Το “Μπαρμπαρός” έξω από τη Λεμεσό, το Συμβούλιο Ασφαλείας γενικές παραινέσεις

"Μπαρμπαρός" έξω από τη Λεμεσό, το Συμβούλιο Ασφαλείας γενικές παραινέσεις, Κώστας Βενιζέλος

Η χθεσινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό (2 Μαΐου), επιβεβαίωσε τη στασιμότητα που επικρατεί και την αδυναμία να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Οι εκκλήσεις προς τους εμπλεκόμενους ήταν το μέγιστο που θα μπορούσε να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ενημέρωση έκανε στη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Μίροσλαβ Γιέντσα. Ενημέρωσε το μέλη για την πρόσφατη έκθεση καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα.

Είναι προφανές πως ο Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να φρεσκάρει τις προσπάθειες στο Κυπριακό, φέρνοντας κοντά τους εμπλεκόμενους. Αυτό, επί του παρόντος δεν μπορεί να γίνει καθώς το απορρίπτει η Τουρκία. Έχει, όμως, κι άλλα εμπόδια στην προσπάθεια του αυτή. Τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που αναμένεται προσεχώς να κλιμακωθούν.

Ήδη οι Τούρκοι έχουν με την Navtex 549/19 αναγγέλλει τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή  από το “Μπαρμπαρός” (R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA) και τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα από 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2019. Οι έρευνες θα γίνουν νοτίως της Λεμεσού και τούτο αποτελεί επιβεβαίωση της επιστολής που είχε στείλει προ ημερών το ψευδοκράτος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία τον ενημέρωνε για γεωτρήσεις στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη, η Τουρκία στέλνει το “Μπαρμπαρός” για σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που επικαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με τη δήλωση που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδονησίας Dian Triansyah Djani, τόνισε την επείγουσα ανάγκη αποφυγής ενεργειών, οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιά στις προσπάθειες επιτυχίας στο Κυπριακό.

Πρόκειται για μια προτροπή που προφανώς απευθύνεται στην Τουρκία, πλην όμως για ακόμη μια φορά αυτή δεν κατονομάζεται. Το γενικό και αόριστο καλύπτει όλους, και το κράτος-τρομοκράτη, το κράτος-πειρατή, την Τουρκία, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ασκεί νόμιμα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, που δεν θέλει να διαταράξει ισορροπίες, αλλά πρωτίστως να μην ενοχλήσει την Τουρκία, περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενες διατυπώσεις.

Καλωσορίζουν την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα και την απόφασή του να ζητήσει από την Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις. Προτρέπουν τις πλευρές «να συμφωνήσουν όρους αναφοράς ως βάση για ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, έχοντας κατά νου το φυσικό παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζει ο παρόν εκλογικός κύκλος». Με αυτά, όμως, τα γενικά και αόριστα, τις συγκαλυμμένες υποδείξεις προς την κατοχική δύναμη και τις εκκλήσεις για «όρους αναφοράς» και «συνέχιση διαβουλεύσεων», λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι