ΣΧΟΛΙΟ

Σε αποστολή ο Φιντάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Σε αποστολή ο Φιντάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έχει ως αποστολή την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η τουρκική απαίτηση για εκ προοιμίου αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, αποτελεί μια στρατηγική επιδίωξη, που διαμορφώθηκε και προωθείται συστηματικά, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις, θα αντιληφθούν πως αυτές γίνονται στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος εκπονήθηκε και υλοποιείται βαθμηδόν. Πρόκειται συνεπώς για “εθνική πολιτική” της Άγκυρας και εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα και εγείρεται μέσα από ένα αφήγημα, που σχεδιάσθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως συναφώς αναφέρεται από διάφορες πηγές, η παρουσία του Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών “σπρώχνει” περισσότερο προς το στόχο αυτό. Είναι ξεκάθαρο πως, η τουρκική πλευρά όταν προτάσσει το θέμα αυτό δεν μπλοφάρει. Δεν προβαίνει σε κινήσεις τακτικής. Δεν είναι τακτικισμοί για να κερδίσει κάτι άλλο. Αυτός είναι ο στόχος της, ανεξαρτήτως εάν στο τέλος επιτευχθεί ή όχι. Αυτό θέλει διακαώς ο Ερντογάν.

Σημειώνεται συναφώς ότι, ο Ερσίν Τατάρ έχει ενημερώσει και εγγράφως τα Ηνωμένα Έθνη για τη θέση της τουρκικής πλευράς, ενώ παρουσίασε τη θέση αυτή και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε μια συνομιλία στη διάρκεια της οποίας ο Τατάρ κατάγγειλε την ελληνική πλευρά για «παραβιάσεις» στην Πύλα! Παράλληλα, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να τον συναντήσει, επειδή, όπως είπε, ο κ. Γκουτέρες είδε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Κάιρο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

Είναι, επίσης, σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι σε επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιούνιο του 2022, ο κατοχικός ηγέτης είχε υποστηρίξει και τα εξής: «Ο τουρκοκυπριακός  “λαός’’” δικαιούται τα ίδια δικαιώματα και προνόμια που ασκεί ο ελληνοκυπριακός λαός. Κατά συνέπεια, για να αποκατασταθεί η απαραίτητη ισορροπία και να προετοιμαστεί το έδαφος για βιώσιμη διευθέτηση, είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για ουσιαστικές και επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στη δημιουργία μιας δομημένης σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο ισότιμων κρατών».

Η αξίωση αυτή της κατοχικής πλευράς αποτελεί προτεραιότητα για το καθεστώς Ερντογάν και το αφήγημα επαναλαμβανόμενο. Είναι δε πρόδηλο ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις κινήσεις που γίνονται, θα επιμένουν μέχρι τέλους για αναγνώριση. Ο δρόμος προς αυτόν τον στόχο δεν είναι καθόλου εύκολος. Δεν είναι εύκολο προφανώς να αναγνωριστεί έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο κράτος, έχει σημαντικά εργαλεία στα χέρια για αποτροπή, τα εδάφη που θα αναγνωριστούν είναι κατεχόμενα, δεν διασφαλίζει τίποτε. Άλλωστε στον κόσμου που ζούμε όλα μπορούν να συμβούν. Για αυτό και χρειάζεται η Λευκωσία να βρίσκεται συνέχεια στην πρίζα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι