ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Οι συνοριοφύλακες δεν είναι υποδοχή σε τουριστικό γραφείο”

"Οι συνοριοφύλακες δεν είναι υποδοχή σε τουριστικό γραφείο"

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas του ειδησεογραφικού δικτύου France 24, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, που ειναι και ευρωπαϊκά, και ότι χαίρεται για τη νέα πολιτική που χαράζουν οι ΗΠΑ. Για  τις διαφορές με την Τουρκία είπε ότι πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά. Στην συνέντευξη κατέληξε στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα και απηύθυνε  μήνυμα στους Γάλλους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας το καλοκαίρι.

Για την συνάντηση με τον Ερντογάν είπε ότι «δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική εδώ και δεκαετίες είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς οι σχέσεις καλής γειτονίας.Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Θα πρέπει επίσης να διαχειριστούμε και το πρόβλημα της μετανάστευσης».

Για τον Τζο Μπάιντεν και το τι περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ είπε «είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί, μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της συμμαχίας επί πολλές δεκαετίες και είμαστε μία από τις λίγες χώρες που υπερβαίνουν συστηματικά το όριο του 2% όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε το πώς το ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί και θα αντιμετωπίσει τις νέες υβριδικές απειλές, τις προκλήσεις ασφαλείας που απορρέουν από ζητήματα όπως η πανδημία του Covid και η κλιματική αλλαγή. Και το πώς θα προσαρμοστούμε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, όπου οι δημοκρατίες μας απειλούνται από χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο.

»Οσο για την Τουρκια, είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως οι διαφορές μας θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί διαφορετικά είναι κακό για τη συμμαχία στο σύνολό της. Όμως εν κατακλείδι εναπόκειται σε εμάς, στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά εναπόκειται επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – να στείλει ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Συνοριοφύλακες

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ο μεταναστευτικό λόγω των απειλών της Τουρκίας, απάντησε «όχι, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν θα ανεχθούμε να χρησιμοποιούνται απελπισμένοι άνθρωποι ως γεωπολιτικά όπλα, αυτό ακριβώς που προσπάθησε να κάνει η Τουρκία όταν ενθάρρυνε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτά που προβλέπονται από την πλευρά της,  να ελέγξει τα δίκτυα διακίνησης και να είναι πρόθυμη να δεχτεί τις επανεισδοχές όσων τα αιτήματα ασύλου απορρίπτονται. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, έχουμε σχεδόν 1.500 άτομα στα νησιά μας των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί».

Διέψευσε ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και είπε «θέλω, όμως, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η δική μας δουλειά είναι να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα για να τα προστατεύσουμε. Οι δυνάμεις της Συνοριοφυλακής μας, η αστυνομία μας στον Έβρο, το Λιμενικό μας Σώμα, δεν είναι επιτροπή υποδοχής. Δεν είναι τουριστικό γραφείο.Βρίσκονται εκεί για να υπερασπίζονται τα σύνορά μας. Ταυτόχρονα, είναι εκεί για να σώζουν ζωές στη θάλασσα. Και σε όλους εκείνους που κατηγορούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τους ζητούσα να πάνε να μιλήσουν με το Λιμενικό μας Σώμα και να τους ρωτήσουν, πόσους ανθρώπους έχουν σώσει στη θάλασσα. Πόσες ζωές έχουν σωθεί χάρη στην υπευθυνότητα του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος;»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι