ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

“Κάτι ψήνεται” στο τρίγωνο Αθήνα-Σκόπια-Σόφια

"Κάτι ψήνεται" στο τρίγωνο Αθήνα-Σκόπια-Σόφια, Βιτάλης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “ψάχνει” δύσκολες ισορροπίες για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που κλυδώνισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προκαλώντας της φθορά.
Ο πρωθυπουργός που δεν την ψήφισε τότε στη Βουλή, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα την καταργήσει αν ψηφιστεί και ο ίδιος στη συνέχεια αναλάβει την εξουσία, έχει στα χέρια του την “καυτή πατάτα”, που είναι η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με την “ Βόρεια Μακεδονία”

Και αν αυτό το εγχείρημα ήταν εξ’ αρχής δύσκολο, λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η οποιαδήποτε ανακίνηση του πάλαι ποτέ επονομαζόμενου “Σκοπιανού” τώρα καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο και δύσκολο καθώς όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζεται ως “προεκλογικό” (ανεξαρτήτως αν τελικά οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2022 ή το 2023).

Επιπλέον, το πολιτικό κλίμα βαραίνει, υπάρχει κυβερνητική φθορά (οι δημοσκοπήσεις επισημαίνουν ότι είναι μικρότερη, απ΄ότι συμβαίνει για μια κυβέρνηση που έχει κλείσει την μισή της θητεία) και κυρίως υπάρχει το “άγχος” μέχρι το που μπορεί να φτάσουν οι αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά κατ΄αρχήν. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν ήταν εξ αρχής θετικός στη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν προτίθεται, όπως έχει διαμηνύσει, να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας.

Η κατάρρευση του Ζόραν Ζάεφ, μετά την βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές, δημιούργησε πρόσθετο “άγχος” στην Αθήνα, καθώς ήταν ο αρχιτέκτονας (από την πλευρά της γειτονικής χώρας) της Συμφωνίας των Πρεσπών και με καλούς διαύλους επικοινωνίας με την Αθήνα.

Ο ίδιος μπορούσε πολιτικά τουλάχιστον και όσο ήταν στην εξουσία να “ κρατήσει ζωντανή” την Συμφωνία των Πρεσπών και να βρει τον δρόμο , μέσα από δυσκολίες, για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Παρά τα προβλήματα και τα “αγκάθια” της Συμφωνίας, η Αθήνα ήταν εξαιρετικά προβληματισμένη και ανήσυχη και προβληματισμένη για το ενδεχόμενο επανόδου του VMRO-DPMNE στην εξουσία, καθώς η Συμφωνία θα έμπαινε σε περιδίνηση.

Τρίγωνο Αθήνα-Σκόπια-Σόφια

Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Βόρεια Μακεδονία, επιβίωσαν πολιτικά και με την στήριξη του μικρού Αλβανόφωνου Κόμματος “Alternativa” αλλά και την “προσθήκη” ενός ακόμα Αλβανού βουλευτή από την αντιπολίτευση. O Ντιμιτάρ Κοβατσέφσκι, που αναλαμβάνει πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα, θεωρείται άνθρωπος του Ζόραν Ζάεφ και αυτό βοηθά να παραμερίσει το μεγάλο “άγχος” η Αθήνα, καθώς σε γενικές γραμμές εκτιμά πως θα υπάρχει συνέχεια στη πολιτικική του Ζόραν Ζάεφ σε σχέση με την Ελλάδα και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπ΄αυτή την έννοια η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Κοβατσέφσκι, δεν ήταν απόλυτα τυπική, μόνο δηλαδή για τα συγχαρητήρια. Έστω και υπό μορφή περαιτέρω διερεύνησης των προθέσεων του νέου πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ως αναπόσπαστο μέρος της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων και της στήριξης της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κοβατσέφσκι “έκλεισαν ραντεβού” για κατ΄ιδίαν συνάντηση τον Απρίλιο στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ναι μεν στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει αντιδράσεις μέσα στο Κόμμα του, αν θελήσει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας (διαδικασία που για την ώρα έχει παγώσει), ωστόσο πιθανά να υπάρξουν “παραινέσεις” από Ευρωπαίους εταίρους και Η.Π.Α, τουλάχιστον για τη Βόρεια Μακεδονία να “ξεπαγώσουν” οι ενταξιακές διαδικασίες .

Και αυτό γιατί, φαίνεται ότι πιθανά να καμφθούν οι αντιδράσεις της Βουλγαρίας, που ουσιαστικά είπε “μπλοκάρει” τις ενταξιακές διαδικασίες με την Βόρεια Μακεδονία, καθώς ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, που βγήκε μέσα από μια μεγάλη εσωτερική ανατροπή, Κιρίλ Πέτκοφ, δείχνει να αποδέχεται την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, που ενδεχομένως να οδηγήσει στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Τι λέει τα Σκόπια

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη- Κοβατσέφσκι αναφέρει : «Ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη συνεχή υποστήριξή του στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ και τον ενημέρωσε για ορισμένα από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια και την ανταποδοτική επίσκεψη και την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών (Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας) στη Σόφια».

»Οι πρωθυπουργοί Κοβάτσεφσκι και Μητσοτάκης συζήτησαν επίσης για την οικονομική συνεργασία, τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του πολιτισμού και σε άλλους σημαντικούς τομείς και συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx