“Έκρηξη” Ερντογάν: «Ελλάδα για μαζέψου λίγο, μάθε τα όριά σου, αλλιώς…»

"Έκρηξη" Ερντογάν: «Ελλάδα για μαζέψου λίγο, μάθε τα όριά σου, αλλιώς...»!, Χρήστος Καπούτσης

Κλιμακώνει η Τουρκία, όχι μόνο τις πολιτικές αμφισβήτησης σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά εσχάτως, Τούρκοι αξιωματούχοι, προβαίνουν σε απαξιωτικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Ο πρόεδρος Ερντογάν, σε μια ασυνήθιστη διπλωματικά δήλωση και πάντως πολιτικά αήθη, απευθυνόμενος στην Ελλάδα είπε σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT:

«Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τί θα κάνει». Να προσθέσουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται ακόμη και να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Τουρκία, διαχρονικά, είναι συνεπής στις δηλώσεις της και υλοποιεί στρατηγικές που έχουν σαφή επιθετικό, επεκτατικό και αναθεωρητικό , προσανατολισμό. Η στρατηγική στόχευση του προέδρου Ερντογάν, είναι να αναδειχθεί η Τουρκία, σε μια περιφερειακή δύναμη και να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ Δύσης και Ευρασίας, ισορροπώντας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα.

Αναμενόμενες πολιτικές ενέργειες, από το σύστημα εξουσίας Ερντογάν, είναι: Μία νέα απόπειρα εισβολής οικονομικών μεταναστών στον Έβρο. Η προσπάθεια μεταφοράς χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η επιχείρηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των νησιών Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το επίμαχο τουρκολιβυκό μνημόνιο ή η συμφωνία Ερντογάν-Σαράτζ, που επειδή έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ έχει μια νομική υπόσταση, είναι το πρόσχημα νομιμότητας του Ερντογάν για τις σχεδιαζόμενες πειρατικές ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα , που σε αυτές τις περιοχές ταυτίζεται με την ελληνική ΑΟΖ. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε και την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Γιαβούζ, που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το ερώτημα είναι, πως θα αντιδράσει η Ελλάδα, όταν η Τουρκία θα επιχειρήσει να προσβάλει νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις της Ελλάδας, διακρίνονται από ψυχραιμία, διάθεση διαλόγου και εκτόνωσης της κρίσης. Όμως, η τουρκική πλευρά, επιμένει σε μια αδιάλλακτη πολιτική, που σαφώς εμπεριέχει μια αναθεωρητική και επεκτατική διάσταση. Εμπειρογνώμονες, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, που θεσμικά ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά, εκτιμούν, ότι η ελληνική αντίδραση θα πρέπει να έχει σαφές και αξιόπιστο περιεχόμενο. Θα είναι, διπλωματική, πολιτική και εφόσον απαιτηθεί και στρατιωτική.

Προετοιμασίες του ελληνικού Επιτελείου

Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός ε.α., απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα και μπορεί και ξέρει και είναι πανέτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Το ότι το κάνει (σ.σ.: την παρουσίαση με τους χάρτες) ο πρόεδρος μιας χώρας πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί το κάνει; Αισθάνεται ανασφάλεια; Δεν εμπιστεύεται τους από κάτω; Θεωρεί εαυτόν δυνατό; Αν δούμε τα μέτωπα που έχει ανοίξει, τόσο περιφερειακά, όσο και των πολυμερών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ιδιαίτερες σχέσεις με Ρωσία, Ισραήλ, παλεύει να κρατήσει σε όλα αυτά μία ισορροπία» είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες του Γενικού Επιτελείου, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να απαντηθεί με τρόπο καταλυτικό, κάθε τουρκική πρόκληση, επισημαίνοντας ότι: «Ένα επιτελείο σχεδιάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο. Εμείς αυτό κάνουμε. Και το χειρότερο δυνατό σενάριο αντιμετωπίζεται με πληθώρα επιλογών, τις οποίες έχουμε αναπτύξει. Ξεκινάμε από το απλό επίπεδο της αύξησης του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και προχωράμε ανάλογα.

»Η ετοιμότητα αυξάνεται με δύο τρόπους. Ή όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις ή σημειακά. Κάνουμε καθημερινά ένα πακέτο ασκήσεων, για να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητας. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να χάνουμε αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία. Παρακολουθείς κάτι με ψυχραιμία όταν έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, τις οποίες έχεις μετρήσει με ξεκάθαρα επιχειρησιακά αποτελέσματα». Επίσης, πολλοί αναλυτές, εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, να ανακηρυχθεί η ελληνική ΑΟΖ και οι συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι