“Νέα σελίδα” με την Ελλάδα βλέπει ο Τσαβούσογλου – Δεν πάει Βρυξέλλες ο Ακάρ
14/02/2023Για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γείτονα χώρα και το κλίμα αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών, μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανής».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα». Και συνέχισε: «Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας».
Δεν πάει στις Βρυξέλλες ο Ακάρ
Την ίδια στιγμή ο Χουλουσί Ακάρ ακύρωσε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή του στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Έτσι, ακυρώνεται η συνάντηση που θα είχε με τον υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σημειώνεται πως η ακύρωση του ταξιδιού του Χουλουσί Ακάρ έρχεται μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έθεσε και πάλι ζήτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως «όπως έγινε γνωστό, ο Ακάρ δεν θα μπορέσει να παραστεί στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ λόγω των εργασιών του στη ζώνη του σεισμού και η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπο του ΝΑΤΟ Levent Gümrükçü».
🔴Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, deprem bölgesindeki çalışmalarından dolayı #NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılamayacağı öğrenildi.
— SavunmaTR (@SavunmaTR) February 14, 2023
Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ είχε αρχικά προγραμματιστεί με στόχο να παραμένουν ανοιχτοί κάποιοι δίαυλοι σε περίοδο έντασης, ο σεισμός όμως αλλάξει το περιεχόμενο και τις προσδοκίες, καθώς προηγήθηκαν οι επικοινωνίες Μητσοτάκη-Ερντογάν και η επίσκεψη Δένδια.
Ο Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία
Σε ότι αφορά το Ουκρανικό, τo NATO δεν βλέπει διάθεση ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία από την πλευρά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών του Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου με νέες επιθέσεις και το ΝΑΤΟ από την πλευρά του θα πρέπει να δώσει ισχυρότερη υποστήριξη στην Ουκρανία, με την αδιάλειπτη παροχή πυρομαχικών για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι δεν γίνεται συζήτηση για άλλα οπλικά συστήματα προς την Ουκρανία, ούτε για μαχητικά αεροσκάφη, αλλά για την διασφάλιση ότι τα όπλα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα (βαρέα άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα και αντιαεροπορικά) θα μεταφερθούν εγκαίρως και θα έχουν ανταλλακτικά και πυρομαχικά όταν τα χρειάζονται.
«Οι σύμμαχοι θα αρχίσουν επίσης να συζητούν τη νέα δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις. Πώς να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε περισσότερο στην άμυνα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Αναφέρθηκε επίσης σε νέα-πρόσθετα σχέδια προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας των νατοϊκών χωρών, ιδίως των υποθαλάσσιων υποδομών off-shore (υποθαλάσσια καλώδια, αγωγοί κλπ δίκτυα).
Μίλησε και για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με τις χώρες που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος ειδικά στη Γεωργία. «Με τη Γεωργία τώρα εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα ενισχύσουμε την υποστήριξη που αφορά τον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση κρίσεων και την ασφαλή επικοινωνία». Ανάλογα σχέδια γίνονται και για άλλες χώρες του συνεταιρισμού (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία κά).
Στόλτενμπεργκ για Σουηδία
Για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Στόλτενμπεργκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν ξεχωριστά οι τελικές διαδικασίες (λόγω της άρνησης Ερντογάν για κυρώσει την ένταξη της Σουηδίας): «Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία είναι πολύ κοντά και πολύ ενσωματωμένες στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς, το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα επικυρωθεί να μπουν από κοινού. Το βασικό ζήτημα είναι να επικυρωθούν και οι δύο ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατόν. Και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο χώρες θα είναι πλήρη μέλη το συντομότερο».
Για την Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε συγκλονισμένος από τον φοβερό σεισμό και πρόσθεσε: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στην Τουρκία. Αυτή η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και να βοηθήσουμε στις προσπάθειες της Τουρκίας».