ΕΘΝΙΚΑ

Σχέδιο τουρκικής εισβολής σε ελληνικά νησιά βλέπει το Nordic Monitor

Σχέδιο τουρκικής εισβολής σε ελληνικά νησιά βλέπει το Nordic Monitor
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ με ένα αποκαλυπτικό του άρθρο στον ιστότοπο Nordic Monitor, ισχυρίζεται πως η επιμονή της Τουρκίας στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εντάσσεται σε τουρκικό σχέδιο εισβολής. Μία σειρά Τούρκων αξιωματούχων, με τελευταίο τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που σε συνέντευξη του στο Trt, σύνδεσε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών με την αποστρατικοποίηση τους.

Ενδείξεις που συνηγορούν για μία τουρκική εισβολή σε ελληνικά νησιά, κατά τον κ. Μποζκούρτ είναι η μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους. Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη. Πάγιος τουρκικός ισχυρισμός είναι πως η μη αποστρατικοποίηση των (κατοικημένων) ελληνικών νησιών του Αιγαίου συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, επομένως αυτά ανήκουν… στην Τουρκία!

Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό επανέλαβε τελευταία στην επίμαχη συνέντευξη του ο Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές επιστολές που απέστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ. Σε αυτές υποστηρίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά, “παραβιάζοντας” την Συνθήκη της Λωζάνης και την Συμφωνία των Παρισίων.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Οι επιστολές Σινιρλίογλου

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ επιστολών στα Ηνωμένα από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, που υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

  Τι διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για F-16 και Τουρκία

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 ο Σινιρλίογλου έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη και ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».

Σε επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε πιο λεπτομερή αναφορά, με νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης. H επιστολή έγραφε: «Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεσή της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».

Το Nordic Monitor για το Καστελλόριζο

Ήταν το Nordic Monitor που είχε φέρει στην δημοσιότητα την επίδειξη προπαγάνδας της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας, ότι οι φοιτητές της μπορούν να φτάσουν… κολυμπώντας μέχρι στο Καστελλόριζο, έναν ισχυρισμό που έχει επαναλάβει δημοσίως και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησής τους.

Με επιστολή της προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, η Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, από πλευράς της, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις. «Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς… ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμους, αυθαίρετους και κακόπιστους». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αναφέρει πως «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι