"Ψήνουν" συμφωνία επί του πλαισίου Γκουτέρες

Κώστας Βενιζέλος
367

Το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένονται κινήσεις στο Κυπριακό. Από την έκθεση που θα υποβάλλει η εκπρόσωπος του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ που ολοκλήρωσε τις επαφές της με τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τη διάθεση του Γκουτέρες θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Πώς, δηλαδή, θα κινηθεί ο Γενικός Γραμματέας, κατά πόσο θα συγκαλέσει συνομιλίες ή θα παραπέμπει τους εμπλεκόμενους σε μια περίοδο προετοιμασίας.

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως εάν και εφόσον ξεκινήσουν συζητήσεις, είτε αμέσως είτε αργότερα, η βάση είναι το γνωστό πλαίσιο Γκουτέρες. Ένα πλαίσιο το οποίο, πέραν από τα κενά και τις ασάφειές του, περιέχει και ρυθμίσεις άκρως δυσλειτουργικές. Στόχος του Γενικού Γραμματέα είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας επί του πλαισίου του.

Είναι προφανές πως ενώ η Λευκωσία προβαίνει σε στρατηγικής σημασίας ανοίγματα στην περιοχή, την ίδια ώρα στο Κυπριακό παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες πορείες. Σε διαδικασίες που δεν οδηγούν πουθενά, ενώ η βάση και το περιεχόμενο των συζητήσεων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μη λειτουργικό, το οποίο δεν θα αντέξει στον χρόνο. Αυτό δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως αντιφατικό και αδιέξοδο. Κοντολογίς, δεν συμβαδίζουν τα γεωστρατηγικά ανοίγματα με το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Κυπριακό.

Οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του προέδρου Αναστασιάδη τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου εστιάστηκαν πέραν από το Κυπριακό, στα ενεργειακά, στις τριμερείς συνεργασίες και στα ελλαδοτουρκικά και ευρωτουρκικά. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενώπιόν τους πολλές εξελίξεις και ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο να διανύσουν. Διατηρούν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, διαμορφώνοντας από κοινού δράσεις. Κατά τη συνάντηση, την περασμένη Τετάρτη (12-9), των δύο υπουργών Εξωτερικών έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση των βασικών θεμάτων και έχουν τεθεί προτεραιότητες.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.