Σχεδιάζεται ελληνικό drone για τις ένοπλες δυνάμεις

Σχεδιάζεται ελληνικό drone για τις ένοπλες δυνάμεις, Χρήστος Καπούτσης

Τα επιχειρησιακά σχέδια Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τη σχεδίαση και δημιουργία του εθνικού UAV, ή μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone), μπήκαν στη φάση της υλοποίησης και με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό μέρος, που αφορά τη σχεδίασή του.

Έτσι λοιπόν, με χορηγία της ΕΕ, σχεδιάζεται το ελληνικό drone UAV, για τις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας. Τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, συντονισμένες από ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, διεκδίκησαν και πήραν χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούνται αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Η χώρα μας συμμετείχε στην διαδικασία αυτή με τέσσερα προγράμματα, τα οποία διαμορφώθηκαν από κοινοπραξίες εταιριών και τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος tactical UAV, λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια, λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης και στην ανάπτυξη τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες.

Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από κράτη μέλη της ΕΕ και μετά αξιολόγηση της Κομισιόν εγκρίθηκαν οι 16, μεταξύ των οποίων όλες οι ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις αφορούν προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Προϋπολογισμός 27 εκατομμυρίων

Με συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό από την ΕΕ, 27 εκατομμυρίων ευρώ, εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και υπηρεσίες των υπουργείων, θα εργαστούν εντατικά τα επόμενα πέντε χρόνια για να παρουσιάσουν σύγχρονα, καινοτόμα συστήματα, των οποίων οι διαμορφώσεις αξιολογήθηκαν με τις καλύτερες κριτικές από έμπειρους Ευρωπαίους αξιολογητές, ενώ εγκρίθηκαν και από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συντονίζει και οργανώνει εταιρείες και πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν προδιαγραφεί από το ΓΕΕΘΑ. Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και το ασταθές γεωπολιτικό τοπίο, κρίνεται περισσότερο επείγον από ποτέ, η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ και η ανάπτυξη μιας σταθερής κοινής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης.»

Ωστόσο, η Ελλάδα με καθυστέρηση μιας και πλέον 20ετιας (!), αποφασίζει να κατασκευάσει το ελληνικό UAV, που να καλύπτει και βασικές επιχειρησιακές αμυντικές ανάγκες. Η Τουρκία, κάνει εκτεταμένη χρήση UAV από τον πόλεμο στη Συρία και τώρα στη Λιβύη (μάλιστα τα UAV, είναι προϊόντα της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας).

Η χρήση των τούρκικων UAV, έσωσε τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, από τον αντάρτικο στρατό του Χάφταρ. Επίσης, η Τουρκία στην Ιντλίμπ έκανε για πρώτη φορά εφαρμογή ενός νέου αμυντικού δόγματος, με την χρήση δηλαδή UAV’s ως πρωταρχικού στοιχείου αεροπορικής επίθεσης, στην διάρκεια της επιχείρησης “Spring Shield”, επέφερε σοβαρά πλήγματα στον συριακό Στρατό του Άσαντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι