Σε αναζήτηση εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ

Σε αναζήτηση εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ, Κώστας Βενιζέλος

Η Άγκυρα αυξάνει την ένταση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και η Λευκωσία αναζητεί σωσίβια από τους «συμμάχους» της, οι οποίοι περιορίζονται σε δηλώσεις γενικού περιεχομένου. Το σκηνικό είναι πλέον μόνιμο: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο συνοδεύεται από τέσσερα πολεμικά πλοία, κινείται δυτικά της Κύπρου και έριξε αγκυροβόλιο σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Από κοντά, πάντα όμως εντός της ελληνικής θαλάσσιας περιοχής, παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, η κυβέρνηση Αναστασιάδη κινείται σπασμωδικά και χωρίς πλάνο. Η προ ημερών τοποθέτηση του Προέδρου, με την οποία θέτει στην ατζέντα και ζήτημα ΝΑΤΟϊκών εγγυήσεων, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό. Αν και τέτοιο θέμα δεν τίθεται καθώς η Τουρκία δεν θα το αποδεχθεί και θα ασκήσει βέτο, δείχνει πως η Λευκωσία προχωρεί χωρίς πυξίδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα του ΝΑΤΟ εγέρθηκε ατύπως κατά την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδος, Τουρκίας, Βρετανίας), τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Με αυτό δοκιμαζόταν περισσότερο η αντίδραση της Άγκυρας, παρά ήταν μια κίνηση ουσίας. Το θέμα του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο ΑΚΕΛ, το οποίο έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει συμφωνία στο Κυπριακό, εάν περιλαμβάνει ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις.

Σημειώνεται, συναφώς, ότι η ηγεσία του κόμματος είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί παρουσία τουρκικού στρατού (που είναι ΝΑΤΟϊκός) μετά την λύση και την ίδια ώρα αντιδρά στο ΝΑΤΟ! Είναι, πάντως, σαφές πως ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ επενδύουν στο ΑΚΕΛ για να υιοθετηθεί μια λύση τύπου Ανάν, όπως είναι η ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Γι’ αυτό και θα γίνουν ενδεχομένως δεύτερες σκέψεις για τα περί ΝΑΤΟ.

Προσδοκίες από ΗΠΑ

Είναι προφανές πως ο Κύπριος πρόεδρος επενδύει αποκλειστικά στη στήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα έχει την υποστήριξη τους σε περίπτωση που οι Τούρκοι τεντώσουν περισσότερο το σχοινί και προκαλέσουν επεισόδιο. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί έχουν ως φαίνεται καταστήσει σαφές προς τους Τούρκους να μην παρενοχλήσουν τις εργασίες της Exxon Mobil, οι οποίες άρχισαν στις 15 Νοεμβρίου στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Για την υπόλοιπη ΑΟΖ δεν θα αντιδράσουν, αφήνοντας πεδίο δράσης στους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ, προς το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει πολλές διευκολύνσεις. Η χώρα αυτή πραγματοποιεί μέχρι και στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Κύπρου, πέραν της θάλασσας και του αέρα, πλην όμως, δεν είναι ορατά τα όποια ανταλλάγματα έχει εξασφαλίσει η Λευκωσία.

Οι πληροφορίες φέρουν πάντως την Άγκυρα να επιχειρεί την επιβολή τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και επί του εδάφους, με τη δημιουργία “γκρίζων ζωνών”. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη η περίοδος αυτή για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η συνέχεια επί σκηνής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx