Ρότα για δύο κράτη στην Κύπρο έβαλε το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ

Βενιζέλος Κώστας
980
Ρότα για δύο κράτη στην Κύπρο έβαλε το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ, Κώστας Βενιζέλος

Χωρίς όρια είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, σταθερά, όμως οι απειλές της στρέφονται κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει, διά της ισχύος, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση των σχεδιασμών του, ενώ όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, δοκιμάζει αυτή τη φορά και με πιο αποφασιστικό τρόπο τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Δίνεται η εντύπωση από την Άγκυρα, πως αποτελεί επιλογή η στρατιωτική σύρραξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που στέλνεται από την Άγκυρα (μέσω του Βερολίνου) στην Αθήνα, είναι πως είτε η ελληνική πλευρά θα συρθεί στο διάλογο, τουρκικών προδιαγραφών, πριν από ένα θερμό επεισόδιο είτε μετά.

Για αυτό και η πίεση στο πεδίο της θάλασσας και του αέρα θα αυξάνεται, φθάνοντας στο παρά πέντε ενός θερμού επεισοδίου. Την ίδια ώρα, το μέτωπο επεκτείνεται, όπως πάντα άλλωστε και στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό, στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, στις 18 Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε το αυτονόητο. Πως κουμάντο κάνει η κατοχική Τουρκία!

Η Άγκυρα βρισκόμενη σε μια διαδικασία υλοποίησης μεγαλεπήβολων επεκτατικών σχεδιασμών, σημαντικό μέρος των οποίων είναι η Κύπρος, δεν θα άφηνε στην τύχη το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών. Δεν ήθελε κάποιον που να υπακούει, αλλά να μην πιστεύει στις εντολές! Ήθελε άνθρωπο που θα είναι απόλυτος εκφραστής των τουρκικών επιδιώξεων. Η αναμενόμενη ήττα του Ακιντζί και η νίκη του Τατάρ, δεν αφήνει έστω την παραμικρή αμφιβολία πως η κατοχική Τουρκία θα προχωρήσει διά πυρός και σιδήρου. Όχι πως ο Ακιντζί μπορούσε να ήταν εμπόδιο, αλλά ο Ερντογάν είναι των καθαρών λύσεων.

Εντολές εκτελεί ο Τατάρ

Σήμερα ο Τατάρ θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Ερντογάν για να πάρει εντολές ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο νέος κατοχικός ηγέτης δεν πρόκειται να κάνει βήμα, χωρίς να ερωτά το αφεντικό του. Ενόψει της επίσκεψης στην Τουρκία, ο κατοχικός ηγέτης σε συνέντευξή του στο στο πρακτορείο Anadolu είπε ότι σε, αντίθεση με τους προκατόχους του, θα εργαστεί ώστε το ψευδοκράτος, να τύχει διεθνούς αναγνώρισης, ως ανεξάρτητο κράτος.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη «βάση της κυριαρχικής ισότητας, θα εργαστεί ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι δύο πλευρές». Ο Τατάρ επανέλαβε ότι χρειάζεται να αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές λύσεις του Κυπριακού. Η λύση δύο κρατών, κατέληξε, «δεν πρέπει να απορρίπτεται».

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το Βερολίνο επιθυμούν μια διαδικασία εξπρές για να επιλυθούν Κυπριακό και ελληνοτουρκικά. Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγούν από τον "πονοκέφαλο" των εντάσεων. Προφανώς δεν υπολογίζουν πως ανοίγοντας την όρεξη της κατοχικής Τουρκίας, η περιοχή θα εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένων εντάσεων και περιπετειών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.