“Τουρκικό κράτος” τα Κατεχόμενα – Σχεδιάζεται “δημοψήφισμα”
20/01/2023Θα αλλάξει όνομα το ψευδοκράτος; Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στο Ada TV, απάντησε στα όσα αναφέρονται για το ενδεχόμενο διενέργειας «δημοψηφίσματος» τον προσεχή Ιούνιο για αλλαγή της ονομασίας του «κράτους» σε «τουρκικό κράτος της Κύπρου», στο πλαίσιο των προσπαθειών για «αναγνώριση» και για το ενδεχόμενο να περάσουν σε «προεδρικό σύστημα». Απάντησε λέγοντας ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τύχουν μια ευρείας διαβούλευσης στο σύνολο της «χώρας»!
Ο Τατάρ άφησε εν πολλοίς το θέμα να αιωρείται. Δεν το επιβεβαίωσε, ούτε και το διέψευσε. Είπε ότι θα πρέπει να συζητηθούν τα θέματα στο εσωτερικό των κατεχομένων όπως, ασφαλώς και με την Τουρκία. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι το θέμα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη. Είναι σαφές πως αλλαγή της ονομασίας συνδέεται και με τις κινήσεις ένταξης του κατοχικού καθεστώτος σε Οργανισμούς, στους οποίους έχει επιρροή η Άγκυρα. Όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη συμμετοχή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Η μετονομασία ενδεχομένως να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης ενώ παράλληλα «ταιριάζει» και με τις κινήσεις αναβάθμισης αλλά και ενσωμάτωσης, προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.
Το θέμα δεν είναι σημερινό. Δεν προέκυψε ξαφνικά. Σημειώνεται συναφώς ότι τον Ιούλιο του 2021 ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», Αμπτουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος συνόδευε τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Έρντογαν ( μετάφραση ΓΤΠ) ανέφερε τα εξής: «Να μην περιμένει κανείς από μας πλέον ότι θα κάνουμε πίσω. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε σε μοντέλα λύσης που αποδείχθηκαν να είναι άκυρα». Υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτε άλλο να πει ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού με τις δηλώσεις του αυτές έχει καταστήσει ξεκάθαρο ποιες είναι οι αντιλήψεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Πλέον έχει ξεκαθαρίσει η οποιαδήποτε σύγχυση υπήρχε.
Βήμα βήμα οδεύουν καθοδόν για τον Τουρκικό κράτος της Κύπρου. Από ό,τι βλέπω ο Έρντογαν έχει κλειδώσει αυτό το στόχο. Κάθε φορά κτίζει και ένα νέο τούβλο. Κα οι Κύπριοι σταματούν πλέον να είναι συγχυσμένοι και είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι θα επικεντρωθούν στη λύση. Πιστεύουν ότι αυτά που πιστεύει ο Έρντογαν μπορούν να πετύχουν», σημείωσε ο Τούρκος αρθρογράφος.
Συνεπώς δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η όποια αναφορά. Μπορεί η αλλαγή ονόματος να μην σημαίνει επί της ουσίας τίποτε. Μπορεί, όμως, να σημαίνει πολλά. Η κατοχική Τουρκία εφαρμόζει βαθμηδόν τους σχεδιασμούς στην Κύπρο και την περιοχή. Με υπομονή και χωρίς να βιάζεται ποσώς. Περαιτέρω η κατοχική Τουρκία θέλει να αλλάξει το «πολιτειακό» σύστημα στα κατεχόμενα, για να εναρμονιστεί με εκείνο της Τουρκίας. Ούτε αυτό είναι τυχαίο.