Παράδειγμα προς αποφυγή οι "Πρέσπες" για το Κυπριακό

Ιγνατίου Μιχάλης
1058
Κ

«Το γεγονός ότι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψή, υπό τη νέα μου ιδιότητα, πραγματοποιείται εδώ (σ.σ.: στην Κύπρο), καταδεικνύει ακριβώς, την προσήλωσή μου στον δρόμο της στενής συνεργασίας και συστράτευσης των δύο μας χωρών. Με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ενός ζητήματος που -δεν πρέπει να ξεχνάμε- αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής!».

Αυτή η φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ικανοποίησε την μεγάλη πλειοψηφία στην Κύπρο και προβλημάτισε όσους πιέζουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να αποδεχθεί την «όποια λύση», διότι έδειξε διάθεση για μία διαφορετική πορεία στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Τι εννοούν χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο λέξεις;

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράνοια: Οι οπαδοί της «όποιας λύσης» πιστεύουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο για να κλείσει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ανεξαρτησία, το 1960, και εντάθηκε με την βάρβαρη τουρκική εισβολή και την κατοχή, που ακολούθησε.

Οι πολιτικοί της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν αποτύχει στο Κυπριακό, αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε -όπως όπως το Σκοπιανό- και όσοι παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στα Σκόπια γνωρίζουν ότι το θέμα αυτό δεν έκλεισε. Η Μακεδονία τελικά αποδεικνύεται ότι ακόμα τιμωρεί. Είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο όνομα για τους Έλληνες όπου γης.

Ο πρώην πρωθυπουργός ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές γι’ αυτόν το λόγο. Οι ψύχραιμοι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας άφηνε ανοικτό το «ονοματολογικό», οι εκλογές θα παίζονταν. Σίγουρα το πρώτο κόμμα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Γι’ αυτό ας προσέξει ο σημερινός πρωθυπουργός και ας μην ξεχάσει τις δηλώσεις του και τις υποσχέσεις του όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Το Σκοπιανό θα συνεχίσει να λαβώνει τους Έλληνες πολιτικούς και για τα επόμενα χρόνια. Οι Σκοπιανοί κέρδισαν περισσότερα απ’ όσα έχασαν και δεν γνωρίζω αν μπορέσει ποτέ ο κ. Μητσοτάκης να αλλάξει τα άσχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ίσως η απόφαση των Σκοπίων για την πάση θυσία ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τους αναγκάσει σε μερικές αναγκαίες υποχωρήσεις. Δεν μπορεί, ας πούμε, η χώρα να λέγεται “Βόρεια Μακεδονία” και οι ίδιοι “Μακεδόνες”. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι “Βορειο-Μακεδόνες”. Όπως οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας είναι Νεοζηλανδοί και της Νέας Υόρκης Νεοϋορκέζοι…

Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Και η Ελλάδα διαθετει τους μηχανισμούς, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., για να επιβάλει τις αλλαγές και να διορθώσει τα λάθη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο Κυπριακό η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.