέτοιες) αυτόνομες και (έναντι η μια της άλλης), κρατικές οντότητες. Και η Κυπριακή Δημοκρατία πού βρίσκεται; Μήπως έγινε “εκλιπούσα” και για την κ. Σπέχαρ;
Κακούς συμβούλους έχει ο Γκουτιέρες
Ο Γενικός Γραμματέας έχει κακούς συμβούλους, οι οποίοι τον παρασύρουν σε τοποθετήσεις που παραβιάζουν και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχει κακούς συμβούλους, οι οποίοι είτε λόγω ανικανότητας είτε γιατί δεν θέλουν, επιτρέπουν την επέκταση, μεταξύ πολλών άλλων αμαρτημάτων τους, της κατοχής, με την προέλαση της κατοχικής δύναμης στη νεκρή ζώνη.
Ποια η αντίδραση της Ειρηνευτικής Δύναμης στις τουρκικές προελάσεις στα Στροβίλια, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, τη Δένεια, την Αυλώνα, την οδό Λήδρας και ποια τα αποτελέσματα; Η αποτυχία της κας Σπέχαρ και του Βρετανού Επιτελάρχη της Δύναμης είναι απόλυτη. Ή μήπως για αυτούς αυτά είναι επιτεύγματα; Η Τουρκία διαχρονικά εδραιώνει, βάσει σχεδιασμού, τα κατοχικά δεδομένα και αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς.
Σε αυτό το παιχνίδι παρασύρεται διαχρονικά και η Κυπριακή Δημοκρατία, με τις διευκολύνσεις που δέχεται να προσφέρονται ή προσφέρει η ίδια στο Ψευδοκράτος. Άλλο να ενισχύονται, να βοηθούνται οι Τουρκοκύπριοι και διαφορετικό να γίνεται αυτό μέσω του κατοχικού καθεστώτος. Το θέμα των οδοφραγμάτων δεν είναι διακοινοτικό. Όπως δεν είναι και το Κυπριακό διακοινοτικό ζήτημα, ασχέτως εάν έτσι το έχουμε καταντήσει.
Πολιτική εκμετάλλευση του ιού
Δεν πρέπει να τίθεται, συνεπώς, ζήτημα συνεννόησης με το κατοχικό καθεστώς για τη διάνοιξή των οδοφραγμάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναστείλει τη λειτουργία τεσσάρων λόγω της πανδημίας, ενώ η τουρκική πλευρά τα έκλεισε όλα για πολιτικούς λόγους. Όπως για πολιτικούς λόγους απέστειλαν τρεις επιστολές ( Ακιντζί, Τατάρ, Οζερσάι), προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να καταγράφονται χωριστά τα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και για να εξασφαλίσουν βοήθεια.
Όλα τα αντιμετωπίζουν στη λογική ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη. Ακόμη και από τον κορονοϊό! Στη βάση αυτής της λογικής ήταν και το καψόνι στο οποίο υπέβαλαν το αεροπλάνο που μετέφερε την ιατρική βοήθεια από την Κίνα. Του απαγόρευσαν να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο!
Είναι σαφές πως υπάρχει ένας σχεδιασμός από την Τουρκία σε σχέση με το Ψευδοκράτος, ο οποίος ενισχύεται και από τρίτους, όπως στην προκειμένη περίπτωση της συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, με την ουσιαστική στήριξη και συμβολή του βρετανικού παράγοντα. Το ζητούμενο είναι η αποτροπή των σχεδίων αυτών. Αντί επιλόγου, μάθαμε πως λήγει κανονικά η θητεία της κυρίας Σπέχαρ τον προσεχή μήνα. Υποθέτουμε πως η Τουρκία και το Ψευδοκράτος θα παρέμβουν για να ανανεωθεί η θητεία της. Η κυπριακή κυβέρνηση τι θα κάνει;